Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Jeles: 19 százalék

Kevésbé csillogtak az Oscar-bloggerek

Oscar-montazsA 49. és az 50. évfolyam 32 hallgatója vállalkozott arra, hogy az Oscar-gáláról egy színes-szagos blogbejegyzést írjon.
SzilagyiBarnabas47ffA cikkeket Szilágyi Barnabás (KOS-47.), az Esti Hírlap hírfőszerkesztője javította vasszigorral, aki az írások többségénél a bátor véleményt és az egyéni hangot hiányolta. De más gondok is akadtak…


„A befejezés ráadásul kifejezetten semmilyen lett, gyakorlatilag egyszer csak abbahagytad az írást és végszót kiáltottál. Az igazi végszó önmagáért beszélt volna."

„Olyan, mintha egy szövegíró program által írt cikket olvasnék, és csak a nevek, címek cserélődnének. Hol van az újságíró meg az ő véleménye, személyisége?" 

„Az »élőzés« végére az olvasó agyhalottá vált..."


PasztorDiana49PortreProfi munkák azért így is születtek, a feladatot legjobban Pásztor Diána (KOS-49.) oldotta meg: rendhagyó blogjában egy tengerimalac játszotta a főszerepet a filmipar sztárjai mellett.

Jeles eredményt ezzel együtt csak a hallgatók 19%-a ért el,

34%-uk kapott jó érdemjegyet,

31% közepesre teljesített,

10% elégségest,

6% pedig elégtelent kapott.

A két évfolyam átlaga ugyan csak 3,6 lett, azért dicséretből sem volt hiány:


„Kiváló az írásod »ritmusa« – gondolok itt a hosszabb és rövidebb mondatok váltakozására, az egyszerű információk és az összetettebb gondolatok pulzálására. Bravó!"

„Remek fejezet egy képzeletbeli(?) divatblogból."

„A cikk azonban így is kellemes olvasnivaló volt: nem törekedtél »vérkomoly« szakmaiságra, ehhez passzolt a hang, amit megütöttél."


KOS Plusz

Szükség van ennyi újságíróra, riporterre?

Jogos a kérdés. A válasz: igen, egyre többre. Nem csak a televízió- és rádióadók száma nő fokozatosan, nemcsak újságból van egyre több (bár alacsonyabb példányszámban). Az internet, a weboldalak, az új hírportálok valósággal „zabálják” a médiamunkásokat. Ráadásul egyre több cég, intézmény alkalmaz „sajtóst”. Egyre több a referens, beszédíró, szóvivő, kommunikátor, sajtófigyelő, kommunikációs munkatárs, nem beszélve a gombamód szaporodó eseményekről: a csapatépítő tréningektől a konferenciákon át a sporteseményekig mindenütt szükség van moderátorra, műsorvezetőre.

PRE - KOS
Keresés