Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Órarend-fejtés

Év tanára,
Hangalámondás,
Késve leadott cikk,
Televíziós gyakorlat,
Tanévnyitó...

Már olvasható az első „tavaszi″ KOS-órarend – ITT lehet bogarászni –, itt, alább pedig megérteni, megfejteni, hogy mit is jelent benne néhány (most még) titokzatos kifejezés.

FelkVigyKesz.jpg

ÉV TANÁRA. A világ legigazságosabb szavazása. Először is, mert nem jár vele se kupa, se pénz, se semmi. Tehát manipulálni sem érdemes. Másodszor: mert az esztendő aktuális KOS-hallgatói választják meg minden évben titkos szavazással, tehát teljesen őszintén. 

Az első hétvége előadói közül is többen kapták már ezt az elismerést. Akad, aki már egy vagy két évtizeddel (!) ezelőtt. Ez nem azt jelenti, hogy azóta nem tartozik a legjobbak közé. Csakhogy a KOS-ban az Év nagyelőadója és az Év műhelytanára cím is csak egyszer nyerhető el., soha többet.

HANGALÁMONDÁS. Tudósítás, riport hangja többféleképpen kerülhet adásba.
1. A riporter a helyszínen kommentálja az eseményt (ez szinte csak sporteseményeknél fordul elő).
2. A riporter először a megírt szöveget veszi fel a hangstúdióban („színcsíkra beszél'), s utána teszi fel az anyagra a képeket (felképez, vágóképez).
3. Összemontírozzák a kívánt hosszban a képeket, ehhez ('erre') írja meg a szövegét a riporter, s ezt mondja rá a hangalámondó fülkében vagy a stúdióban a felvett anyagra. Ez a klasszikus hangalámondás, ez lesz a kezdő hallgatók feladata az első vasárnap, a végzősöké pedig szombaton a KOS-ban.
4. Demo: az előzőtől csak annyiban tér el, hogy a műsorvezető élőben, az adásban mondja alá az anyagot. (Ilyen feladat is lesz hamarosan.)

KÉSVE LEADOTT CIKK. Igen, nem tévedés: mínusz egy jegy. Mint egy igazi szerkesztőségben: nem fordulhat elő, hogy nem vagy kész lapzártára! Vagy, ha mégis: büntetéssel jár. A KOS-ban ezért az A+ jegyet A-ra rontjuk ilyen esetben, a B- jegy helyett pedig a szintén eggyel rosszabb C+ jár ilyenkor, és így tovább. (A cikkek betűs értékelésének megfejtése megtalálható az órarend végén.)

KROKI. Miféle műfaj ez? Az iskolában nem tanították műfajelméletből. Az első adalék, főleg a Stand up Comedy elkötelezettjeinek, de mások számára érdekes lehet.

TANÉVNYITÓ. Nem csapunk belőle nagy hűhót (dress-code nincs!), de azért megadjuk a módját, hiszen mégiscsak médiakarriered, életed jelentős állomásához érkeztél vele. Hagyományos igazgatói beszéd helyett sok hasznos tudnivaló is elhangzik majd, a KOS-tanulmányokkal kapcsolatban.

TELEVÍZIÓS GYAKORLAT. Jószerivel minden hétvégén lesz, de nyugi, írottsajtósoknak csak ezek egy része kötelező, s az elektronikus médiát választók is elhagyhatnak egyet-egyet.
MÉLYVÍZ, ÖNÁLLÓ FELKÉSZÜLÉS, LÁMPALÁZ-ŰZÉS. Ezekről majd élőben... 

KOS Plusz

A KOS (egyik) igazi varázsa a személyes találkozás a médiasztárokkal

Arról nem is beszélve, amikor „késve” kezdődött a 12.00-ra kiírt előadás, mert a hallgatóknak „meg kellett” nézniük a déli Tv-híradót, amelynek műsorvezetője aztán tíz perccel később, talpig sminkben, 12.15-kor már ott állt „élőben”, az imént még megcsodált ruhában a tanteremben és elkezdte az előadását.
Az „aktuális sztárok” aztán igazán azt tanítják, ami épp a legfrissebb tudnivaló a médiáról!

PRE - KOS
Keresés