Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Mini-publicisztikák: volt D- is, de a többség jól teljesített

Az ultrák és a
vasárnapi zárvatartás
ihlette a legtöbb írást

VorosZsuzsa50

BaranyaiBalazs49ffNyakoAndras49ffVagottVörös Zsuzsa (KOS-50.), Baranyai Balázs (KOS-49.) és Nyakó András (KOS-49.) kapta a legjobb, sőt a lehető legjobb jegyet Komlósi Gábortól kispublicisztikájára.
A 3 „A+” (áplusz) mellett 11 „A” és 7 „A-” is akadt, igaz, gazdára talált egy „D-” (démínusz) is.
A megadott témák közül a legtöbben a fociultrákat, illetve a vasárnapi zárvatartást választották.


Az Elfeledettek Napja

Magyarországon 1964 óta minden egyes év áprilisának tizenegyedik napján, egy morcos tekintetű, mélabús zseni születésekor megünnepeljük a magyar költészetet. A művészek felolvasással, publikálással, olvasótalálkozóval, kisebb-nagyobb kaliberű és látogatottságú rendezvényekkel.

De mi van a zömmel? Az egyszerű emberekkel? Mi van azokkal, akiknek az irodalom véget ért az Anyám tyúkjánál, vagy néhány, hátulgombolós korban kínnal-keservvel előadott anyák napi köszöntőnél? Nos, nekik ott van a magyar valóság „Speaker’s Cornere”, a Facebook. Őszinte híve és buzgó használója vagyok a kék-fehér közösségi oldalnak, ám egy héttel ezelőtt, ama bizonyos napon mégis kis félelemmel ébresztettem fel szendergéséből a szörnyet. Nem csalódtam ismerőseimben. Boldog-boldogtalan közzétett. Verset. A sznobok József Attilát, a nacionalisták Wass Albertet, a széplelkek Tóth Árpádot, a műveltek valami kortársat.

Aztán lemegy a nap, felebarátaim kitesznek egy koktélruhás, elindulós képet, bejelentkeznek a szomszéd, ultratrendi talponállóból, és a következő 364 napon babérkoszorús hőseinkre megint csak a f…, akarom mondani fene gondol. Mondaná a költő. Ha lenne kinek.

Vörös Zsuzsa (KOS-50.)


„Lefőtt a kávé!”

Kilenc évig tartó közös munka után közös megegyezéssel szerződést bontott Horti Gábor és a Sportklub. Ezúttal elmarad a beszólás.

Baranyai Balázs (KOS-49.)


Zárva. Ámen.

Március 15-től lépett életbe az a KDNP által benyújtott törvényjavaslat, amely tiltja a 200 négyzetméternél nagyobb boltok vasárnapi nyitvatartását. Csak azok a boltok kivételek a szabályozás alól, amelyekben családok dolgoznak, hiszen az intézkedés célja pont az, hogy vasárnap együtt legyenek a családok (és lehetőleg templomba is menjenek együtt…kézenfogva).

Azóta többször is módosították a törvényt, melynek köszönhetően mégiscsak sikerült bővíteni azoknak a körét, akik jól jártak a szabályozással.

Régóta lebeg a levegőben a kérdés, hogy a magyar kormány által propagált kereszténység miről is szól valójában? Mert ha ez hit kérdése, akkor annak kellene lennie, melyet minden ember maga szabadon választ vagy elutasít. Etikus-e felhasználni a keresztény elveket, hogy a haverok jól járjanak? Nem valószínű. Mennyire demokratikus, ha a kereszténység nevében megmondják, a családok mikor legyenek együtt? És mi van, ha nem akarnak?

Főleg annak tekintetében érdekes ez a mizéria, hogy egy kutatásból kiderült: az emberek csaknem kétharmada elutasítja a szabályozást. Legyünk őszinték, és nézzünk szembe a ténnyel: ez már a 21. századi keresztes háború.

Nyakó András (KOS-49.)

KOS Plusz

 Mennyire lehet alapos, elmélyült tudást szerezni kétszer négy hónap alatt?

A KOS soha nem is állította, hogy teljes körű, mindenre elegendő ismereteket nyújt.

Azt viszont igen, hogy mindennel megismertet, kedvet csinál, felkelti az érdeklődést. Mint egy múzeumi tárlatvezetés profi útikalauzokkal. Mintha a Louvre összes termén átrohannánk egy nap alatt. Mindent látunk, hallunk, tájékozódunk. Ismereteink nem mindenre kiterjedőek, de azt pontosan tudni fogjuk, hogy hol lehet utánanézni, hozzáolvasni, hogyan mélyülhetünk el benne, és ami a legfontosabb: kit kérdezhetünk meg, ha elakadunk valamiben.

Igen, a KOS egyik erénye a kapcsolatok építése. Akár a sztártanárokkal, akár azokkal, akik egykor ugyanide jártak és már alapemberei egy-egy szerkesztőségnek. Van belőlük néhány…

PRE - KOS
Keresés