Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Régi-új focicsemege

Nosztalgiameccs 
– kötelező feladattal

Persze, hogy a Real Madrid (Barcelona, Bayern, MU, Juve stb.) az igazi, de azért a Fradi-edzőpályának és a falusi focipályáknak is van hangulata! Sőt...

Soha nem lesz igazi sportriporter, aki csak az internetről és a sajtópáholyból – pláne, ha csak a tévéből – követi a sztárklubokat. A kiscsapatok mérkőzéseinek hangulatát, a tipikus öltözőszagot (mosószer + gyeptégla + fű + izzadtság + masszázskrémek) is ismerni kell.

Kell egy csapat! (Honnan származik ez a mondás?KOS-tőzsde 4/55., első kérdés.)

RegiIdokFocijaFilmFotoGaras

Mondjuk szurkolj egy (külföldi?) sztárcsapatnak, de legyen egy alsóosztályú kedvenced is! Nosztalgiából (akár a volt középiskolád együttese), akár egy patinás, emlékeibe kapaszkodó jónevű társaság, vagy egy tartalékcsapat... (Mi az a „fakó” a fociban? – KOS-tőzsde 4/55., harmadik kérdés!)

Mindezek jegyében a hétvégén egy nagynevű klub (Testnevelési Főiskola Sport Egyesület, TFSE) és egy egykori gyáróriás patinás kiscsapatának (Ikarus) összecsapására látogatnak a végzős sportos KOS-hallgatók. Feladat: végigszurkolni a BLSZ I. osztályú meccset, figyelni a közeget, a hangulatot és utána írásban vagy a kamera előtt szóban beszámolni az élményekről. Elsősorban az oldalvonalakon túli világról... A régi foci világát idéző (vagy nem...), műfűves (!) blasz-derbiről. (Mi az a „blasz”?, annyit segítünk, hogy rövidítés, kiejtve – KOS-tőzsde 4/55., negyedik kérdés!)

KOSfociSipoczMolnarSzabadterJO

S lesz majd még hasonló feladat a kezdő sportriporter-jelölteknek is. (Vagy miért nem szervezzük meg a sajátunkat? – KOS-tőzsde 5/55.)

KOS Plusz

Ezermester médiamunkások

Hol vannak már azok az idők, amikor hét-nyolc fős stábok vonultak ki egy-egy eseményre, és külön személy volt a sofőr, a riporter, a szerkesztő, az operatőr, a technikus, a vágó. Ma már – mi tagadás, költségcsökkentési szempontokból – a legtöbb helyen azokat a médiamunkásokat keresik, akik egy személyben képesek ellátni ezeket a feladatokat. Magyarán leszervezik, leforgatják, megvágják, alámondják az anyagot, egyedül. 

Éppen ezért a KOS-ban is ilyen „mindenhez konyító”, all-round embereket igyekszünk képezni: kicsit operatőrködünk, kicsit vágunk, kicsit riporterkedünk, kicsit szerkesztünk, na meg persze a kamera előtt is mindenki jó néhányszor kipróbálja magát.

PRE - KOS
SZAVAZÁS
SZAVAZÁS LEZÁRVA! Melyik hétköznap esti focimeccs közvetítésén szeretnél résztvenni 2018 őszén a KOS-ban?
 
Keresés