Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Miért érdemes jönnöd a PRE-KOS Nyílt Hétre?

2013aug22.jpg

Az augusztus 22-ei rajtig
minden nap
egy újabb érv


Várjuk kérdéseidet: 
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.  és 30 456 4480


CSUPA JÓ ÉR MAJD AZ ELSŐ NAPON!
BondPRE-KOS
1. Csinos fiatalok fogadnak majd a Sajtóházban, s megkérnek, töltsd ki egy (még semmire nem kötelező) adatlapot. (Emiatt, ha tudsz, gyere kicsit előbb mint 13 óra.).
2. A Mikszáth-teremben pontosan (!) 13.00-kor kezdetét veszi a PRE-KOS, először egy (tanár)segédshow-val. (Érdemes lesz /fel/ismerni a KOS-ból indult médiasztárokat!).
3. Ízelítő a KOS-ból, avagy körbefutjuk az oktatás témaköreit, sztorikkal, játékokkal, kulisszatitkokkal (Komlósi Gábor iskolaigazgató, a TeleSport egykori főszerkesztő-helyettese).
4. Kiosztjuk az órarendet, a nap további, percre pontosan lebontott programjával. (A későbbiekben minden nap este 7 órakor tesszük közzé a másnapi részletes programot.)
5. A szünetben a tanársegédek segítenek eligazodni a szakszavak, háttérinformációk rengetegében, értelmezni az órarendet. (Kedvesek, készségesek, nagytudásúak – kérdezd őket bátran!)
6. Jön a forgatókönyvíró, rendező, (nemcsak sorozat-)színész R. Kárpári Péter: a
 riporteri munka „segédtudományai”, a retorikától az attraktivitásig, helyzetgyakorlatok sok nevetéssel.

7. A sportos hallgatók választhatnak: Egerszegi Krisztinával, a Shalke 04 focicsapatával (Szalai!) vagy a vb-re készülő férfi kajak négyessel kapcsolatos videótudósítást mondanak majd alá. (Megnézheted, megírhatod, rápróbálhatod, mindenre bőven hagyunk  időt!)
8. Az írottsajtósok lapindító szerkesztőségi ülést tartanak: milyen nyomtatott vagy online-újságot szeretnének szerkeszteni a Nyílt Héten.
9. Rövid bemutatkozás a kamera előtt: lehet hagyományos mini-önéletrajz vagy poénos-fordulatos (egyformán értékes mindkettő!), az erre kapott gyorsértékelés még nem számít bele az ösztöndíj-versenybe.
10. A nap sztárelőadója Novák András, a „magyar stand up-király” (a Hír3d tv főszerkesztője, korábbi MTV- és RTL Klub-riporter, CNN-ösztöndíjas), forgatási kalandjairól.
+1. A nap végén, kb. 19 órakor már kézhez kapod a pénteki órarendet. 

A KOS-BAN NEM CIKI (VISSZA)KÉRDEZNI, SŐT!
TuzijatekPRE-KOSRégi történet, de máig hat.
Fiala János rádióriporter és tévés celeb, KOS-tanár már első mondatával megpróbálja felébreszteni a hallgatóságot a médiaiskolában:
– Jóreggelt! Mi a f***nak ülnek itt ennyi pénzért, amikor ezt a szakmát úgysem lehet megtanulni?
Mire Pékh Gyula (akkori KOS-hallgató, később A Tv Ügyvédje szerkesztője, ma marketing-igazgató) váratlanul feláll a második sorból:
– Jóreggelt, Fiala Úr! Mi a 
f***nak áll ott annyi pénzért, amikor ezt a szakmát úgysem lehet megtanulni?
PekhGyula08KosinterjuSzukWebS innentől minden idők egyik legjobb KOS-órája kerekedett, riposztokkal, vitával, parázs, de baráti hagulattal. Ja: s azóta is mindenre kész riporterekkel. (A képen Pékh Gyula épp egy kost [?] próbál szóra bírni.).

MINDENRE ÉRTÉKELÉST KAPSZ. A PRE-KOS-on még az is előfordul, hogy egy munkádra kettőt. Az elsőt a tanársegédektől, akik nemrég még ugyanazon az oldalon álltak (vagy mondjuk ültek, a kamera előtt), s még jól emlékeznek, milyen érzés is „nullkilométeres” pályakezdőnek lenni.
NoviEviKGkameraproba2012Ugyanakkor – vegyünk egy konkrét példát – a kamerapróbát, az új hallgatók bemutatkozását szeptember 9-én a hagyományos értékelő páros, Novodomszky Éva (Magyar Televízió) és Komlósi Gábor (KOS-igazgató) is elemzi. (A dvd-re rögzített videós villámelemzést legkésőbb a beiratkozáskor kézhez kaphatod.) Ők is elnézőek és segítőkészek, inkább tanácsokat adnak, de a hibáidat sem titkolják.
A PRE-KOS-on pedig természetesen minden cikkedre és tévés produkciódra kapsz valamilyen egyéni bírálatot, rövid időn belül. Nem unioformizáló, lélektelen osztályzatot, hanem inkább előremutató tanácsot,
MiertNemKOsosokatZsurizekInkabb

MAGAD FORMÁLOD A NAPI PROGRAMODAT! A média gyakran vakrepülés, váratlan fordulatokkal. Ehhez képest a KOS és a PRE-KOS előre jól kiszámítható, tervezhető. S te magad is alakíthatod.
FelszallasPRE-KOSHogy néz ki egy nap a Nyílt Héten?

Kezdés mindig 13.00-kor. 

13.00De jöhetsz kicsit előbb: a tanársegédek már itt lesznek, kérdezhetsz.
Technikusunk és saját tv-stúdiónk már déltől üzemkész: kiválaszthatod, megnézheted, milyen (mozgó)képekre kell majd esetleg szöveget mondanod, beülhetsz gyakorolni a kamerák elé.

Az órák általában 45 percesek. 

FagylaltoszlopBár a témák érdekfeszítőek, a termek légkondicionáltak, a tanárok lendületesek, azért mindig jól jön majd az a 15-30 perc szünet. Büfézésre, fagyizásra, szakmai eszmecserére, cigizésre, ismerkedésre.

Órarend egy napra előre.

Holnap.jpgA nap végén (kb. 19 óra, kivétel, amikor színházba vagy esti meccsre megyünk) mindig megkapod a pontos napi programot, tudod mi vár rád másnap.

Mindenbe belekóstolhatsz.

DontsdElTeSzavazz.jpgAz elején megkérdezzük ugyan, hogy a tévézés-rádiózás vagy inkább a print- és az online-média vonz-e, hogy van-e speciális érdeklődésed (például sport), de válaszod nem kell, hogy végleges legyen. Sőt: megteheted, hogy „sportos létedre” átmész a nemsportosok egyik órájára vagy fordítva. Ugyanez igaz a beszélős, illetve az írott feladatokra, tehát akár választhatod az újságcsinálást, amikor televíziós feladat szerepel a csoportodnak a programban és viszont. Sőt, még mindig szavazhatsz (ha még nem kaptál jelszót a honlapunkhoz, kérd e-mailben Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. !),milyen televíziós feladatok legyenek.

Semmi sem kötelező.

BobakLanyokBankett40Muosz2011

Nem olvasunk névsort (legfeljebb az MTVA-s beléptetéskor), nem kérünk számon semmit (csak amit elvállaltál), de az persze igaz, hogy minél többször jössz, minél több feladatban veszel részt, annál nagyobb az esélyed az ösztöndíjra és a további 10 felvételi-mentességre.

Utazni, beszélgetni bulizni – ahogy tetszik!

KOSfelallVagottWeb

Nem szeretnénk túlszervezni az életeteket a Nyílt Héten. Mindenki maga oldja meg az utazását a külső helyszínekre (Magyar Televízió, focistadion, színház, múzeum), de persze érdemes csoportosan mozogni. Nem szervezünk erőltetett ismerkedési estet és feszengős bulit, bízunk bennetek (!!), hogy ezt magatoktól, magatoknak megoldájátok, ha akarjátok.

BreakingNews(ŐSZINTE SZÓ: melepetés, rögtönzés, vakrepülés is lesz a PRE-KOS-on, de még a „rendes, nagy” KOS-kurzuson is. Elkerülhetetlen, s nem is akarjuk elkerülni, hisz a média is mindig a friss témák után megy, pillanatok alatt borulnak a tervek, ha bejön valami új, közeli, szenzációs. A Nyílt héten is lehet breaking news...)

GyereTanariAsztal(TANÁR)SEGÉDSHOW! A PRE-KOS-on nem okoskodunk, nem kijelentünk, nem előírunk, nem ex katedra megmondunk, hanem elmesélünk, beavatunk, felhívjuk erre-arra a figyelmet, a (médiaéletből) vett tapasztalatokat, friss élményeket próbálunk megosztani a résztvevőkkel.
Ebben a KOS-tanárok legnagyobb segítségére a tanársegédek lesznek, akik...

PRE-KOS-tanarsegedek1PRE-KOS-tanarsegedek2.jpg

LENDÜLETES, TANÁROK, LAZA ELŐADÓK. A Nyílt Héten természetesen nem vonul fel a KOS-ban évente tanító 80-90 tanár mindegyike, de így is tekintélyes a névsor. Tudás, lendület, tapasztalat, lazaság, követelni és adni akarás áll mindegyik mögött, a 24-től az 54 évesig...
TanariKarPRE-KOS2013augKibédi Péter, az NSO Tv vezetője,
Egerszegi Anna beszédtanárnő,
R. Kárpáti Péter nemcsak sorozat-)színész,
Szilágyi Béla, az MTV Híradó szerk.-riportere,
Kalmár Tibor, az RTL New Media igazgatója,
Harle Tamás újságíró, író, könyvkiadó,
Fogl Balázs, az utánpótlás.hu szerkesztője,
Héder Barna, az RTL Klub sportfőszerkesztője, 
Putz Attila, a Tv7 főszerkesztője,
Suba Kata, a TeleSport felelős szerkesztője,
Kertész Enikő, az MTV szerkesztő-riportere,
Novák András, a Hír3d.hu főszerkesztője,
Komlósi Gábor, ex-MTV, a KOS igazgatója.

(ŐSZINTE SZÓ: egy zsák bolhát könnyebb összefogni, mint a médiatanárokat. Ideutazik, odamegy; elhúzódó stúdiófelvétel, váratlan híradós helyzet – gyakran közbejön valami. S néha előfordul, hogy ilyenkor „ugrik” a KOS-óra. De: mindig szerzünk megfelelő helyettest és az elmaradt tanár is bepótolja az óráját. 
Hát nem sokkal jobban járunk a média közepéből érkező, olykor kiszámíthatatlan tanárokkal, mintha csupa mindigráérő elméleti szakemberek oktatnának csak a KOS-ban?) 

MÁR AZ ELSŐ NAP BELELENDÜLSZ! Csak a tolladat és a tehetségedet kell magaddal hozni!
Ami garantáltan nem lesz: évnyitó, beiratkozás, vigyázzállás, névsorolvasás, tandíjfizetés (merthogy nincs tandíj!), hosszú bemutatkozás, dress-code, szájbarágás.
APREKOS-ertNemKellAZsebedbeNyulni.Ingyenes

Amit egészen biztosan csinálunk majd: kulisszatitkokkal kezdünk; választható feladatokkal folytatjuk; megkjeressük a kedvedre való műfajt, témát, csoportot; rögtön belevágunk, rohanunk (óránként azért büfészünetet tartunk)!  

Magyarán: a PRE-KOS augusztus 22-én 13.00 órakor rövid programismertetéssel kezd (max. 10 perc), eligazítással folytatódik (10-15 perc), majd máris jönnek az előadások, gyakorlati foglalkozások, fejest ugrunk a szakmába. Mindez minden kötöttség és fölösleges formaságok nélkül, praktikusan.
Még gyúrjuk az órarendet, de ami már biztosnak látszik csütörtökre: stíluskóstoló (blog-tippek), az adás-zárás trükkjei (rögtön kipróbálhatod), ö
nkifejezési gyakorlat, tranzakció-analízis, alkalmazott kommunikáció, (tanár)segéd-show, tapsgép, barátkozás a kamerával, szerkesztőségi nyitóértekezlet, sporttitkok, határtalan tudósítás, Stand Up Királyság, megszállottság és kényszermosoly....

EnIsMenniAkarokAPRE-KOS-ba

(ŐSZINTE SZÓ: egyetlen apró formaság azért kihagyhatatlan, az adatlapok kitöltése. Hogy tudjuk, mi iránt érdeklődsz, hol értesíthetünk az esetleges változásokról, hogy a jövőben is informálhassunk a média és a KOS újdonságairól. Szóval, ha pár perccel előbb érkezel, azt megköszönjük, hogy kényelmesen kitölthesd a nem egész egy oldalas papírt!)

ÉLŐ KARRIER-MINTÁKAT KAPSZ: a KOS-ba mindig is hamar visszahívtuk tanítani befutott hallgatóinkat (micsoda médiabotrány lett, amikor Hajdú B. és Faragó huszonévesen katedrát kapott?!).
Farago.HajduB.tanitELTEKicsiA PRE-KOS-on ez mindig fokozottan igaz: nem telik úgy el nap a Nyílt Héten, hogy legalább egy korábbi diákunk – immár profi médiásként – ne számolna be testközelből szerzett médiás tapasztalatairól.
Az idén azgusztus 22-étől 28-áig meghallgathatjátok, kifaggathatjátok a nemrég végzett tanársegédek (ITT!) mellett Bus Istvánt (KOS-12.), a Playboy főszerkesztő-helyettesét (nagy képünkön), Fogl Balázst (KOS-36.), az utánpótlássport.hu szerkesztőjét, az X-Faktor angoltanárát, Hidasi Judit (KOS-18.) írónőt, Kalmár Tibort (KOS-17.), az RTL Klub New Media-igazgatóját, Kertész Enikőt (KOS-31.), az MTV szerkesztő-riporterét (karrierjéről ITT!), Kibédy Pétert (KOS-26.), az NSO Tv vezetőjét, Köllő Babett (KOS-21.) színésznőt (nagy képünkön), Novák András (KOS-14.) CNN-ösztöndíjas szerkesztő-riportert, a Hír3d.hu főszerkesztőjét, Putz Attilát (KOS-12.), a Tv7 főszerkesztőjét, Suba Katát (KOS-1.), a TeleSport felelős szerkesztőjét, Szórád Mátét (KOS-43.), önálló filmkészítőt, az RTL Klub
gyakornokát.
BusIstvanKeskenyEgeszalakosTukor KolloBabettFurdoruhaVagottTukorFoglBalazsF1 HidasiJuditDHPortre KalmarTibor2008 KerteszEnikoMTV2008 KibediPeterPortre NovakAndras.Nagy PutzAttilaForgat SubaKataMuhelyvezeto2011 SzoradMate39RepulogepVagott

(ŐSZINTE SZÓ: jönnek még majd nagynevű profik, az újságírás és a televíziózás legjobb tanárai, a sztárok azonban nem a PRE-KOS-on adják elő magukat. Bárdos és Réz, Jakupcsek és Gönczi, Novodomszky és Gundel, Hajdú B. és Vujity Tvrtko majd a „rendes” KOS-on, a kétféléves iskolában tanít. Ott jut több idő, ott nagyobb az elmélyültség, ott felkészültebb a hallgatóság.
De a Nyílt héten is lesz nagy név – róluk majd pénteken!)


JOBB LESZ A FELLÉPÉSED, STÍLUSOD! Mi van, ha nem futok be?... A legtöbb szakmában, a legtöbb iskolában egyértelmű a válasz: semmi. Azaz: kidobott pénz, elpocsékolt idő, ha nem sikerül kamatoztatni az ott szerzett tudást.

FeczerBrugosHerczegMaraB2010KOS39

A KOS-ra ez nem áll. Mert előfordul (bár közel sem ez az általános!), hogy a két félév után sem tud valaki odakacérkodni a sajtóhoz, nem sikerül elhelyezkednie a médiában. De az itt tanultakat akkor is hasznosítani tudja: a KOS-ban megszerzett fellépése, kiállása, szövege, stílusa, magabiztossága az élet szinte minden területén komoly előnyt jelent. A magánélettől az állásinterjúig minden helyzetben feltalálja magát, minimálisra csökken a lámpaláza, ha mások előtt kell szerepelnie.

Kattide

További KÉPES PÉLDÁINK: itt!

MÉG MINDIG KELLENEK ÚJ MÉDIAMUNKÁSOK! Eredetileg azzal akartunk jönni, hogy

♦ a nagy létszámleépítések után mindig is nagy számban vettek fel új munkatársakat a mádiában...
♦ sorra adódnak új munkahelyek: nemcsak egyre több tv- és rádióadó, internetes website indul, hanem az intézmények is egyre több „sajtós munkatársat” alkalmaznak...
...erre épp érkezett egy cikk, egy egykori KOS-os éldiáktól, későbbi oktatási igazgatótól, s úgy éreztük, ennél meggyőzőbb érvelés nem kell, hogy egy-egy területen – legyen az sport, kultúra, vagy épp politka, esetleg a szórakosztató ágázat – hány és hány új és újabb munkatársra médiamunkásra van szükség. A junior kézilabda-világbajnokságon például nem kevesebb, mint 21 egykori KOS-osra! FOFG BALÁZS BESZÁMOLÓJA ITT!

AKOSbanMindenkiKinoviMagat

(ŐSZINTE SZÓ: a KOS állást, munkát senkinek nem ígér. „Csak” azt garantáljuk, hogy a két félév elvégzésével akkora tudásra és tapasztalatra teszel szert, hogy bevethető leszel bármely nagy vagy kis szerkesztőségbe idehaza. Más kérdés – lásd a jelentkezőknek postázott KOS-könyv és honlapunk KOS-sikerek rovata! –, hogy a legtehetségesebbek, legügyesebbek, legszerencsésebbek szép számmal helyezkednek el a média legkülönbözőbb területein.)

NEM KELL KÜLÖN KÉSZÜLNI A PRE-KOS-RA: a PRE-KOS-ra (mint ahogy a KOS-ra sem) nem kell előre készülni. Ezt a szakmát nem lehet könyvből tanulni. Majd itt, a KOS-ban – nem is annyira az iskolapadban (olyan nincs is nálunk) –, hanem a médiaszereplőkkel végzett közös munka során.

KOSbaJartam

Ez persze nem zárja ki, hogy leendő médiamunkásként, leendő médiaszereplőként már most kicsit szakszemmel figyeld a sajtót:

♦ a fociközvetítéseknél figyeld, „hogyan jön ki a gödörből?″ a kommentátor (jó példa  erre az úgynevezett negatív közvetítés: ha nem tudod, hogy ki tör kapura, mondd azt, hogy kire vezetik rá a labdát, kinek a kapuja kerül veszélybe...),

♦ figyeld, s egy idő után már vedd észre, hogy mikor olvas súgógépről a műsorvezető, mikor mondja alá élőben a filmbejátszást (demo anyag), vagy mikor hallatszik felvételről, úgynevezett saját hangos anyagból (ahány stúdió, annyi hangszín, ugyanaz az ember máshol másképp szól...),

♦ játssz el a gondolattal, hogy ezt vagy azt a témát miért csak kishírben dolgozta fel az egyik napilap vagy online-kiadás, s miért lett ugyanaz elsőoldalas anyag a másik újságban (nemcsak az adott sajtótermék pártállása lehet az ok, hanem például a lapzárta időpontja is)!

Ha „csak” ilyen és hasonló apróságokra odafigyelsz, akkor már edződsz a PRE-KOS-ra, akaratlanul is felkészülsz a sajtó-tanulmányokra, ráhangolódsz a média kulisszatitkaira.


A MAI MÉDIASZTÁROK IS ITT TANULTAK ANNO:

KOSExhallgatok2012FacebookDatumNelkulWeb


MÁS KÁRÁN TANULHATSZ: kib****** bakik, amiket csak itt láthatsz. Letiltott televíziós műsorok; későbbi sztárriporterek visszadobott adásanyagai; újságoldalak, amelyeken érződött, hogy belesz***** a szerkesztők. Mint például ez itt:

UjsagBakiParosOldalWeb

Túl azon, hogy sokszor pikáns, érdekes, mulatságos egy-egy ilyen „csemege”, tanulságos is: segítségükkel játszva, más kárán tanulhat az ember. Például, hogy maszek szöveget nem írunk be poénból se a szövegbe, mert aztán elfelejtjük kivenni, s jól kirúgnak érte. Mint például ennek a nem is olyan régi magyar Cosmo-oldalnak nem is egy „alkotóját”:

cosmo10

Néhány éve jelent meg a Cosmopolitenben: „drukkolunk minden egyes kibaszott hirdetőnknek!″

A nagyobb képért KATT IDE!


GYORS KARRIER = MÉDIA:
nem állítjuk, hogy mindenki célba ér, de az biztos, hogy a médiakarrier az egyik leggyorsabb a befutási lehetőségek közül. Nem azért, mert ez kívánja a legkisebb tudást, sőt. (Az újságíró semmihez sem ért, de ha kap egy témát, annak egy nap alatt „szakértőjévé” válik…)

KocsisBrigitta45OsztondijatKap2013febr.VagottWeb
A tavalyi PRE-KOS résztvevői közül
 – később valamennyien a KOS-45. diákjai – 
többen már megfordultak a média első vonalában (balról): Dobos Tamás, Cseke Judit (nem fejezte be az iskolát), Kocsis-Meriadt Brigitta, Nádasdi  Anikó, Kerekes Péter, Szász Adrián és még sokan mások

A média-tudás alapjai (persze, csak az alapjai!) gyorsan elsajátíthatók. Nem azért, mert ez a legkönnyebb, hanem mert a mindannyiunk által 10-20-30-50 éve űzött mindennapi kommunikációra épül, erre jön a speciális tudás, a többi a szerkesztőségekben tanulható.

A médiában viszonylag hamar tűzközelbe kerülhet az ember, s általában háromhónapos grátisz gyakornokoskodás után szerződést ajánlanak (vagy, olykor, jön a fájó búcsú), s onnantól már bármi megtörténhet. Például az is, hogy a harmadik sorból egyből előreléphet az elsőbe a riporter.

(ŐSZINTE SZÓ: szinte lehetlen, de így működik: a mikrofon mindig új hangot, a kamera új arcot igényel, de olyat, aki mégsem teljesen rutintalan. Hogy legyek „profi″, ha még „szűz″ vagyok? Na, ebben az áldatlan állapotban adja az első élményt a NYÍLT HÉT, a profi elmélyülést meg a 2 féléves KOS.)

NINCS SE ALSÓ, SE FELSŐ KORHATÁR: a KOS-induló alap-követelménye: érettségi. Huszonnégy év alatt négyszer engedtünk ebből, szoros kivételként. Bobák Róbert (KOS-23., Duna Tv, MTV), Csikesz Tamás (KOS-1., Magyar Hírlap, majd FISZ-elnök), Demjén Balázs (KOS-38.) és Szántó Dávid (KOS-18., MTV, TV2, DigiTv) gimnazistaként kezdhette meg a tanulmányait, de csakhamar felnőtt médiamunkás lett.
LorinczLaszloVagottbobakrobert23ff CsikeszTamas01ff DemjenBalazs38ff SzantoDavidKOS13Anno1997

BobakRobertPortre CsikeszTamas2 DemjenBalazs38Portre2013 SzantoDavid01

A PRE-KOS Nyílt Héten pedig kivételezni sem kell, nincs számszerűsített alsó korhatár: minden kellő érettséget mutató fiatal jöhet, ha már jó úton jár az érettségi felé. 
Felső korhatár? Nincs! De már az első felvételin rácsodálkoztunk az 1933-as születésű Lőrinczi Laci bácsira (KOS-1.). Ő viszont fogadkozott: csak az itt tanító sztárokra kíváncsi, ha kell írásba adja, hogy soha nem lesz újságíró. Aztán csakhamar üzemi lapot szerkesztett, majd egy országos napilap olvasószerkesztőjeként dolgozott, haláláig.
A PRE-KOS-ra is várunk minden fiatal vagy fiatalos, érett vagy érettségizett médiabarátot.

A „NYÁRIAK KÖZÜL” TÖBBEN FUTNAK BE: az okát mi sem tudjuk igazán, de azok közül, akik a nyáron kezdtek ismerkedni a médiával, arányaiban többen csináltak gyors médiakarriert. (A 2013-as még csak a harmadik nyári PRE-KOS, de korábban is tartottunk egy-két hetes nyári mini „táborokat”, olimpia vagy foci vb/EB idején.) S hogy mekkora kedvcsinálónak bizonyultak ezek, milyen lökést, inspirációt adtak a résztvevők többségének, azt jól jelzi néhány karriertörténet.

kosmem12LedererKeretNelkul

„Azt mondják, enyém a leggyorsabb KOS-karrier. 2006-ban a nyári riportertáborban kezdtem, ősszel pedig már a KOS 33. évfolyamán folytattam. Egy évvel később

SipoczJozsef33

felkértek, hogy legyek az iskola dolgozója, mint oktatásszervező. 2010 szeptembere óta pedig már a többek között Szántó Dávidot (KOS-18.) és Egri Viktor KOS-tanárt is soraiban tudó DigiTv kommentátoraként dolgozom.″                                       Sipőcz József

kosmem13Merei

Megkaptam az első kritikákat, több pozitív,

FoglTudosit

kevés negatív; a Tv híradóból ismert Novodomszky Éva biztatása és csillogó szeme pedig külön is bátorító volt… Már tudtam: nincs megállás..."

Fogl Balázs
azóta az utánpótlássport.hu szerkesztője


A KOS-BAN RÁÉRSZ SZAKOT VÁLASZTANI: nem tudod eldönteni, tévézzél, rádiózzál, vagy inkább írjál?! Ráérsz a végleges döntéssel. A KOS-ban csak az első hetek után kell határozni, hogy az elektronikus vagy az írottsajtót választja-e a diák, s még a második félév elején is van változtatási lehetőség. 

(Sokat segíthet a döntésben a PRE-KOS-on írt próbacikkek és az első televíziós próbálkozások villámértékelése: az MTV-s Novodomszky Éva és az iskola-igazgató Komlósi Gábor  videóválaszban elemzi valamennyi résztvevő teljesítményét! A végén pedig ott a tanács: erre vagy arra...)

FelveteliKGNoviEvi2011jan

Nyílt Hét pedig arra is tökéletes, hogy mindent kipróbáljon magának az ember. 

Akár órákra „beköltözhetsz″ a tv-stúdióba: kipróbálod, mennyire megy neked az interjúkészítés élesben, vagy a közvetítés, a műsorvezetés, esetleg a hírolvasás. Utána pedig, kudarcélmény nélül, még akár azt is mondhatod: kösz nem, inkább az írás...

Ha pedig előbb az írásra hajtasz rá: belemélyedhetsz a tabloid (bulvár) és a mértékadó lapok közti leglényegesebb különbségekbe. Belekóstolhatsz a hírírásba és a címadásba. A bátrabbak kipróbálhatják, csiszolhatják kérdező-technikájukat. Megtanulják, mit írhatnak le és mit nem, s esetleg hogyan tudnak a sorok között üzenni az olvasónak...

(ŐSZINTE SZÓ: a PRE-KOS-on még nem osztályozunk. (Még úgy sem, mint a KOS-ban: A+, A, A-, B+, B, B-, C+...) De, ha a médiaiskola két féléve után visszanézzük a legelső dicsérő vagy épp korholó értékeléseket, kiderül: 90-95 százalékban beigazolódnak az első benyomások alapján mondott útmutatások, hogy mivel érdemes folytatnod...)

NEM KELL MAGOLNI: a KOS-ban – hacsak a cikkírási feladatokat nem számítjuk ide – csak nagyritkán akad otthoni munka, házifeladat. Magolni meg aztán végképp nem kell, az a megtanulandó néhány tucat szakkifejezés is munka, játék közben rögzül.

kosmem6

(ŐSZINTE SZÓ: a Nyílt Hét alatt meg aztán végképp nem kell leckére számítani. Viszont garantáltan „megfertőződik” mindenki: este már úgy nézed a híradót, a sportközvetítéseket vagy akár egy játékfilmet is a tévében, hogy a frissen hallott kulisszatitkokat próbálod fülöncsípni, már bennfentesként veszel észre egy-két tévés trükköt, magyarázatot találsz a bakikra. S még inkább áll ez az írottsajtóra: egy internetes cikk címadási trükkjei, egy újság újszerű, sajátos tördelésének fogásai könnyen megismerhetők. S ezeket a titkokat (?) a legeslegjobban a gyakorlatban lehet elsajáítani.) 

VAN LÉGKONDINK, mégis kimerészekedünk majd a Nyílt Héten a Sajtóházból: tévébe, meccsre, rádióba, kiállításra, múzeumba, forgatásokra, színházba; Forma-1-es futamot közvetítünk, újságot csinálunk... 
PRE-KOSreklamMontazs2013augWebjpg

NINCS DRESS-CODE: akár bermuda-gatyában is jöhetsz a NYÍLT HÉT alatt, de azért legalább deréktól felfele „képernyőképesen″, mert akár már első nap kamera elé kerülhetsz.

youtube2

Páran – mailjeik és facebook-bejegyzéseik tanúsága szerint – megrémültek (?), mennyi név, mennyi szakszó szerepelt a KOS-os rap-számban (a képre kattintva látható).

KOS41bankettMuosz2011jun_132

(ŐSZINTE SZÓ: nem kell megijedni: ez egy korábbi klip, korábbi szöveg, sok minden már nem aktuális benne, nem is érthetik, nem is kell ezzel bajlódniuk. de az iskola szellemét, laza hangulatát jól tükrözi.)

Ettől persze még komoly oktatás zajlik a KOS-ban, télen-nyáron. Sem party-hangulat, sem feszült arcok... :-))))

ItalakMogottJuhasz2011Muosz

youtube2

Megnyugtatásként (?!) ITT egy lazább beszámoló: Első nap a KOS-ban címmel. Ez is korábbi, ennek a fele is csak blöff és játék. Ahogy az egyik akkori jelentkező – azóta már végzett hallgatónk – nyilatkozta: „csacsogok, csicsegek, mindent csinálok".

MEGMONDJUK, HOGY MERRE TOVÁBB: a KOS-ban minden hétre esik legalább egy kamerás gyakorlat. Nem mindig mindegyik csúcsprodukció... :-)))))

Átjössz a képernyőn! ... Szeret a kamera! ... Élsz a mikrofon mögött!... – hangzik el időnként saját tv-stúdiónkban (azért nem túl gyakran, mert annak is megmondjuk, aki „nem…”), mert igazából csak itt, „élesben” derül ki, hogy ki mire képes „élő adásban″. 

Kaldenecker_Antal__Danubius2 Kaldenecker_Antal__Danubius
Kaldenecker Antal a KOS, majd a
Danubius Rádió mikrofonja mögött;

Némethy Marcsi KOS-os korában,
majd a TV2/Fem3 képernyőjén
 nemethymaria2008novderatv NemethyMarcsiBoszorkanykonyha

Az augusztus 22-28-ai PRE-KOS mindenki számára alkalmat nyújt, hogy kipróbálja magát. S mindenki kedves-kegyetlen értékelést kap, hogy tudja, merre tovább... 

BusiCikkAnno például Bus István (KOS-12.) is tévés álmokkal érkezett az iskolába, s ma már – a Nők Lapja és a JOY publicistájaként, a Playboy főszerkesztő-helyetteseként – hálásan emlegeti, hogy milyen jó, hogy inkább az írottsajtó felé terelgettük...

SigulinszkiLaura42KOSmappaAjtobanKontrollmonitorralSzentesiDianaKICSINem kell félni! Az erős stúdiólámpákat (látjátok, ott a fotó bal felső sarkában?) most még felfelé irányítjuk, hogy ne vakítsanak. 

A próbálkozó hírolvasóval szemben pedig a kamera mellett ott egy monitor, amelyen kontrollálhatja magát; a háttérben pedig mosolygós segítők, hogy oldódjon a lámpaláz.

MEGMONDJUK, HA NEM VAGY TEHETSÉGES: a nyári

Vizsga

PRE-KOS-ba nem kell felvételizni, vizsga sincs, csak feladatok, amelyeket teljesíthetsz vagy kihagyhatsz.
Az őszi, hagyományos KOS-képzésre viszont – hacsak nem vagy a 11 felvételi mentességet nyert diák között – már igen. (PRE-KOS-rutinnal ez nem lehet gond.)
De legeslegkésőbb az első félévben kiderül, hogyha netán nincs tehetséged a médiához. S kiméletlenül, őszintén megmondjuk. Hogy ne pazarolj rá több időt, több pénzt.

(ŐSZINTE SZÓ: miért követi ezt az „öngyilkos taktikát” a Komlósi Oktatási Stúdió, miért nem törekszünk mindenáron a hallgatói létszám növelésére?! Lehetne szárnyas szavakkal válaszolni, fennkölt nevelési célokra hivatkozni.
De nem ezekben rejlik az igazság.
Ennél egyszerűbb az őszinte válasz: merő önzésből, tudatos megfontolásból tessékeljük el az esetleg alkalmatlannak bizonyulókat.
S ez még, bevalljuk, reklámnak se rossz.
Mert így, aki a KOS-ba jön, tudja, hogy őszinte szót kap. S jobb ma egy rövid hidegzuhany és holnap egy új pálya, mint hosszú éveken át tehetségtelenül raboskodni a médiában.)  


HOGY NE VEGYENEK HÜLYÉRE: az ugratásokat úgysem úszod meg a szerkesztőségekben, de nehogy már egy őrült tréfa miatt rúgjanak ki mindjárt az elején (volt már rá példa a médiában)

DebreceniRitaBaranyAnnaa2010Allee

A KOS-ban – s részben már a NYÍLT HÉTEN – megtanulhatod, mire kell a leginkább vigyáznod:

• ha azt kérik, hozd be a tükröt, véletlenül se emeld le a falról, vagy vedd ki a táskádból. Nem nézegetni akarják magukat. Adástükröt (adásmenetet vagy oldaltükröt) kérnek, kinyomtatva.
• ha a hírolvasó szövegben minden egyes bekezdés után látsz egy bekarikázott számot, ne hidd el, hogy az a szövegrészben szereplő szavak száma (és pláne ne hagyd, hogy veled számoltassák le)! A 916, vagy 20 csupán azt jelzi, melyik hírblokkban, hány órakor hangzott el először az a hír.
• ha első forgatásod előtt nyomatékosan felhívják a figyelmedet, hogy te vagy a forgatócsoport főnöke, s mindenki csak a te utasításodra csinálhat bármit, nagyon vigyázz, mert lehet, hogy mondjuk a focimeccs végén jössz csak rá, hogy az operatőr csak „falból″ forgott 90 percen át jobbra-balra a kamerával, be se kapcsolata, egy másodpercet sem vett föl az eseményből, hisz te nem mondtad neki, hogy „induljon el″...
BŐVEBBEN a PRE-KOS és a KOS óráin, gyakorlati foglalkozásain.
(ŐSZINTE SZÓ: ez persze nem zárja ki, hogy a PRE-KOS-on az „öregek” – a tanársegédek – megtréfáljanak; de nyugi, csak olyat engedünk, ami „nem fog fájni”.)

VÉGIGÜLHETED VAGY BE-BENÉZHETSZ: nem kötelező minden nap járni a Nyílt Hét óráira, gyakorlati foglalkozásaira. Nem kötelező, de érdemes. Természetesen kisebb falatokat is vehetsz a KOS-kóstolóból – nálunk nincs névsor-olvasás, katalógus, leckekönyv, csak megszerezhető élmény és tudás. 

Viszont kétségtelen, hogy minél több apró feladatot teljesítesz a 7 nap alatt, minél több „ragad rád″ a különböző foglalkozásokon, annál nagyobb eséllyel indulsz a 2013 szeptemberében rajtoló 47. félév csaknem teljes tandíjmentességet jelentő ösztöndíjáért, illetve a további 10 felvételi vizsga alól mentesítő hely egyikéért.
kosmem5

(ŐSZINTE SZÓ: a „rendes” KOS-tanfolyamon sem a rendszeres részvétel ellenőrzése a mániánk. Ugyanis nincs rá szükség: előbb-utóbb úgyis megfertőződnek a médiával, a kulisszatitkok és a szakma világával a hallgatók, s kérés nélkül is jönnek.)

KULISSZATITKOKAT KAPSZ: nem mindennapi média- és sport-dokumentumokat is kezükbe foghatnak a nyári NYÍLT HÉT hallgatói. Többek között Knézy Jenő egykori meccslapjait, Hajdú B. István jegyzeteit, Vitray Tamás agyonjavított adástükreit, Jakupcsek Gabi saját kézzel írt rádiós időrendjét. (Képek kicsiben ITT.)

KnezyJenoMeccslapKezbenmini

Lehet-e ennél jobban felkészülni a műsorokra, közvetítésekre, mint hogy a legnagyobbak jegyzete-lési trükkjeit is első kézből lesheti el az ember?!
S ráadásként mindazok a fontos szabályok, amelyeket a velük kapcsolatos, elhangzó sztorikból játékosan megtanulhatsz...

SZÓRAKOZVA TANULSZ: a KOS-ban mindig is laza a hangulat, oldott a viszony diák és tanár között (hisz sok közülük nemrég még itt tanult...), feszültségnek nyoma sincs, előadóink inkább úgy közelítenek a hallgatókhoz, mint főszerkesztő a kezdő munkatárshoz.
(Nézd csak: Harle tanár úr a pad tetején áll, Gönczi parodizál, Novodomszky és Szujó a padon ül, Murányi tanár úr „kisbaltával megy neki” :-)))))))) az ösztöndíjasának, az interjúkirály Szegő szamárfület mutat, R. Kárpáti letérdel a hallgatók előttHajdú B. Mikulásnak öltözik...)

HarleOrattartKicsi elsogonczimuhely_2011febr16_02_Gonczi

NovodomszkyOra2010DHKOS40Vagott SzujoZoltan2008A10Vagott
Nagyobb méretű képekért klikk IDE!

SzegoAndrAS2 MuranyiAndrasBaltaval2012tavaszMuhelyweb

(ŐSZINTE SZÓ: ha lehet, a NYÍLT HÉTVÉGÉN még könnyedebb a légkör! Ez nem egy „karótnyelt iskola”.)

ÖSZTÖNDÍJAT AD: teljesen igazságos döntést biztos nem tudunk hozni, de igyekszünk körültekintően kiválasztani majd azt a PRE-KOS-résztvevőt, aki a legtehetségesebbnek, a legígéretesebbnek és a legszorgalmasabbnak bizonyul a Nyílt Héten, aki a legsikeresebben teljesíti a részfeladatokat.
A PRE-KOS-on semmi nem kötelező, de mindenben kipróbálhatják magukat a résztvevők. Mindenkire kb. 7-10 feladat juthat, elsősorban ezek alapján döntünk majd a 250 000 forintos ösztöndíjról, amelyet a szeptemberben induló 47. évfolyamon lehet igénybe venni.

jpgKocsisBrigitta45MeteoTv2013janWebKocsis Brigitta (KOS-45.) – aki azóta már főállású televíziósként is dolgozott – nyerte tavaly nyáron a (megosztott) ösztöndíjat. Később mindkét félév végén megismételte ezt, s így végülis teljes tandíját visszanyerte, lényegében egy forintjába sem került az iskola.

További 10 PRE-KOS-résztvevő is felvételi mentességet nyer (természetesen nekik felvételi díjat sem kell fizetniük). De aki végigjárja a Nyílt Hetet, annak a szeptember 7-ei felvételi vizsga már nem jelenthet nehézséget!

(ŐSZINTE SZÓ: összesen 283 ezer forint (250e+11x3e) ösztöndíjat osztunk, a hallgatóknak teljesen ingyenes PRE-KOS egyéb kiadásairól nem is beszélve – MIÉRT ÉRI EZ MEG AZ ISKOLÁNAK? Mindenekelőtt tehetséggondozó programunk része az ingyenesség, hiszen eddig is, mostanság meg különösen sok olyan tehetség akad, aki önerőből vagy családi segítséggel sem tudná kigazdálkodni a „rendes” KOS-os félévek tandíját.
Másrészt, ezt sem tagadjuk, marketing-keretünkből gazdálkodjuk ki a PRE-KOS költségeit. Azt a pénzt, amit drága reklámokra költenénk, inkább a Nyílt Hét résztvevőire fordítjuk; remélve, hogy végérvényesen beleszeret a médiába, s viszontlátjuk a KOS hagyományos képzésén is.)
 

INGYENES: kedvcsináló a médiához, a PRE-KOS-ra sem felvételizni, sem fizetni nem kell.
(ŐSZINTE SZÓ: naná, hogy azt reméljük, annyire beleszeretsz, hogy utána benevezel a 2x4 hónapos, jövő év májusában média-bizonyítványt adó képzésre!)

kosmem1_2

Várjuk kérdéseidet:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.  és 30 931 4091


KOS Plusz

 Mennyire lehet alapos, elmélyült tudást szerezni kétszer négy hónap alatt?

A KOS soha nem is állította, hogy teljes körű, mindenre elegendő ismereteket nyújt.

Azt viszont igen, hogy mindennel megismertet, kedvet csinál, felkelti az érdeklődést. Mint egy múzeumi tárlatvezetés profi útikalauzokkal. Mintha a Louvre összes termén átrohannánk egy nap alatt. Mindent látunk, hallunk, tájékozódunk. Ismereteink nem mindenre kiterjedőek, de azt pontosan tudni fogjuk, hogy hol lehet utánanézni, hozzáolvasni, hogyan mélyülhetünk el benne, és ami a legfontosabb: kit kérdezhetünk meg, ha elakadunk valamiben.

Igen, a KOS egyik erénye a kapcsolatok építése. Akár a sztártanárokkal, akár azokkal, akik egykor ugyanide jártak és már alapemberei egy-egy szerkesztőségnek. Van belőlük néhány…

PRE - KOS
Keresés