Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Megkezdődött a KOS 45. évfolyama!

Három, kettő, egy…  Adás!
A 44. és a 45. évfolyam számára már az első nap is meglepetéseket hozott a KOS-ban

Hiradokeszulodes44

Fotó: Buzek Bence

Kezdetét vette az intenzív, kétszer négy hónapos képzés a Komlósi Oktatási Stúdióban. Már minden „élesben megy”. Természetesen az első nap, mintegy ráhangolódásképpen, még szolid volt, de érdekességekben így sem volt hiány.

TrutyiWeiszFanniKOS4445szeptember2012NagyeloadasMikszathÖRÖK KÖTÖZKÖDŐ. A népszerű műsorvezető-riporter, Vujity Tvrtko – Weisz Fannival, a hallássérült szépségkirálynővel – több mint két órán keresztül osztotta meg mondanivalóját, érzéseitt a hallgatósággal. Most sem hazudtolta meg önmagát: kendőzetlenül kérdezett a diákoktól, amolyan igazi, tiszteletdíj nélküli örök kötözködőként. Az előadást mégis ez tette életszerűvé – divatos kifejezéssel élve: interaktívvá –, hogy bevonta a hallgatóit a disputába. Néha már-már parázs vitába torkollott a tanácskozás. „Jó, elfogadom, amit említett, de együtt tudna élni egy fogyatékkal élővel?” – kérdezte Tvrtko az egyik lelkes hozzászólót.  – „Hát, szerintem igen… Vagyis hát, úgy gondolom” – érkezett a bizonytalan válasz a fiatalembertől.

KAMERÁVAL A FEJÉBEN. Egy idő múlva azonban ezen, senki sem lepődött meg, hiszen mindenki szembesült azzal a ténnyel, hogy Trvtko valóban egy kamerával a fejében született.   
NagyeloadasKOS4445szeptember2012Nem maradhattak el a már jól ismert Pokoli történetek sem, hiszen ez a fogalom valósággal összefonódott Vujity Tvrtko nevével. Ő pedig lelkesen mesélt. Észak-Koreáról, ahol egy bolond diktatúra tombol mind a mai napig, Haitiről, ahol áldatlan állapotok vannak, továbbá a szegénységről, Pörbölyről, no és persze Weisz Fanniról. Arról a siket, pécsi lányról, aki a fogyatékkal élők keresztes lovagjává nőtte ki magát. Ahogy a televízióban, vagy az újságokban is, úgy élőben is roppant elegáns volt fekete ruhájában és frissen festett vörös körmeivel. Az eseményen Weisz Fanni mellett ott volt édesanyja, Ágnes asszony is, aki végig jelbeszéddel kommunikált lányával.
CSUKOTT SZEMMEL? Majd egy kis meglepetés következett. A TV2 riportere arra kért mindenkit, hogy hunyja be a szemét. És ekkor Weisz Fanni beszélni kezdett, többek között arról, hogy milyen fontosak a célok és az álmok az ember életében. Ilyen előzmények után nem túlzás azt állítani, hogy telis-tele élményekkel gazdagodhattak az érdeklődők az első óra elteltével.
DebreeczeniStudio
NEHÉZ?... A szombati napon még egy rövid értekezleten vehettek részt a KOS 45. évfolyam diákjai, akik a vasárnapi hangalámondásról kaphattak információkat. Közben a 44-esek állítólag, minden idők legnehezebb televíziós gyakorlatát csinálták a műhelyterem mellett lévő stúdióműteremben.
FOLYT. KÖV. 
A záró előadáson még Komlósi Gábor beszélt a szerkesztéstan fortélyairól, az idő szűke okán azonban csak két fejezetről kaphattak az érdeklődők tudomást. Probléma ellenben egy szál se. Akárcsak a sorozatban, vagy híradóban, a KOS-ban is: folyt. köv.

Samu Miklós (KOS-45.)

További fotók ITT!

KOS Plusz

Sztorizás vagy tudás?

A kettő gyakran együtt jár: vannak nagyelőadók, akik egyéniségükkel és humorukkal olyan könnyedén képesek átadni a legszárazabb szakmai anyagot is, hogy a hallgatók először azt érzik, jól szórakoztak, aztán rájönnek, hogy nevetve tanultak. Nem kell magolni, a történetek kapcsán rögzül a konkrét tudás is!
Nem is beszélve például Görög Ibolya nagyelőadásairól: a protokollfőnök-asszony olyan fergeteges stílusban adja a tudtukra illemtani hiányosságaikat, hogy eszükbe sem jut megsértődni, sőt: az előadása után, csupa „jól nevelt” ember özönlik ki a tanteremből.

PRE - KOS
Keresés