Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Hajdú B. István (KOS-1.) a franciákat várja a döntőbe

Sportriporter-jelöltjeink szerint Németország
a foci-vb esélyese

FociVbLogo2018oroszVagatlan

A MOSTANI KOS-OSOK, valamint a szeptemberben kezdő sportos diákjaink is megkapták a kérdést: kit tartanak a foci-világbajnokság esélyesének?

Sportriporter-jelöltjeink tippjeinek megoszlása:

39 % Németország,
25 % Franciaország,
21 % Brazília

HBIriporterallasFotoCzagnyBalazsMTI.2018

A LEGELSŐ KOS-OS, az 1991-ben végzett Hajdú B. István (KOS-1.) is nagyjából ezt várja: „a korábbi győztesek közül kerül ki a 2018-as labdarúgó-világbajnok” – jelentette ki határozottan. Bár hozzátette, hogy eddig két Európa-bajnokságról és egy világbajnokságról közvetített a helyszínről, és Franciaország mind a háromszor döntőt játszott, tehát erre most is van esély...

AZ M4 SPORT riportere szerint a horvátok okozhatják a legnagyobb meglepetést, míg a brazilok könnyen visszavághatnak a németeknek, most nagyon „egyben van” a brazil csapat.

M4_logo

A KOMMENTÁTORI STÍLUSRÓL. A kommentátor nyilván igyekszik felkészülni, amennyire csak lehet, próbálja magába szippantani a környezet hangulatát, azokat az eseményeket, érdekességeket, amelyeket ott a helyszínen csak ő maga láthat és élhet meg, de a nézők felkészültsége egészen eltérő. Például, ha Argentína bejutna a döntőbe: ott lesz a tévé előtt az is, aki idén negyvenszer látta Messit és az is, aki az egész évben most először ül le megnézni egy mérkőzést. Úgy kellene róla érdekeset mondani, hogy az se unja, aki az egész idényben őt figyelte és az se érezze magát kirekesztettnek, aki esetleg csak a vb-döntőt nézi meg.

KÖNNYEBB A HELYSZÍNRŐL? Óriásiak a távolságok Oroszországban, rengeteget fogunk utazni. Lesz olyan, hogy egyik este még a stadionban vagyunk, két-három óra utazással visszaérünk a szállodába, aztán hajnali négykor már indul is a repülőgép egy több ezer kilométerre lévő helyszínre, ahol jön az újabb meccs.

UjvariMate41MiktoronnalLaposVagottA KOLLÉGÁKRÓL. Profi, több nyelven beszélő, jól felkészült RIPORTEREK. Biztos különleges lesz először megszólalniuk, például Ujvári Máténak (KOS-41.), aki a második napon a portugál-spanyolt közvetíti. Neki sem, és a nézőknek sem olyan érzés, mintha mondjuk a Paks–Haladásról beszélnénk. De nem lesz senkinek sem akkora gombóc a torkában, hogy ne tudna megszólalni.

Amit tanácsként tudtam nekik mondani az az, hogy figyeljenek minden pillanatban, mert minden élmény, információ felhasználható a közvetítésekben. Muszáj a személyes élményeinkre is támaszkodnunk, mert manapság az internetnek köszönhetően, csupán nyers információkban és statisztikákban bármelyik néző felveheti velünk a versenyt. Aztán még egy fontos dolguk van: érjenek oda minél hamarabb a riporterállásokba.

HBIfocipalyaCivilMosolyogFotoCzagnyBalazsMTI.2018ÚJABB ARANYKÖPÉSEK? Nem tudnám azt mondani most, hogy van a fejemben valami, amit biztos, hogy az egyik meccsen elmondok majd. Ha korábban volt is ilyen, azt tapasztaltam, hogy a mérkőzés lendületében eszébe sem jut az embernek. Az nyilván elő fog jönni, hogy én még ahhoz a generációhoz tartozom, akinek kötelező volt oroszt tanulni. Hogy aztán a „Tancevala repka sz makom” (orosz gyermekdal – a szerk.) feltűnik, az lehetséges. Annyi előnye szintén van az orosznak, hogyha nem is beszélem a nyelvet, de a cirill betűket ismerem.

24.huFocilogoForrás: 24.hu, Kocsmár-Tóth István

HBI-fotók: Czagány Bálint/MTI


A foci vb 5 magyar tv-riportere közül 4 a KOS-ban tanult

Hajdú B. István (KOS-1.), Lukács Viktor (KOS-50.), Varga Ákos (21.) és Ujvári Máté (KOS-41.)
is ott lesz – ifjabb Knézy Jenő mellett – a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokságon!

FociVb2016.orosz.HBI01.Lukacs50.Ujvari41.Varga21ZOLD.2logo.jpg

MereiAndreaPortre3

BerkesiJudit42Portre

Az eseményt közvetítő M4 Sport 5 kommentátora közül 4 a Komlósi Oktatási Stúdió egykori diákja.

Köztük 50 évfolyam, 25 év különbség...

A vb-stadionokból közvetítőkön túl a hazai stúdióból jelentkező műsorvezetők között is találunk KOS-ost: Petrovics-Mérei Andrea (KOS-11.) és Berkesi Judit (KOS-42.) is itt tanult.

SPORTpiros

KOS Plusz

Miért érdemes előre, interneten jelentkezni?

Az előzetés jelentkezés a KOS-ba nem kötelező. De ajánlott. Nemcsak azért, mert az érdeklődőknek – természetesen ingyen és bérmentve – postázzuk a KOS-könyvet, hanem mert, ha kitöltötte az elektronikus jelentkezési lapot, akkor három éven át rendszeresen megküldjük az iskola hírlevelét e-mail címére.

PRE - KOS
Keresés