Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Hétvégi televíziós feladatOK

Lapszemle, sajtószemle

Sokan kérdezik, mi fán terem, hogan is zajlanak majd a hétvégi televíziós gyakorlatok.

Válaszunk:
1. olvasd el a feladat leírását az órarendben!
2. nézd meg alaposan ezt a két képet, s a kisérőszöveg segítségével már (majdnem) minden világos lesz! 

HAGYOMÁNYOS LAPSZEMLE, VÉGZŐSÖKNEK
Caption
A műsorvezető a stúdió-műteremben ülve ismerteti a kiválasztott cikkeket. Szerencsés esetben a kezében újság. De lehet, hogy csak a címlap vagy az újság egy része. A másik része – amelyikben az idézett cikk is található – a stúdióvezérlőben lesz. Itt egyik, a hallgató által előre felkért csoporttársa segít a kamera előtti-alatti, megvilágított asztallapra helyezni (kihajtva!) a lapot. A kis monitoron ellenőrzi, hogy jól állította-e be a képet (a kamerához nyúlni tilos!), s ha igen, szól a technikusnak, hogy „beadható”. Ő pedig, amikor a műsorvezető rátér az ominózis kiadvány ismertetésére, bevágja (beadja) a lapot mutató kamera képét.

Az ilyen – a vezérlőben található, fikszen rögzített – kamerát captionnak [kepsön] hívják. (Gyakori vizsgakérdés.)

INTERNETES SAJTÓSZEMLE KEZDŐKNEK
InternetesSajtoszemleBB
A műsorvezető a stúdió-műteremben ülve ismerteti a kiválasztott internetes portálokat, cikkeket. Egy laptopon (lehet a sajátja, de mi is biztosítunk három notebookot) előre (!!!) kiválasztja a szóba kerülő oldalakat.
A gépen így megjelenő kis fülek segítségével 
a) ő saját maga, az előtte lévő laptopon,
vagy
b) segítőtársa a stúdióműteremben, közvetlenül mellette, de a képhatáron kívül (magyarán: nem látszódik)
behívja a szóban forgó internetes oldalt, ami ekkor párhuzamosan egy másik képernyőn is azonnal megjelenik, s amit a 2-es kamera mutat.
A vezérlőben a technikus így látja és bármikor beadhatja (bevághatja) a számítógép internetes oldalt mutató képernyőjét.

Mindkét esetben, amikor még előkészítés, netán keresgélés zajlik a – nyomtatott vagy elektronikus – lapok között, a műsorvezető látszik a képernyőn, amikor pedig már adáskész az illusztráció, akkor az kerül a műsorba.

Az elkerülhetetlen technikai átállások miatt IS fontos, hogy mindenki tartsa az egységesen 4 PERCES ADÁSIDŐT!

KOS Plusz

Sztorizás vagy tudás?

A kettő gyakran együtt jár: vannak nagyelőadók, akik egyéniségükkel és humorukkal olyan könnyedén képesek átadni a legszárazabb szakmai anyagot is, hogy a hallgatók először azt érzik, jól szórakoztak, aztán rájönnek, hogy nevetve tanultak. Nem kell magolni, a történetek kapcsán rögzül a konkrét tudás is!
Nem is beszélve például Görög Ibolya nagyelőadásairól: a protokollfőnök-asszony olyan fergeteges stílusban adja a tudtukra illemtani hiányosságaikat, hogy eszükbe sem jut megsértődni, sőt: az előadása után, csupa „jól nevelt” ember özönlik ki a tanteremből.

PRE - KOS
Keresés