Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Látogatás kormányszóvivői értekezleten

Ország(ház)hódító KOS-ok
KormanyszovivoCsoportkep2011 

Az már szinte megszokott dolog, hogy a KOS olyan helyekre és alkalmakra juttat el minket, amelyekről a hétköznapi emberek csak álmodozhatnak… A mai azonban még ezek között is különlegesnek volt mondható: a Parlamentbe készültünk, egy kormányszóvivői sajtótájékoztatóra!

VargaMartoncsatariPatrikKormanyszovivoi2011

Már a szervezés sem volt hétköznapi, hiszen a folyton változó kezdési időpontról a legextrémebb körülmények között értesültünk – de vettük az akadályt és mindenki rugalmasan kezelte még az éjjel fél 1-kor érkező módosításokat is.

Lényeg, hogy megérkeztünk, ami a bejutás körülményeire nézve is kész csoda volt, hiszen a biztonsági rendszeren átjutni nem volt egyszerű feladat, de hát ez azért mégiscsak az Országház, jogos a szigorú védelem!

Azt hiszem, mindannyian kicsit megilletődve léptünk be a sajtószentélybe, amelyet eddig csak a híradókból volt szerencsénk ismerni, és amiről tudtuk: ha van a szakmának csúcsa, akkor ott állni a miniszterelnöki pulpitus mögött és a kormány nevében beszélni: ez biztos, hogy ott van a csúcs tájékán! Azért az hamar kiderült, hogy a KOS-vér nem válik vízzé, a pillanat nagysága senkit nem fogott annyira vissza, hogy ne lásson azonnal munkához: ki jegyzettel, ki kamerával, ki fényképezőgéppel – mindenki tette a dolgát. Az ott ülő profik legfeljebb arcunk ismeretlenségéből, vagy esetleg útikalauzunk, Manhalter Dániel elmondásából tudhatták meg, hogy az izgalomtól csillogó tekintetünket két szép zöld fül keretezi…

Herhoff.Gal.Kormanyszovivoi2011Szembol

Dobpergés ugyan nem volt, de a fényképezőgépek sorozatlövése jelezte: megjött a mai menü: Giró-Szász András kíséretében Soltész Miklós érkezett, hogy beszámoljon nekünk a rokkantsági nyugdíjrendszer átalakításáról. Izgalmas téma, de ezt most nem részletezném – mert számunkra maga az esemény volt a főprodukció! Az, ahogy az Origo munkatársnője szinte szinkronban gépelte tudósítását a laptopján keresztül, vagy ahogy a segítő hölgyek hordták a mikrofonokat körbe a kérdést feltevő sajtóképviselőknek…

Itt ugyan mi még nem tettünk fel kérdéseket, de azért nekünk is eljött a faggatás ideje: a sajtóértekezlet után dr. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár tartott számunkra egy rövid összefoglalót a kormányzati kommunikáció megújult rendszeréről. Mi őt faggattuk mindenféléről, hogy tudásszomjunkat csillapítsuk, így például azt is megtudhattuk, hogy milyen módón lehetünk részesei rendszeresen ezeknek a sajtótájékoztatóknak. Ez egyébként roppant egyszerű, csupán az a néhány vizsga kell hozzá, ami még előttünk áll, majd ha már akkreditált újságírónak mondhatjuk magunkat, akkor megkeressük itt a Parlamentben Hajdú Petrát, aki a KOS-27-es évfolyamról – kis MTV-s és TV2-es kitérővel – érkezett az ország első számú kommunikációs központjába, hogy tartsa a kapcsolatot a sajtóval.

Egyszerű, nem?

Azért miután magunkra maradtunk, nem hagyhattuk ki, hogy néhányan ne teszteljük le, hogyan is festünk a szóvivői pulpitus mögött – és bátran ki merem jelenteni, hogy szerintem mindenkinek jól állt ez a pozíció!

KormanyszovivoCsoportkep2011

Ha már itt jártunk, kicsit körbe is nézhettünk a nemes falak között, sőt: a Szent Koronánál is tiszteletünket tettük. Az én személyes kedvencem az a műemlék lift volt, amivel időnként fel-le mászkáltunk, de bevallom: az ablaktáblába festett ördögök is nagyon tetszettek (lám: mégiscsak ördögi erők uralkodnak itt, akárki is fogja a kormányt!).

És ha már szentély: természetesen a Parlament büféjét is megszemléltük, sőt! Süti nélkül egy lépést sem megyek sehova – amit pillanatok alatt meg is kaptam, fenséges kávéval körítve. Utóbbihoz cukrot is adtak – nekem azonban mégis kicsit keserű lett a szám íze: azok a képviselők, akik az átlagoshoz képest sokkal magasabb jövedelemmel rendelkeznek, roppant engedékeny szabályok szerint számolhatják el költségeiket, nos ők a haza házában két kávéért és egy rendkívül finom süteményért 375 Ft-ot kell csupán fizessenek.

Ha hiszitek, ha nem: nem az irigység kérdőjelezi meg bennem, hogy jól van-e ez így…

Kiss Ágnes

KOS Plusz

Szükség van ennyi újságíróra, riporterre?

Jogos a kérdés. A válasz: igen, egyre többre. Nem csak a televízió- és rádióadók száma nő fokozatosan, nemcsak újságból van egyre több (bár alacsonyabb példányszámban). Az internet, a weboldalak, az új hírportálok valósággal „zabálják” a médiamunkásokat. Ráadásul egyre több cég, intézmény alkalmaz „sajtóst”. Egyre több a referens, beszédíró, szóvivő, kommunikátor, sajtófigyelő, kommunikációs munkatárs, nem beszélve a gombamód szaporodó eseményekről: a csapatépítő tréningektől a konferenciákon át a sporteseményekig mindenütt szükség van moderátorra, műsorvezetőre.

PRE - KOS
Keresés