Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Biztatás a tévés vizsga és a felvételi kamerapróbája elé

Novodomszky, Matuz:
mi is így kezdtük...

NovodomszkyEvaMosolyportreMatuzminiMár ők is a KOS Ablakában és Híradójában kezdték... Bő tíz éve vezette be a KOS a televíziós vizsga-gyakorlatokat (évvégén Ablak, félévkor Híradó).
Ők is tartottak a feladattól, ők is izgultak, de ma már úgy emlékeznek, épp az ilyen feladatok lendítették őket a profi médiakarrier felé!

 

GyarmatyAttila35ff

VargaJKatalin35
Matuz Krisztiánt
és Novodomszky Évát (mindkettő KOS-15.)
Gyarmaty Attila és J. Varga Kata (mindkettő KOS-35.) faggatta.

 

matuzkrisztiandiploma2– Pedig eleinte írottsajtósnak készültél...

– Így volt, hiszen mielőtt a KOS-ba kerültem, már írtam cikkeket - meséli Matuz Krisztián, a SportTv már foci-vébét is közvetítő riportere. – Eleinte nekem is volt lámpalázam, aztán az egyik tévés gyakorlat, az Ablak műsorvezetésénél úgy alakult, hogy hírtelen kellett megoldanom egy olyan szituációt, ami már adásmeneten kívül történt. Szerencsére nem blokkoltam le és megoldottam a feladatot. Aztán, amikor 1998-ban a Magyar Televízióhoz kerültem, eleinte ott is akadtak lámpalázas pillanataim, de a gyakorlattal belejön az ember.


Novodomszkym2studio– Mi a legfontosabb, amit a KOS-ban tanultál?

 - Improvizálni - vágja rá Novodomszky Éva, az MTV Híradó műsorvezetője. – Megőrültem, úgy utáltam ezeket a gyakorlatokat, hogy azt elmondani nem lehet. Állandóan arra kényszeríttettek, hogy improvizáljunk. A Gábor képes volt köszönés nélkül bejönni a terembe és hozzámvágni egy kólásüveget, hogy beszéljek róla 40 másodpercig. Én meg azt sem tudtam, hogy merre van az előre. Most már persze hálás vagyok neki, ugyanis ezek voltak azok a helyzetek, ahol egyszer kétszer megég az ember, de aztán idővel már meg tudja oldani. Ezért van az, hogy most már, ha összeomlik körülöttem minden, ha kigyullad a stúdió, elrepül a súgószövegem és a szerkesztővel is megszakad a kapcsolat, egyszóval, ha bármi történik, megmarad a biztonságérzetem, mert megtanultam improvizálni. És bevallom, most már kifejezetten szeretem ezeket a helyzeteket, mert kihívást jelentenek.

KOS Plusz

Ezermester médiamunkások

Hol vannak már azok az idők, amikor hét-nyolc fős stábok vonultak ki egy-egy eseményre, és külön személy volt a sofőr, a riporter, a szerkesztő, az operatőr, a technikus, a vágó. Ma már – mi tagadás, költségcsökkentési szempontokból – a legtöbb helyen azokat a médiamunkásokat keresik, akik egy személyben képesek ellátni ezeket a feladatokat. Magyarán leszervezik, leforgatják, megvágják, alámondják az anyagot, egyedül. 

Éppen ezért a KOS-ban is ilyen „mindenhez konyító”, all-round embereket igyekszünk képezni: kicsit operatőrködünk, kicsit vágunk, kicsit riporterkedünk, kicsit szerkesztünk, na meg persze a kamera előtt is mindenki jó néhányszor kipróbálja magát.

PRE - KOS
Keresés