Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Próbafilm - hogy tudd, mire számíthatsz!

Filmértékelések, okulásul...

filmvetitogep

A KOS-ban a puskát is kijavítják a tanárok, s hogy a vizsgaremek se legyen zsákbamacska, itt is van egy bónusz lehetőség.
Akár végzős, akár kezdő hallgató vagy, a januárban leadandó vizsgafilm előtt készíthetsz egy úgynevezett próbafilmet is. Ennek értékeléséből már sejtheted, mire számíthatsz majd kicsivel később, az „igazi” vizsgafilm kapcsán. Magyarán: a kritika segíthet, hogy másodszor már ne kövesd el ugyanazokat a hibákat.


Néhány részlet az idei próbafilm-értékelésekből (KOS-44. és -45., 2013. január):


Nagyon XXI. százados (RTL Klub). Ez nem kritika, sőt.

Helyes, kedves, jól mozog, jól beszél. Érződik a visszafogottság, a kiélezett fegyelem és figyelem a szép beszédre. De nem zavaró, mert téma és stílus, beszéd és öltözék, riporter és kép végig elegáns összhangban marad.

A szellemes szóképek (pl. „a kerékpárosnak hiányzik egy kereke”) értékét is erősen csökkenti a kevés, de súlyosan színtelen, itatós-szárazságú szószörny („vélemények születésében”, „földkerülési út”). Keresse, kutassa írásaiban és irtsa őket!!!

Érzi az arányokat, nem megy el semmilyen szélsőség (drámaiság, heroizálás vagy épp elviccelődés) irányába, nem kezd sem magyarkodni, sem sajnálkozni, sem szponzor után kiáltani, sem semmi…


Pocsék a hang, a puskamikrofon – vagy a kamera zajmikrofonja – itt és így kevés, rengeteget levesz az egész értékéből.

Hegyként omlanak ránk a kissé öncélú stand up-halmazok. A romok alól még akkor sem jön ki szegény néző, amikor érdekesnek szánt, ellesett, kulissza mögötti képeket öntenek rá, vigasz gyanánt.

Hiányzik belőle a szünet nélküli feszültség, a folytonos feszítettség. Ezáltal nem kelti fel, nem tartja magas szinten ébren az érdeklődést.

A témaválasztás sokat ígér, a témaközelítés azonban szétfújja a „jó levegőt”, ami megmarad az alkotói szándék szintjén. Kár, mert a témában, s feldolgozójában is érezhetően sokkal több van!

Tipikusan ez a próbafilm célja: fájdalommentesen rájönni, hogy

-         hajlamos vagyok kihagyni egy fontos szintet, egy lépést,

-         átgondolom, mégsem fordítok elég gondot a dramaturgiára,

-         nem vettem fel elég képillusztrációt (vagy épp: túlontúl sokat…),

-     nem fordítottam elég gondot a technikai igényességre (van, amikor ez megoldhatatlan).

Így volt ez most is. Mert ezek után pláne biztos, hogy az igényes, de csak félig sikeres főpróba után remek előadás – vizsgafilm – következik.


Profi a beköszönő stand up, remek hangon szól a narráció – de hosszú. Kereken egy perc után lyukadunk ki végre a darabnál, addig csak folyamatos felvezetést szenvedünk el.

Mondhatnám, hogy nem dolgozta magát halálra a filmkészítő, hisz adva voltak a próbajelenetek. Lényegében a próba-mocsingokat – ezeken mindig szeretünk rágódni – becsomagolta két szelet stand up-ba; de nem erről van szó. Ezt jól kisütötte és végig nagy lángon tartotta, szépen tálalta.

Jó érzékkel válogatta ki a próbaképeket, hangulatot sugallt a stand up-okkal; igaz, a beözönlő tömeg helyett érdekesebb lett volna egy-két kijövő néző személyes véleménye.


Profi a kezdés a szürke-fekete képpel. Utána viszont már fölösleges felolvasni a filmben. (Ott, a helyszínen muszáj volt, de pont az ilyen részeket kell bátran, kötelezően kivágni! Legyen hozzá ereje!)

Érződik a törekvés az igényességre a vágóképezéseknél – legalábbis nincs fedetlen vágás –, de nem azonos hosszúságúak az áttünések, néha így is „ugrik” a kép, nem szerencsés a beszélőre rátenni saját magát, hasonló képkivágásban (pl. Erdősné telefonál).

Bátrabban kellett volna vágni! A dánszentmiklósi polgármesternél sem a kérdés, sem az ő felvezető szövege nem kellett volna – egy summás mondat több lett volna.

Nagy zajban (tányércsörgés) tartsa közelebb a beszélő szájához a mikrofont.

Ilyen figyelemfelkeltő körkérdéssel kellett volna kezdeni, mint amilyennel zárta.

KOS Plusz

 Mennyire lehet alapos, elmélyült tudást szerezni kétszer négy hónap alatt?

A KOS soha nem is állította, hogy teljes körű, mindenre elegendő ismereteket nyújt.

Azt viszont igen, hogy mindennel megismertet, kedvet csinál, felkelti az érdeklődést. Mint egy múzeumi tárlatvezetés profi útikalauzokkal. Mintha a Louvre összes termén átrohannánk egy nap alatt. Mindent látunk, hallunk, tájékozódunk. Ismereteink nem mindenre kiterjedőek, de azt pontosan tudni fogjuk, hogy hol lehet utánanézni, hozzáolvasni, hogyan mélyülhetünk el benne, és ami a legfontosabb: kit kérdezhetünk meg, ha elakadunk valamiben.

Igen, a KOS egyik erénye a kapcsolatok építése. Akár a sztártanárokkal, akár azokkal, akik egykor ugyanide jártak és már alapemberei egy-egy szerkesztőségnek. Van belőlük néhány…

PRE - KOS
Keresés