Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Műhelyrajt, 2013 ősz

Egriék „kocsmáznak”,
Murányiék tapsoltak,
Peturék utcára kerültek,
(Vitray gazemberezett...)
UtcaiKozvetitesAblakonKihajolvaSajtohaz2013osz

Hiába hangzik úgy, mint egy élmunkás-beszámoló az átkos 50-es évekből, akkor is így igaz: a KOS-fiatalok nagy lelkesedéssel és elszántsággal vetették munkába magukat az október 14-ével beindult műhelyeken.
Tanáraik nem kevésbé.

EgriViktorportre

Egri Viktor – hogy diákjai felszabadultabbak legyenek és bátrabban beszéljenek – máris plusz műhelyórára hívta az övéit: egy kocsmába, focimeccset nézni (és észrevétlenül máris kommentálni...).
MuranyiAndrasNszMurányi András hallgatói máris egymást szuggerálva tapsolták meg saját magukat egy-egy jó megoldás után az első műhelyfoglalkozáson, a Sajtóházban.
PeturAndrasProfilosPortrePetur Andrásék pedig az utcára mentek: a sötét Vörösmarty utcáról kellett helyszíni közvetítést adni, az ablakon kihajolva, élőben tudósítani, rögtönözni.

VitrayFilmcsik(Rég volt, igaz volt. Kb. 40 éve. Vitray tanítani kezdett az MTV-ben. „A Tv királya" okította a frissen felvett fiatalokat: Knézyt, Gyulait, Szegvárit, Balót, Kaplárt, Bánót, Fialát [őt aztán kirúgta], Egri Jánost, Rózsagyurit. [Olyan fiatalok, mint például Vágó István, még oda sem fértek.] Az első feladatok egyike volt, hogy a sötét, szürke, unalmas Münnich Ferenc (ma: Nádor) utcáról kellett élő közvetítést rögtönözni.
GyulaiIstvanAnnoGyulai Istváné, a későbbi sportriporter-legendáé (1943-2006) volt a legjobb. A Tv-székház ablakából kitekintve mi sem volt természetesebb, minthogy arról beszélt, az új technikai vívmány, a fekete-fehér tv-készülék hogy megváltoztatta az emberek életét:
„Nagyszerű érzés, hogy az ablakokból kiszűrődő kékesfehér fények a tévék fényei. Azt jelzik: bennünket néznek, ránk figyelnek!”
VitrayTamasAnnofanyarMosolyElismerő csend. Mindenki érezte, hogy Gyulai a legkülönb megoldást nyújtotta, a legjobban ő közvetített. Vitray is egészen meghatódott, hogy lám, milyen ügyes ez a fiú, amikor belehasított: hétfő este van, a hétfő pedig akkoriban köztudottan adásszüneti nap volt, tehát egyetlen tv-készülék sem világított akkor az országban.
– Te gazember! – rivallt rá Gyulaira, de mosolygott...
Majd élénk vita következett. Szabad-e, lehet-e ilyet csinálni? Végül egyetértettek, hogy nem is a tisztesség, hanem a ,,leleplezhetőség" kell, hogy gátat szabjon. Ez szemléleti kérdés.)

Vitray Tamás: Hivatásos sportrajongó című könyve
és a szereplők személyes elbeszélése alapján

KOS Plusz

Szükség van ennyi újságíróra, riporterre?

Jogos a kérdés. A válasz: igen, egyre többre. Nem csak a televízió- és rádióadók száma nő fokozatosan, nemcsak újságból van egyre több (bár alacsonyabb példányszámban). Az internet, a weboldalak, az új hírportálok valósággal „zabálják” a médiamunkásokat. Ráadásul egyre több cég, intézmény alkalmaz „sajtóst”. Egyre több a referens, beszédíró, szóvivő, kommunikátor, sajtófigyelő, kommunikációs munkatárs, nem beszélve a gombamód szaporodó eseményekről: a csapatépítő tréningektől a konferenciákon át a sporteseményekig mindenütt szükség van moderátorra, műsorvezetőre.

PRE - KOS
Keresés