Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Magyar származású műsorvezető szokatlan húzása

Élő adásban mondott fel...
amiMv.jpg

Élő adásban mondott fel március elején Liz Wahl, az RT America (korábban: Russia Today) orosz állami finanszírozású televízió washingtoni stúdiójának magyar származású amerikai műsorvezetője. By, by Putyin ITT.

Wahl a CNN-nek elmondta, hogy olyan családból származik, amely az 1956-os magyar forradalom idején a szovjet csapatok elől menekült Amerikába és, hogy az RT-nél végzett munkája „etikai és erkölcsi kihívásokat”jelent a számára. Az újságírónő magyar és Fülöp-szigeteki származású amerikainak mondja magát. Apja amerikai veterán és a partnere is pszichiáterként dolgozik egy amerikai bázison.

„Személy szerint nem tudok része lenni egy olyan (televíziós) hálózatnak, amelyet az orosz kormány finanszíroz és amely tisztára mossa Putyin cselekedeteit”– mondta a CNN-nek. – „Büszke vagyok arra, hogy amerikai vagyok és hiszek az igazság közvetítésében”

Liz Wahl kijelentette, hogy az RT putyinista propagandát folytat és ócsárolja Amerikát. Amiatt telt be nála a pohár, mert a nap folyamán az Rand Paul kentuckyi szenátorral készített interjújából kivágták a krími inváziót bíráló részt, emellett Viktor Janukovics bukott ukrán elnök volt ellenzékének egészét fasisztaként kellett bemutatni.

A csatorna önreklámnak nevezte a műsorvezető nyilvános felmondását és rámutatott, hogy egy újságírónak rendes esetben a szerkesztőjével kell tisztáznia azt, ha valamilyen panasza van. 

Wahl két nappal az után jelentette be távozását az RT-től, hogy a csatorna egy másik műsorvezetője, Abby Martin a kamerák előtt ítélte el a krími orosz katonai intervenciót, és a szerkesztői függetlenségére hivatkozva kijelentette, hogy nem hajlandó azt mentegetni. Martin – aki korábban az amerikai beavatkozásokat is elítélte – ugyanakkor nem távozott a televíziótól, és az RT az ő kifakadásával kapcsolatban azt közölte, hogy a csatorna újságírói nyíltan kifejezhetik álláspontjukat. 

Az RT-t az orosz külügyminisztérium weboldala elsőrendű médiaforrásként kezeli, a Columbia Journalism Review szerint pedig Vlagyimir Putyin orosz elnök „konfrontatív külpolitikájának folytatása”. Az angol nyelvű RT Americán júniustól saját műsora van a CNN veterán talkshow-házigazdájának, Larry Kingnek.

Az orosz, angol, spanyol és arab nyelven sugárzó RT 30 műholdon és mintegy 500 kábelszolgáltatón keresztül 550 millió nézőhöz jut el öt kontinens több mint 100 országában. Az Egyesült Államokban, ahol potenciálisan 85 millióan férhetnek hozzá, 2012-ben az RT a második legnagyobb nézettségű külföldi hírtelevízió volt a BBC World News után.

Forrás: MTI

KOS Plusz

 Mennyire lehet alapos, elmélyült tudást szerezni kétszer négy hónap alatt?

A KOS soha nem is állította, hogy teljes körű, mindenre elegendő ismereteket nyújt.

Azt viszont igen, hogy mindennel megismertet, kedvet csinál, felkelti az érdeklődést. Mint egy múzeumi tárlatvezetés profi útikalauzokkal. Mintha a Louvre összes termén átrohannánk egy nap alatt. Mindent látunk, hallunk, tájékozódunk. Ismereteink nem mindenre kiterjedőek, de azt pontosan tudni fogjuk, hogy hol lehet utánanézni, hozzáolvasni, hogyan mélyülhetünk el benne, és ami a legfontosabb: kit kérdezhetünk meg, ha elakadunk valamiben.

Igen, a KOS egyik erénye a kapcsolatok építése. Akár a sztártanárokkal, akár azokkal, akik egykor ugyanide jártak és már alapemberei egy-egy szerkesztőségnek. Van belőlük néhány…

PRE - KOS
Keresés