Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Hogy készülj az első tévés gyakorlatra?

FelkVigyRa.jpgHíradó-nézés,
felszkriptelés,
utánaolvasás,
szövegírás, 
rápróbálás,
képreírás,
szárazpróba

StudiomunkaSiposLilla2011

Tanácsok kezdő (KOS-53.) hallgatóknak:

(A végzősök ennél összetettebb, stúdiós megjelenésekkel nehezített műsortervet kapnak – formábahozó feladatként, ugyanis ők már többször gyakoroltak ilyet és hasonlót.)

1. Szombaton, az órarendben szereplő időpontokban nézd meg a KOS-ban az RTL Klub  péntek esti híradójából kiválasztott 4 rövid tudósítást! (Ha igényled, később is megnézheted még, valamelyik szünetben, vagy megkérheted technikusunkat, hogy küldje el neked interneten.)

2. Érdemes felszkriptelni (másodpercre pontosan feljegyezni) a látott anyagokat. Azaz, például: 

5 másodperc általános totálkép, 
11 mp kép a balesetről
9 mp útelzárás, térkép,
9 mp utcai életképek
= össz. 34 mp

3. Feltétlenül olvass utána a tudósításokban szereplő eseményednek, tudj meg ezekről mást, többet is, mint amit a televíziós műsorvezető és riporter elmondott! (Figyelmedbe ajánljuk a hirkereso.hu gyűjtőportált, ahol ügyes kulcsszó-választással könnyedén megtalálhatod a témában íródott összes /!/ jelentősebb hazai híranyagot.

4. Írd meg a saját szövegedet a bejátszásokhoz! Tartsd be a 80 (egyes szakemberek szerint 85) százalékos szabályt: azaz rövidebb idő alatt elmondható szöveget írj, mint amilyen hosszú a bejátszó, hogyha bakizol, elcsúszol, még legyen javítási lehetőséged!

5. Próbáld rá a képre, hogy ráfér-e a szöveg, nagyjából mindig arról beszélsz-e, ami épp látható...

6. ...ha nem jön ki jól a szöveg, ne szomorkodj, cseréld ki a mondatokat, írj be néhány szót, finomíts, írd képre a szövegedet!

7. Szárazpróba, amikor még nem adáskörülmények között, nem is feltétlenül a stúdióban – hanem mondjuk otthon – gyakorol kicsit a műsorvezető, riporter. 

Mi lesz vasárnap, amikor teljesíted a feladatot?

Dráma semmi esetre sem. Ez csak próba, kostoló, ez még (a kezdőknél) nem számít bele a félévi eredménybe. Mielőtt majd bemész a stúdióba, vegyél egy nagy levegőt, legyél elszánt, de semmi esetre sem kell túlizgulni...

...ha mégis ezt tennéd majd, akkor sincs nagy baj, mert úgy jössz majd ki a stúdióból, hogy azért „túlélted″, s legközelebb már legalább ismerős lesz minden, csak jobban sikerülhet

KOS Plusz

 Mennyire lehet alapos, elmélyült tudást szerezni kétszer négy hónap alatt?

A KOS soha nem is állította, hogy teljes körű, mindenre elegendő ismereteket nyújt.

Azt viszont igen, hogy mindennel megismertet, kedvet csinál, felkelti az érdeklődést. Mint egy múzeumi tárlatvezetés profi útikalauzokkal. Mintha a Louvre összes termén átrohannánk egy nap alatt. Mindent látunk, hallunk, tájékozódunk. Ismereteink nem mindenre kiterjedőek, de azt pontosan tudni fogjuk, hogy hol lehet utánanézni, hozzáolvasni, hogyan mélyülhetünk el benne, és ami a legfontosabb: kit kérdezhetünk meg, ha elakadunk valamiben.

Igen, a KOS egyik erénye a kapcsolatok építése. Akár a sztártanárokkal, akár azokkal, akik egykor ugyanide jártak és már alapemberei egy-egy szerkesztőségnek. Van belőlük néhány…

PRE - KOS
SZAVAZÁS
SZAVAZÁS LEZÁRVA! Melyik hétköznap esti focimeccs közvetítésén szeretnél résztvenni 2018 őszén a KOS-ban?
 
Keresés