Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Hétvégi televíziós feladatOK

Lapszemle, sajtószemle

Sokan kérdezik, mi fán terem, hogan is zajlanak majd a hétvégi televíziós gyakorlatok.

Válaszunk:
1. olvasd el a feladat leírását az órarendben!
2. nézd meg alaposan ezt a két képet, s a kisérőszöveg segítségével már (majdnem) minden világos lesz! 

HAGYOMÁNYOS LAPSZEMLE, VÉGZŐSÖKNEK
Caption
A műsorvezető a stúdió-műteremben ülve ismerteti a kiválasztott cikkeket. Szerencsés esetben a kezében újság. De lehet, hogy csak a címlap vagy az újság egy része. A másik része – amelyikben az idézett cikk is található – a stúdióvezérlőben lesz. Itt egyik, a hallgató által előre felkért csoporttársa segít a kamera előtti-alatti, megvilágított asztallapra helyezni (kihajtva!) a lapot. A kis monitoron ellenőrzi, hogy jól állította-e be a képet (a kamerához nyúlni tilos!), s ha igen, szól a technikusnak, hogy „beadható”. Ő pedig, amikor a műsorvezető rátér az ominózis kiadvány ismertetésére, bevágja (beadja) a lapot mutató kamera képét.

Az ilyen – a vezérlőben található, fikszen rögzített – kamerát captionnak [kepsön] hívják. (Gyakori vizsgakérdés.)

INTERNETES SAJTÓSZEMLE KEZDŐKNEK
InternetesSajtoszemleBB
A műsorvezető a stúdió-műteremben ülve ismerteti a kiválasztott internetes portálokat, cikkeket. Egy laptopon (lehet a sajátja, de mi is biztosítunk három notebookot) előre (!!!) kiválasztja a szóba kerülő oldalakat.
A gépen így megjelenő kis fülek segítségével 
a) ő saját maga, az előtte lévő laptopon,
vagy
b) segítőtársa a stúdióműteremben, közvetlenül mellette, de a képhatáron kívül (magyarán: nem látszódik)
behívja a szóban forgó internetes oldalt, ami ekkor párhuzamosan egy másik képernyőn is azonnal megjelenik, s amit a 2-es kamera mutat.
A vezérlőben a technikus így látja és bármikor beadhatja (bevághatja) a számítógép internetes oldalt mutató képernyőjét.

Mindkét esetben, amikor még előkészítés, netán keresgélés zajlik a – nyomtatott vagy elektronikus – lapok között, a műsorvezető látszik a képernyőn, amikor pedig már adáskész az illusztráció, akkor az kerül a műsorba.

Az elkerülhetetlen technikai átállások miatt IS fontos, hogy mindenki tartsa az egységesen 4 PERCES ADÁSIDŐT!

KOS Plusz

Önbizalomfröccs
és kemény kritika

Felevzaro2012majusPappGabriella44FoglBalazsKG

Alapos, úgynevezett félévzáró beszélgetésen vesz részt 2018. június 10-étől a kezdő évfolyam (KOS-56.) valamennyi hallgatója. A kéttagú vizsgabizottság mindenkivel körülbelül egy órát társalog: értékel, kérdez, meghallgatja a személyes problémákat, elemzi a tévés vizsgát és a tesztet, tanácsokat ad a folytatásra, új (!) műhelyeket javasol a második félévre.

OsztondijPuzzle

Fejenként kb. 20-30 (!) osztályzat és értékelés, valamint a szubjektív benyomások alapján születik meg a döntés, hogy ki kaphat ösztöndíjat, illetve ki jut esetleg az eltanácsolás sorsára. 
A félév és a vizsgák során elért részeredményeket a vizsgabeszélgetésen összesítjük, az ott kialakult képet is beleszámítva.


Végső eredményhirdetés: június 16., szombat, 18.00

(a végzősök bankettje előtt, a Duna Házban!)

PRE - KOS
Keresés