Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Előre kódolt halál - Hégető Honorka (KOS-13.) balesete

Nem jogerősen három és fél év az ítélet

HegetoHonorkaVagottA bíróság nem jogerősen három és fél évre ítélte, s nyolc évre eltiltotta a járművezetéstől azt a férfit, aki 10 évvel ezelőtt halálos közlekedési balesetet okozott: meghalt az utasa, Hégető Honorka (1971-2001), a KOS egykori ösztöndíjas hallgatója, az RTL Klub Tolerancia-díjas riportere. A Brazíliában bujkáló férfit ez év elején hozták haza a hatóságok.

  A 36 éves D. Gáspár bűnösnek vallotta magát a tárgyaláson, aki korábban már kétszer ittasan vezetett. Azt mondta, semmire nem emlékszik, de elfogadja a szakértők véleményét, miszerint ő vezette a kocsit.
Egy szemtanú a következőt mondta: – A szemetet vittem ki a ház elé, amikor hallottam, hogy egy autó padlógázzal jön. A jobb oldali ülésen egy nő magyarázott elég hevesen. A következő pillanatban – a kanyaron túlról – csattanást hallottam, a villanyoszlop elkezdett mozogni. Odafutottam. Először a férfit találtam meg, aki zavartan beszélt. Megdöbbentem, amikor azt kérdezte, hogy mi lett az autóval, majd háromszor is megkért, hogy ne hívjam a rendőröket. A közelében találtam meg a nőt, aki még lélegzett.
A tanú elmondta, később beszélt egy autóssal, aki arról számolt be, hogy indulás előtt a lány kérte a barátját, hogy ne vezessen, mert ittas. A bíróság sorra meghallgatta az igazságügyi szakértőket. Kiderült, a nyomok alapján szó sem lehetett a volán mögötti cseréről, már csak az ülések beállítása alapján sem. Elhangzott, egyikük sem volt bekötve. Abban a kanyarban maximum csak 50-55-tel lehetett volna közlekedni.
Dr. Szalai István ügyész így fogalmazott: az ittasság és a sebesség túllépése miatt kódolva volt a halálos baleset.
Dr. Retteghy András ügyvéd kérte, hogy a bíróság vegye figyelembe, hogy a lány átengedte a vezetést, továbbá, hogy a magyar hatóságok több hibát követtek el, ezért húzódott el védence brazíliai kiadatása.
A veszprémi bíróság, dr. Rébay Judit tanácsa halált okozó ittas járművezetés bűntette miatt D. Gáspárt három és fél évi börtönbüntetésre ítélte, nyolc évre letiltotta a  vezetéstől, továbbá kötelezte a 4,3 millió forintos bűnügyi költség megfizetésére. Az ítélet nem jogerős.


Az eset 2001. július 3-án történt, amikor a budapesti D. Gáspár reggel hét órakor közepesen ittasan, vezetői engedély nélkül indult el az alsóörsi Dexion diszkó elől barátnőjével. A fiatalember nem vette figyelembe a szervizútra kitett 30 kilométeres sebességkorlátozó táblát, közel százas tempóval közlekedett. Az egyik kanyarban az autó lesodródott az útról, s nekivágódott a kibetonozott partoldalnak. Ekkor az ezüstmetál, egyéves Rover úgy repült át az út túlsó oldalára, hogy leszakította a 3,5 méter magasban lévő vezetéket. A gépkocsivezető könnyebb sérülést szenvedett, de barátnőjének, az RTL Klub riporterének, Hégető Honorkának már nem tudták megmenteni az életét.

Szerző: Mátételki András

 


2011-ben már nyolcadik alkalommal adják át az egykori kolléganőnk emlékére alapított Hégető Honorka díjat.

KOS Plusz

Tanárok javítják a puskát

Nincs tankönyv. Pontosabban nincs egyetlen egy, igazi tankönyv (De azért Harléé, Wisingeré, Horváté, Bedőé, sportosoknak Gallové nagyon ajánlott!). De tanulhatsz saját jegyzeteidből is. Másokéból is. Sőt, az iskola arra is vállalkozik, hogy a saját puskádat (vagy másét, ami csak véletlenül hozzád került…) átnézi, kijavítja, még mielőtt rögzülne benned.
Például ez (az elmúlt évek csúcsbakija): a vezető operatőr autóvezetés közben operál”…

Van viszont kötelező, ajánlott és „ha jókat akarsz olvasni…”  fejezetekből álló olvasmányjegyzék.
Vannak sokszorosított (természetesen ingyenes) jegyzetek, a közös fachokban.
S vannak Prezi- és Powerpoint-diasorok, tanári jegyzetlapok, amelyeket neten megküldünk.

PRE - KOS
Keresés