Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Kolumnás interjú az iskolaalapítóval, a KOS-ról

Egyre több médiamunkásra 
van szükség

CikkKGKOS2014.04SportPluszOldalweb

VamosTamasPortresportpluszTISZTAVámos Tibor (KOS-1.) kolumnás (egészoldalas) interjúja
az elmúlt 24 évről 
VizsgaPirosFekete

a Sport Plusz hetilapban 2014. áprilisában 
– VÁLASZTÖREDÉKEK

♦ Rengetegen támadták, ám a dolog fordítottan arányos is volt: minél többen kaptak felkérést tanítani, annál kevesebben kritizálták…

♦ Tényleg abszolút újítás számított, de ezzel együtt elképzelni nem tudtam, hogy ez ennyire komollyá növi ki magát: úgy terveztük, hogy úgy 5-10 emberrel leülünk egy szoba sarkába és jókat beszélgetünk a szakmáról. Ma pedig már a 48. évfolyamnál tartunk, számos szakot és műhelyt beindítottunk már, mintegy ezren kerültek tőlünk a pályára, még ha néhányan csak ideig-óráig is.

♦ Sokan fényes tévés karriert futottak be: Bobák, Borbély, Faragó, Hajdú B., Méhes, Petrovics-Mérei Andrea, Somogyi Dia, Suba, Szántó, Szujó, Várhegyi, s a rádiózásban és az írott sajtóban is rengetegen.

♦ Egyre több médiamunkásra van szükség. Ki gondolta volna évtizedekkel ezelőtt, hogy egy önkormányzat vagy éppen egy másodosztályú futsalklub is kommunikációs igazgatót alkalmaz?! De ma már ott tartunk, hogy áruházi hangosbemondókat is a mi iskolánktól kérnek…

♦ A KOS az első tíz évében „jó ötlet” volt, a második tíztől főleg a jó szakmai munka jellemezte. Mostanság, a harmadikban pedig mindezeken felül a „jó szervezés plusz alkalmazkodás a szakmai igényeihez”.

♦ Beindult ugyanis a verkli: a kereskedelmi csatornák, az internetes újságok megjelenésével egyre nagyobb igény lett az új arcokra, az évek múlásával az iskolában is egyre jobban megbíztak, ennek is köszönhetjük, hogy hosszú ideje nem „múlik el” úgy casting, válogatás, hogy a KOS-osokat ne hívnák rá…

♦ Mi nem tanítunk szociológiát és pszichológiát, nyelveket és közgazdasági ismereteket. Ezeket a fontos elemeket tessék máshol megszerezni, mi viszont adjuk a médiatudást és mindenekelőtt a szakmai gyakorlatot: praktikus ismereteket, gyakorlati képzést, mindezt mélyvízben, a saját tv-stúdiónkban.

♦ Ne feledjük, hogy – feltételezve az előbbi alapokat – ez a szakma az egyik legrövidebb úton megtanulható. Hiszen egyéves korától mindenki beszél, hatéves korától pedig mindenki ír.

♦ Újratermelődnek az állások, rendkívül nagy lett a mozgás. Előfordul, hogy egykori KOS-hallgató vált egykori KOS-hallgatót egy munkakörben. Vagy régi iskolatársak hívják egymást, kínálnak munkát egymásnak.

KOS Plusz

Tanárok javítják a puskát

Nincs tankönyv. Pontosabban nincs egyetlen egy, igazi tankönyv (De azért Harléé, Wisingeré, Horváté, Bedőé, sportosoknak Gallové nagyon ajánlott!). De tanulhatsz saját jegyzeteidből is. Másokéból is. Sőt, az iskola arra is vállalkozik, hogy a saját puskádat (vagy másét, ami csak véletlenül hozzád került…) átnézi, kijavítja, még mielőtt rögzülne benned.
Például ez (az elmúlt évek csúcsbakija): a vezető operatőr autóvezetés közben operál”…

Van viszont kötelező, ajánlott és „ha jókat akarsz olvasni…”  fejezetekből álló olvasmányjegyzék.
Vannak sokszorosított (természetesen ingyenes) jegyzetek, a közös fachokban.
S vannak Prezi- és Powerpoint-diasorok, tanári jegyzetlapok, amelyeket neten megküldünk.

PRE - KOS
Keresés