Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Aktuális

Bernáth Barbara, Szabó János és Beró Zsolt fordul az élen félévkor

Ösztöndíjosztás az őszre

A KOS-ban minden félév végén ösztöndíjat kapnak a legjobbak, akik az előző négy hónapban a leginkább egyenletes, vagy épp egyvalamiben a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtották.

OsztondijasokSecond2017tavaszKOS-54.BernathBarbara54.SzaboJanos54.BeroZsolt54.jpg

2017 tavaszán Bernáth Barbara (KOS-54.), Szabó János (KOS-54.) és Beró Zsolt (KOS-54.) nyerte, megosztva, a második félévre szóló tandíjkedvezményt

Legközelebb a KOS-55-ösöknek osztunk ösztöndíjat, 2018 januárjában.

Berkesi Judit (KOS-42.) bátor húzása: „megoldás” elmaradt interjú esetére

Üres széknek felolvasott kérdések,
Berkesi és KOS módra

BerkesiJudit42.M4SportUresSzek2017.06.11

A legutóbbi (2017.05.21.) félévi vizsgateszt nyitókérdésében többek között arra kellett felelniük a KOS kezdő, sportszakos hallgatóinak: mit tehet a riporter és a szerkesztő, hogyha nem tud közölhető nyilatkozatot kieszközölni egy fontos témában az illetékestől.

/Helyes válaszként ezt vártuk:
1) megpróbálom meggyőzni, rávenni az illetékest: ez közérdek, nyilatkozzon!;
2) az off the record kapott információkból kiindulva másoknál próbálom körüljárni a témát;
3) stand up-ot mondok a kamerába, közölve: az illetékes döntött úgy, hogy elmarad a nyilatkozat;
4) válaszok hiányában is közzéteszem az eredeti kérdéseket, amelyekre nem érkezett közölhető válasz./

Erre három héttel később (2017.06.09.) az élet pontosan ugyanezt produkálta, labdarúgó-válogatottunk két nappal korábbi andorrai veresége után. Berkesi Judit (KOS-42.) műsorvezető pedig – nyílván az adás szerkesztőjével és a csatorna vezetőivel is egyeztetve – egyenes adásban pontosan azt tette, amit a tesztet kitöltő KOS-osoktól is vártunk. / 3)-as és 4)-es válasz./

A focikapitány visszalépett,
az M4 nem hátrált

Mielőtt idézzük az origo.hu beszámolóját a magyar televíziózás történetében nem túl sűrűn előfordult, bátor húzásnak számító esetről, a bulváros félreértékeléseket elkerülendő:
Berkesi Juditnak nyilván nem volt tudomása arról, hogy milyen kérdések/válaszok szerepeltek egykori médiaiskolájának aktuális vizsgatesztjében. De az is biztos, hogy valamennyi KOS-évfolyam tananyagában szerepelt,mit tegyünk elmaradt nyilatkozat esetén, illetve hogyan oldjuk meg az off the record helyzeteket.

Bővebben...

Vizsgaeredmények, 2017 tavasz

Mindenkinek sikerült 
a sport-pótvizsga

Kedden ketten pótvizsgáznak sportból: két hallgató az elméleti részből (sportirányítás, Nemzet Sportolói), egyiküknek pedig még sportágismeretből is javítania kellett. Sikerrel járt a halasztott vizsgát tevő végtzős hallgató is.

Általános teszt: végül mindenkinek sikerült

Egy végzős (KOS-53.) hallgató a pót-időpontban tette le ezt a vizsgát.

A kezdők (KOS-54.) közül ketten írtak elégtelent, de a félévzáró vizsgabeszélgetésen mindketten javítottak. Három végzőst mindössze fél pont mentett meg az ismétléstől.

A végzősök (KOS-53.) közül sorrendben Koltai-Kiss Borbála, Fehér Tamás és Viktorin Tamás érte el a legmagasabb pontszámot.

KoltaiBorbala53NevetZsaner2016oszSHvagva
Koltai-Kiss Borbála: 93,5%-os teszt

Az úgynevezett kreatív írásbelin (KOS-53.) sok jeles született, bukás nem volt.

A kezdők (KOS-54.) teszt-élmezőnye:

BeroZsolt54.KissZita54.BereyOrsolya54.jpg

Beró Zsolt, Kiss Zita, Berey Orsolya.

A műfajtesztet ketten írták meg újra

Másodikra mindketten sikerrel tettek írásbeli vizsgát a „Harleizmusból”. Ketten évfolyamtársaiknál később írták meg a(z új) műfajtesztet, mindketten sikerrel.
Jelest érdemelt a KOS-54-esek közül Petz-Molnár Lénárd – magasan a legtöbb pontot szerezve –, Látó Márton, Kiss Marietta, Stefanovics Attila és Beró Zsolt.

Petz-MolnarLenard54zsaner
Petz-Molnár Lénárd: 88-ból 86 pont

Feles filmek

A vártnál kevesebben készítettek már félévkor is vizsgafilmet. A KOS-54-esek közül Bernáth Barbara riportösszeállítását tartotta a legjobbnak a háromtagú vizsgabizottság.

BernathBarbara54.web

Az esszék a 2-estől az 5-ösig kaptak hideget-meleget, a panorámaoldalak többsége kifejezetten jól sikerült.

Vizsgafilm, szakdolgozat

A vizsgafilmeket és szakdolgozatokat, egymástól függetlenül, két tanár is értékeli. Az összesített érdemjegyeket pénteken ismertetik.

Ösztöndíjak, eltanácsolások

Az összes eredmény – beleértve az ösztöndíjak és az esetleges eltanácsolások – szintén június 9-én válik ismertté. (A KOS-os hagyományok szerint az elballagó végzősök egy későbbi időpontban vehetik át pénzjutalmukat, illetve KOS-tőzsdenyereményüket, a kezdőknek pedig eleve beszámítjuk II. félévi tandíjukba.)

A profikkal azonos díjazás

A nyári szünet utáni ünnepségen a tervek szerint a Kovácsi László Médiadíj profi kategóriájának újabb nyertesével együtt vehetik át kitüntetéseiket a hallgatói kategória most kihirdetésre kerülő nyertesei.

BorosAndras47Tanarseged2014Vagott Ugyanekkor kapja majd kézhez KOS-diplomáját az a már a médiában főállásban (!) dolgozó, korábban sikeres záró-vizsgát tett hallgató, aki életkora miatt csak idén nyáron érettségizhetett, így csak most kaphatja kézhez „KOS-diplomáját”.

Boros András (KOS-47.), M4 Sport (MTVA)

Elhunyt Nagy György, a köztévé műsorvezetője

Egykori szaktanácsadóját gyászolja a KOS

2017 júniusában, 64 éves korában elhunyt Nagy György, a Magyar Televízió egykori műsorvezetője. A nézők egyebek mellett az Ablak, a Reggel, a Főtér és a Hol-mi? című műsorokból ismerhették.

NagyGyorgyMTV2

Az egykor hang-, majd képtechnikusként kezdő, hamar riporterré emberesedő, mindig segítőkész „Nagygyuri” elsők között támogatta az 1990-es években ellenszélben induló első magyarországi magán médiaiskolát. A KOS hálás szívvel emlékezik a kiváló kollégára, az őszinte barátra.

Bankettre készülve

A bizonyítványok már hegyekben,

az értékelő tanárok nagy munkában, a diákok már „páholyban ülve” várhatják a pénteki eredményhirdetést

BizonyitvanyTokok2017nyarDH

Fotó: Kása Ádám (KOS-53.)

Mindenkire legalább egy óra jut

Alapos önbizalomfröccs
és kemény kritika

Alapos, úgynevezett félévzáró beszélgetésen vesz részt a napokban a kezdő évfolyam (KOS-54.) valamennyi hallgatója. A kéttagú vizsgabizottság mindenkivel körülbelül egy órát beszélget: értékel, kérdez, meghallgatja a személyes problémákat, elemzi a tévés vizsgát és a tesztet, tanácsokat ad a folytatásra, új (!) műhelyeket javasol a második félévre.

Felevzaro2012majusPappGabriella44FoglBalazsKG

OsztondijPuzzle

Fejenként kb. 20-30 (!) osztályzat és értékelés, valamint a szubjektív benyomások alapján születik meg a döntés, hogy ki kaphat ösztöndíjat, illetve ki jut esetleg az eltanácsolás sorsára.
A félév és a vizsgák során elért részeredményeket a vizsgabeszélgetésen összesítjük, az ott kialakult képet is beleszámítva.

Végső eredményhirdetés:
június 9., péntek, 18.00

(a végzősök bankettje előtt, a Duna Házban!)

További cikkeink...

KOS Plusz

Szükség van ennyi újságíróra, riporterre?

Jogos a kérdés. A válasz: igen, egyre többre. Nem csak a televízió- és rádióadók száma nő fokozatosan, nemcsak újságból van egyre több, az internet, a weboldalak, az új hírportálok valósággal „zabálják” a médiamunkásokat. Egyre több cég, intézmény alkalmaz „sajtóst”. Egyre több a referens, beszédíró, szóvívő, kommunikátor, sajtófigyelő, kommunikációs munkatárs, nem beszélve a gombamód szaporodó eseményekről: a csapatépítő tréningektől a konferenciákon át a sporteseményekig mindenütt szükség van moderátorra, műsorvezetőre.

PRE - KOS
Keresés