Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Régi-új focicsemege

Nosztalgiameccs 
– kötelező feladattal

Persze, hogy a Real Madrid (Barcelona, Bayern, MU, Juve stb.) az igazi, de azért a Fradi-edzőpályának és a falusi focipályáknak is van hangulata! Sőt...

Soha nem lesz igazi sportriporter, aki csak az internetről és a sajtópáholyból – pláne, ha csak a tévéből – követi a sztárklubokat. A kiscsapatok mérkőzéseinek hangulatát, a tipikus öltözőszagot (mosószer + gyeptégla + fű + izzadtság + masszázskrémek) is ismerni kell.

Kell egy csapat! (Honnan származik ez a mondás?KOS-tőzsde 4/55., első kérdés.)

RegiIdokFocijaFilmFotoGaras

Mondjuk szurkolj egy (külföldi?) sztárcsapatnak, de legyen egy alsóosztályú kedvenced is! Nosztalgiából (akár a volt középiskolád együttese), akár egy patinás, emlékeibe kapaszkodó jónevű társaság, vagy egy tartalékcsapat... (Mi az a „fakó” a fociban? – KOS-tőzsde 4/55., harmadik kérdés!)

Mindezek jegyében a hétvégén egy nagynevű klub (Testnevelési Főiskola Sport Egyesület, TFSE) és egy egykori gyáróriás patinás kiscsapatának (Ikarus) összecsapására látogatnak a végzős sportos KOS-hallgatók. Feladat: végigszurkolni a BLSZ I. osztályú meccset, figyelni a közeget, a hangulatot és utána írásban vagy a kamera előtt szóban beszámolni az élményekről. Elsősorban az oldalvonalakon túli világról... A régi foci világát idéző (vagy nem...), műfűves (!) blasz-derbiről. (Mi az a „blasz”?, annyit segítünk, hogy rövidítés, kiejtve – KOS-tőzsde 4/55., negyedik kérdés!)

KOSfociSipoczMolnarSzabadterJO

S lesz majd még hasonló feladat a kezdő sportriporter-jelölteknek is. (Vagy miért nem szervezzük meg a sajátunkat? – KOS-tőzsde 5/55.)

KOS Plusz

Számüzzük a kameralázat!

Visszatérő feladat: mutasd be kedvenc tárgyadat a kamera előtt! Az igazi cél persze a beszélő „megnyugtatása": a kezében tartott tárgy csak segít „megnyílni”, elfelejtetni a körülötte lévő kamerákat, lámpákat, monitorokat; leküzdeni a lámpalázat.

Hoztak már karikagyűrűt és kutyát, marsallbotot és szteppcipőt, Barbie-babát és bibliát, Fradi-sálat és rózsaszínpárducos melltartót, mobiltelefont és irodaszéket. A csúcs: Vadon János (KOS-13., azóta ismert tévés és rádiós szereplő) nyulai. Ráadásul a nézőknek kellett kitalálni, a fülüknél  fogva lógatott szegény párák közül melyik a preparált (kitömött) és melyik a szintén mozdulatlan, de élő. 

A KOS-módszer a stúdiódrukk ellen nála is bejött. „Nyusziból″ médiaoroszlán lett.

PRE - KOS
Keresés