Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Előre kódolt halál - Hégető Honorka (KOS-13.) balesete

Nem jogerősen három és fél év az ítélet

HegetoHonorkaVagottA bíróság nem jogerősen három és fél évre ítélte, s nyolc évre eltiltotta a járművezetéstől azt a férfit, aki 10 évvel ezelőtt halálos közlekedési balesetet okozott: meghalt az utasa, Hégető Honorka (1971-2001), a KOS egykori ösztöndíjas hallgatója, az RTL Klub Tolerancia-díjas riportere. A Brazíliában bujkáló férfit ez év elején hozták haza a hatóságok.

  A 36 éves D. Gáspár bűnösnek vallotta magát a tárgyaláson, aki korábban már kétszer ittasan vezetett. Azt mondta, semmire nem emlékszik, de elfogadja a szakértők véleményét, miszerint ő vezette a kocsit.
Egy szemtanú a következőt mondta: – A szemetet vittem ki a ház elé, amikor hallottam, hogy egy autó padlógázzal jön. A jobb oldali ülésen egy nő magyarázott elég hevesen. A következő pillanatban – a kanyaron túlról – csattanást hallottam, a villanyoszlop elkezdett mozogni. Odafutottam. Először a férfit találtam meg, aki zavartan beszélt. Megdöbbentem, amikor azt kérdezte, hogy mi lett az autóval, majd háromszor is megkért, hogy ne hívjam a rendőröket. A közelében találtam meg a nőt, aki még lélegzett.
A tanú elmondta, később beszélt egy autóssal, aki arról számolt be, hogy indulás előtt a lány kérte a barátját, hogy ne vezessen, mert ittas. A bíróság sorra meghallgatta az igazságügyi szakértőket. Kiderült, a nyomok alapján szó sem lehetett a volán mögötti cseréről, már csak az ülések beállítása alapján sem. Elhangzott, egyikük sem volt bekötve. Abban a kanyarban maximum csak 50-55-tel lehetett volna közlekedni.
Dr. Szalai István ügyész így fogalmazott: az ittasság és a sebesség túllépése miatt kódolva volt a halálos baleset.
Dr. Retteghy András ügyvéd kérte, hogy a bíróság vegye figyelembe, hogy a lány átengedte a vezetést, továbbá, hogy a magyar hatóságok több hibát követtek el, ezért húzódott el védence brazíliai kiadatása.
A veszprémi bíróság, dr. Rébay Judit tanácsa halált okozó ittas járművezetés bűntette miatt D. Gáspárt három és fél évi börtönbüntetésre ítélte, nyolc évre letiltotta a  vezetéstől, továbbá kötelezte a 4,3 millió forintos bűnügyi költség megfizetésére. Az ítélet nem jogerős.


Az eset 2001. július 3-án történt, amikor a budapesti D. Gáspár reggel hét órakor közepesen ittasan, vezetői engedély nélkül indult el az alsóörsi Dexion diszkó elől barátnőjével. A fiatalember nem vette figyelembe a szervizútra kitett 30 kilométeres sebességkorlátozó táblát, közel százas tempóval közlekedett. Az egyik kanyarban az autó lesodródott az útról, s nekivágódott a kibetonozott partoldalnak. Ekkor az ezüstmetál, egyéves Rover úgy repült át az út túlsó oldalára, hogy leszakította a 3,5 méter magasban lévő vezetéket. A gépkocsivezető könnyebb sérülést szenvedett, de barátnőjének, az RTL Klub riporterének, Hégető Honorkának már nem tudták megmenteni az életét.

Szerző: Mátételki András

 


2011-ben már nyolcadik alkalommal adják át az egykori kolléganőnk emlékére alapított Hégető Honorka díjat.

KOS Plusz

Számüzzük a kameralázat!

Visszatérő feladat: mutasd be kedvenc tárgyadat a kamera előtt! Az igazi cél persze a beszélő „megnyugtatása": a kezében tartott tárgy csak segít „megnyílni”, elfelejtetni a körülötte lévő kamerákat, lámpákat, monitorokat; leküzdeni a lámpalázat.

Hoztak már karikagyűrűt és kutyát, marsallbotot és szteppcipőt, Barbie-babát és bibliát, Fradi-sálat és rózsaszínpárducos melltartót, mobiltelefont és irodaszéket. A csúcs: Vadon János (KOS-13., azóta ismert tévés és rádiós szereplő) nyulai. Ráadásul a nézőknek kellett kitalálni, a fülüknél  fogva lógatott szegény párák közül melyik a preparált (kitömött) és melyik a szintén mozdulatlan, de élő. 

A KOS-módszer a stúdiódrukk ellen nála is bejött. „Nyusziból″ médiaoroszlán lett.

PRE - KOS
Keresés