Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Berkesi Judit (KOS-42.) bátor húzása: „megoldás” elmaradt interjú esetére

Üres széknek felolvasott kérdések,
Berkesi és KOS módra

BerkesiJudit42.M4SportUresSzek2017.06.11

A legutóbbi (2017.05.21.) félévi vizsgateszt nyitókérdésében többek között arra kellett felelniük a KOS kezdő, sportszakos hallgatóinak: mit tehet a riporter és a szerkesztő, hogyha nem tud közölhető nyilatkozatot kieszközölni egy fontos témában az illetékestől.

/Helyes válaszként ezt vártuk:
1) megpróbálom meggyőzni, rávenni az illetékest: ez közérdek, nyilatkozzon!;
2) az off the record kapott információkból kiindulva másoknál próbálom körüljárni a témát;
3) stand up-ot mondok a kamerába, közölve: az illetékes döntött úgy, hogy elmarad a nyilatkozat;
4) válaszok hiányában is közzéteszem az eredeti kérdéseket, amelyekre nem érkezett közölhető válasz./

Erre három héttel később (2017.06.09.) az élet pontosan ugyanezt produkálta, labdarúgó-válogatottunk két nappal korábbi andorrai veresége után. Berkesi Judit (KOS-42.) műsorvezető pedig – nyílván az adás szerkesztőjével és a csatorna vezetőivel is egyeztetve – egyenes adásban pontosan azt tette, amit a tesztet kitöltő KOS-osoktól is vártunk. / 3)-as és 4)-es válasz./

A focikapitány visszalépett,
az M4 nem hátrált

Mielőtt idézzük az origo.hu beszámolóját a magyar televíziózás történetében nem túl sűrűn előfordult, bátor húzásnak számító esetről, a bulváros félreértékeléseket elkerülendő:
Berkesi Juditnak nyilván nem volt tudomása arról, hogy milyen kérdések/válaszok szerepeltek egykori médiaiskolájának aktuális vizsgatesztjében. De az is biztos, hogy valamennyi KOS-évfolyam tananyagában szerepelt,mit tegyünk elmaradt nyilatkozat esetén, illetve hogyan oldjuk meg az off the record helyzeteket.


m4sport.huLOGOOrigoLOGO2015.jpgBernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya az M4 Sportnak adott volna interjút vasárnap, ám azt nem sokkal előtte lemondta. 

A hetekkel ezelőtt leegyeztetett interjút vasárnap délután vették volna fel, 19 órakor adták volna le, a beharangozott műsor el is kezdődött, Berkesi Judit műsorvezetőnő azonban közölte, hogy háromnegyed órával a felvétel előtt kapták a hírt, hogy Bernd Storck nem szeretne nyilatkozni.

A Magyar Labdarúgó-szövetség felajánlotta, hogy egy játékos és a sajtófőnök bemegy a stúdióba Storck helyett, de az M4 ebből nem kért. Berkesi Judit ezután felolvasta a kérdéseket, amelyeket feltettek volna a szövetségi kapitánynak.

Berkesi Judit a következő kérdéseket tette fel az üres széknek:

BerkesiJudit42.M4SportUresSzek2017.06.11

♦ Hogy telt az elmúlt másfél napja, elgondolkodott-e azon, hogy a vereség után felajánlja a lemondását?

♦ Megbánta-e azt, hogy lemondott néhány NB I-ben szereplő játékosról az Andorra elleni mérkőzés előtt? Figyelembe véve azt, hogy közel tíz játékos hiányzott különféle okok miatt (sérülés), elgondolkodott-e azon, hogy a horvát bajnokság gólkirályát, Futács Márkót, vagy Nikolics Nemanját behívja-e a keretbe?

♦ Mi volt a probléma, főleg az első félidőben? Voltak ennek előjelei? Miben érzi magát felelősnek a vereség után Bernd Storck?

♦ A mérkőzés után Dzsudzsák Balázs interjút adott. Ebben a csapatkapitány azt mondta, hogy „ki is lehetett volna ebből szállni". Mire gondolhatott a játékos? Tényleg lehettek egyes játékosoknak hozzáállásbeli problémái?

♦ Hogyan lehet most a szurkolók megrendült bizalmát visszaszerezni?

♦ Az MLSZ sportigazgatójaként hogy látja, mi történt a válogatottal az elmúlt egy évben? Egy évvel ezelőtt a mennyben voltunk, most a pokolban vagyunk. Hogyan látja ezt?

AZ ADÁS ITT TEKINTHETŐ MEG!

KOS Plusz

Tanárok javítják a puskát

Nincs tankönyv. Pontosabban nincs egyetlen egy, igazi tankönyv (De azért Harléé, Wisingeré, Horváté, Bedőé, sportosoknak Gallové nagyon ajánlott!). De tanulhatsz saját jegyzeteidből is. Másokéból is. Sőt, az iskola arra is vállalkozik, hogy a saját puskádat (vagy másét, ami csak véletlenül hozzád került…) átnézi, kijavítja, még mielőtt rögzülne benned.
Például ez (az elmúlt évek csúcsbakija): a vezető operatőr autóvezetés közben operál”…

Van viszont kötelező, ajánlott és „ha jókat akarsz olvasni…”  fejezetekből álló olvasmányjegyzék.
Vannak sokszorosított (természetesen ingyenes) jegyzetek, a közös fachokban.
S vannak Prezi- és Powerpoint-diasorok, tanári jegyzetlapok, amelyeket neten megküldünk.

PRE - KOS
Keresés