Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Hogy készülj az első tévés gyakorlatra?

FelkVigyRa.jpgHíradó-nézés,
felszkriptelés,
utánaolvasás,
szövegírás, 
rápróbálás,
képreírás,
szárazpróba

StudiomunkaSiposLilla2011

Tanácsok kezdő (KOS-53.) hallgatóknak:

(A végzősök ennél összetettebb, stúdiós megjelenésekkel nehezített műsortervet kapnak – formábahozó feladatként, ugyanis ők már többször gyakoroltak ilyet és hasonlót.)

1. Szombaton, az órarendben szereplő időpontokban nézd meg a KOS-ban az RTL Klub  péntek esti híradójából kiválasztott 4 rövid tudósítást! (Ha igényled, később is megnézheted még, valamelyik szünetben, vagy megkérheted technikusunkat, hogy küldje el neked interneten.)

2. Érdemes felszkriptelni (másodpercre pontosan feljegyezni) a látott anyagokat. Azaz, például: 

5 másodperc általános totálkép, 
11 mp kép a balesetről
9 mp útelzárás, térkép,
9 mp utcai életképek
= össz. 34 mp

3. Feltétlenül olvass utána a tudósításokban szereplő eseményednek, tudj meg ezekről mást, többet is, mint amit a televíziós műsorvezető és riporter elmondott! (Figyelmedbe ajánljuk a hirkereso.hu gyűjtőportált, ahol ügyes kulcsszó-választással könnyedén megtalálhatod a témában íródott összes /!/ jelentősebb hazai híranyagot.

4. Írd meg a saját szövegedet a bejátszásokhoz! Tartsd be a 80 (egyes szakemberek szerint 85) százalékos szabályt: azaz rövidebb idő alatt elmondható szöveget írj, mint amilyen hosszú a bejátszó, hogyha bakizol, elcsúszol, még legyen javítási lehetőséged!

5. Próbáld rá a képre, hogy ráfér-e a szöveg, nagyjából mindig arról beszélsz-e, ami épp látható...

6. ...ha nem jön ki jól a szöveg, ne szomorkodj, cseréld ki a mondatokat, írj be néhány szót, finomíts, írd képre a szövegedet!

7. Szárazpróba, amikor még nem adáskörülmények között, nem is feltétlenül a stúdióban – hanem mondjuk otthon – gyakorol kicsit a műsorvezető, riporter. 

Mi lesz vasárnap, amikor teljesíted a feladatot?

Dráma semmi esetre sem. Ez csak próba, kostoló, ez még (a kezdőknél) nem számít bele a félévi eredménybe. Mielőtt majd bemész a stúdióba, vegyél egy nagy levegőt, legyél elszánt, de semmi esetre sem kell túlizgulni...

...ha mégis ezt tennéd majd, akkor sincs nagy baj, mert úgy jössz majd ki a stúdióból, hogy azért „túlélted″, s legközelebb már legalább ismerős lesz minden, csak jobban sikerülhet

KOS Plusz

Sztorizás vagy tudás?

A kettő gyakran együtt jár: vannak nagyelőadók, akik egyéniségükkel és humorukkal olyan könnyedén képesek átadni a legszárazabb szakmai anyagot is, hogy a hallgatók először azt érzik, jól szórakoztak, aztán rájönnek, hogy nevetve tanultak. Nem kell magolni, a történetek kapcsán rögzül a konkrét tudás is!
Nem is beszélve például Görög Ibolya nagyelőadásairól: a protokollfőnök-asszony olyan fergeteges stílusban adja a tudtukra illemtani hiányosságaikat, hogy eszükbe sem jut megsértődni, sőt: az előadása után, csupa „jól nevelt” ember özönlik ki a tanteremből.

PRE - KOS
Keresés