Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Látogatás kormányszóvivői értekezleten

Ország(ház)hódító KOS-ok
KormanyszovivoCsoportkep2011 

Az már szinte megszokott dolog, hogy a KOS olyan helyekre és alkalmakra juttat el minket, amelyekről a hétköznapi emberek csak álmodozhatnak… A mai azonban még ezek között is különlegesnek volt mondható: a Parlamentbe készültünk, egy kormányszóvivői sajtótájékoztatóra!

VargaMartoncsatariPatrikKormanyszovivoi2011

Már a szervezés sem volt hétköznapi, hiszen a folyton változó kezdési időpontról a legextrémebb körülmények között értesültünk – de vettük az akadályt és mindenki rugalmasan kezelte még az éjjel fél 1-kor érkező módosításokat is.

Lényeg, hogy megérkeztünk, ami a bejutás körülményeire nézve is kész csoda volt, hiszen a biztonsági rendszeren átjutni nem volt egyszerű feladat, de hát ez azért mégiscsak az Országház, jogos a szigorú védelem!

Azt hiszem, mindannyian kicsit megilletődve léptünk be a sajtószentélybe, amelyet eddig csak a híradókból volt szerencsénk ismerni, és amiről tudtuk: ha van a szakmának csúcsa, akkor ott állni a miniszterelnöki pulpitus mögött és a kormány nevében beszélni: ez biztos, hogy ott van a csúcs tájékán! Azért az hamar kiderült, hogy a KOS-vér nem válik vízzé, a pillanat nagysága senkit nem fogott annyira vissza, hogy ne lásson azonnal munkához: ki jegyzettel, ki kamerával, ki fényképezőgéppel – mindenki tette a dolgát. Az ott ülő profik legfeljebb arcunk ismeretlenségéből, vagy esetleg útikalauzunk, Manhalter Dániel elmondásából tudhatták meg, hogy az izgalomtól csillogó tekintetünket két szép zöld fül keretezi…

Herhoff.Gal.Kormanyszovivoi2011Szembol

Dobpergés ugyan nem volt, de a fényképezőgépek sorozatlövése jelezte: megjött a mai menü: Giró-Szász András kíséretében Soltész Miklós érkezett, hogy beszámoljon nekünk a rokkantsági nyugdíjrendszer átalakításáról. Izgalmas téma, de ezt most nem részletezném – mert számunkra maga az esemény volt a főprodukció! Az, ahogy az Origo munkatársnője szinte szinkronban gépelte tudósítását a laptopján keresztül, vagy ahogy a segítő hölgyek hordták a mikrofonokat körbe a kérdést feltevő sajtóképviselőknek…

Itt ugyan mi még nem tettünk fel kérdéseket, de azért nekünk is eljött a faggatás ideje: a sajtóértekezlet után dr. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár tartott számunkra egy rövid összefoglalót a kormányzati kommunikáció megújult rendszeréről. Mi őt faggattuk mindenféléről, hogy tudásszomjunkat csillapítsuk, így például azt is megtudhattuk, hogy milyen módón lehetünk részesei rendszeresen ezeknek a sajtótájékoztatóknak. Ez egyébként roppant egyszerű, csupán az a néhány vizsga kell hozzá, ami még előttünk áll, majd ha már akkreditált újságírónak mondhatjuk magunkat, akkor megkeressük itt a Parlamentben Hajdú Petrát, aki a KOS-27-es évfolyamról – kis MTV-s és TV2-es kitérővel – érkezett az ország első számú kommunikációs központjába, hogy tartsa a kapcsolatot a sajtóval.

Egyszerű, nem?

Azért miután magunkra maradtunk, nem hagyhattuk ki, hogy néhányan ne teszteljük le, hogyan is festünk a szóvivői pulpitus mögött – és bátran ki merem jelenteni, hogy szerintem mindenkinek jól állt ez a pozíció!

KormanyszovivoCsoportkep2011

Ha már itt jártunk, kicsit körbe is nézhettünk a nemes falak között, sőt: a Szent Koronánál is tiszteletünket tettük. Az én személyes kedvencem az a műemlék lift volt, amivel időnként fel-le mászkáltunk, de bevallom: az ablaktáblába festett ördögök is nagyon tetszettek (lám: mégiscsak ördögi erők uralkodnak itt, akárki is fogja a kormányt!).

És ha már szentély: természetesen a Parlament büféjét is megszemléltük, sőt! Süti nélkül egy lépést sem megyek sehova – amit pillanatok alatt meg is kaptam, fenséges kávéval körítve. Utóbbihoz cukrot is adtak – nekem azonban mégis kicsit keserű lett a szám íze: azok a képviselők, akik az átlagoshoz képest sokkal magasabb jövedelemmel rendelkeznek, roppant engedékeny szabályok szerint számolhatják el költségeiket, nos ők a haza házában két kávéért és egy rendkívül finom süteményért 375 Ft-ot kell csupán fizessenek.

Ha hiszitek, ha nem: nem az irigység kérdőjelezi meg bennem, hogy jól van-e ez így…

Kiss Ágnes

KOS Plusz

 Mennyire lehet alapos, elmélyült tudást szerezni kétszer négy hónap alatt?

A KOS soha nem is állította, hogy teljes körű, mindenre elegendő ismereteket nyújt.

Azt viszont igen, hogy mindennel megismertet, kedvet csinál, felkelti az érdeklődést. Mint egy múzeumi tárlatvezetés profi útikalauzokkal. Mintha a Louvre összes termén átrohannánk egy nap alatt. Mindent látunk, hallunk, tájékozódunk. Ismereteink nem mindenre kiterjedőek, de azt pontosan tudni fogjuk, hogy hol lehet utánanézni, hozzáolvasni, hogyan mélyülhetünk el benne, és ami a legfontosabb: kit kérdezhetünk meg, ha elakadunk valamiben.

Igen, a KOS egyik erénye a kapcsolatok építése. Akár a sztártanárokkal, akár azokkal, akik egykor ugyanide jártak és már alapemberei egy-egy szerkesztőségnek. Van belőlük néhány…

PRE - KOS
Keresés