Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Hétvégi televíziós feladatOK

Lapszemle, sajtószemle

Sokan kérdezik, mi fán terem, hogan is zajlanak majd a hétvégi televíziós gyakorlatok.

Válaszunk:
1. olvasd el a feladat leírását az órarendben!
2. nézd meg alaposan ezt a két képet, s a kisérőszöveg segítségével már (majdnem) minden világos lesz! 

HAGYOMÁNYOS LAPSZEMLE, VÉGZŐSÖKNEK
Caption
A műsorvezető a stúdió-műteremben ülve ismerteti a kiválasztott cikkeket. Szerencsés esetben a kezében újság. De lehet, hogy csak a címlap vagy az újság egy része. A másik része – amelyikben az idézett cikk is található – a stúdióvezérlőben lesz. Itt egyik, a hallgató által előre felkért csoporttársa segít a kamera előtti-alatti, megvilágított asztallapra helyezni (kihajtva!) a lapot. A kis monitoron ellenőrzi, hogy jól állította-e be a képet (a kamerához nyúlni tilos!), s ha igen, szól a technikusnak, hogy „beadható”. Ő pedig, amikor a műsorvezető rátér az ominózis kiadvány ismertetésére, bevágja (beadja) a lapot mutató kamera képét.

Az ilyen – a vezérlőben található, fikszen rögzített – kamerát captionnak [kepsön] hívják. (Gyakori vizsgakérdés.)

INTERNETES SAJTÓSZEMLE KEZDŐKNEK
InternetesSajtoszemleBB
A műsorvezető a stúdió-műteremben ülve ismerteti a kiválasztott internetes portálokat, cikkeket. Egy laptopon (lehet a sajátja, de mi is biztosítunk három notebookot) előre (!!!) kiválasztja a szóba kerülő oldalakat.
A gépen így megjelenő kis fülek segítségével 
a) ő saját maga, az előtte lévő laptopon,
vagy
b) segítőtársa a stúdióműteremben, közvetlenül mellette, de a képhatáron kívül (magyarán: nem látszódik)
behívja a szóban forgó internetes oldalt, ami ekkor párhuzamosan egy másik képernyőn is azonnal megjelenik, s amit a 2-es kamera mutat.
A vezérlőben a technikus így látja és bármikor beadhatja (bevághatja) a számítógép internetes oldalt mutató képernyőjét.

Mindkét esetben, amikor még előkészítés, netán keresgélés zajlik a – nyomtatott vagy elektronikus – lapok között, a műsorvezető látszik a képernyőn, amikor pedig már adáskész az illusztráció, akkor az kerül a műsorba.

Az elkerülhetetlen technikai átállások miatt IS fontos, hogy mindenki tartsa az egységesen 4 PERCES ADÁSIDŐT!

KOS Plusz

 Mennyire lehet alapos, elmélyült tudást szerezni kétszer négy hónap alatt?

A KOS soha nem is állította, hogy teljes körű, mindenre elegendő ismereteket nyújt.

Azt viszont igen, hogy mindennel megismertet, kedvet csinál, felkelti az érdeklődést. Mint egy múzeumi tárlatvezetés profi útikalauzokkal. Mintha a Louvre összes termén átrohannánk egy nap alatt. Mindent látunk, hallunk, tájékozódunk. Ismereteink nem mindenre kiterjedőek, de azt pontosan tudni fogjuk, hogy hol lehet utánanézni, hozzáolvasni, hogyan mélyülhetünk el benne, és ami a legfontosabb: kit kérdezhetünk meg, ha elakadunk valamiben.

Igen, a KOS egyik erénye a kapcsolatok építése. Akár a sztártanárokkal, akár azokkal, akik egykor ugyanide jártak és már alapemberei egy-egy szerkesztőségnek. Van belőlük néhány…

PRE - KOS
Keresés