Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Kezdés, hagyományosan Vitrayval

„Bementem a nézők szobájába″

1 – hangoztatta szeptemberi nyitóelőadásán Vitray Tamás, a magyar televíziózás vitathatatlanul legnagyobb alakja.
A múltidézés a jelenkorig érvényes példáival indult a KOS 43. évfolyama, hogy aztán rátérhessünk a jelen (és a jövő!) televíziós csodáinak és trükkjeinek bemutatására.

VitrayKOS2011.kamera

VitrayKOS2011.kamera

VitrayFilmcsik

Vitray Tamás

VitrayNevjegy.jpgSzületett: 1932. november 5-én, Budapesten.

VitrayKepernyonFoglalkozása: televíziós. 1957. március 11-én vették fel belső munkatársnak a Magyar Rádió angol nyelvű adásához, ahol először bemondó, majd hírszerkesztő és riporter lett.
 

vitraycsakulSporton kívül vezetett vetélkedőket, 1970-ben az első Hétnek, valamint az első Fórumnak is ő volt a műsorvezetője. 1975. december 1-jétől a szórakoztató és zenei főosztály osztályvezetője. 1981. július 1-jétől a drámai főszerkesztőség dokumentum-dráma osztályvezetője. 1988. november 1-jén kinevezték a nyugdíjba vonuló Radnai János helyére a sport önálló szerkesztőség élére. Alig van olyan sportág, amelyet ne közvetített volna a Magyar Televízióban.

VitrayTamas2monitorAz évek során megszámlálhatatlan Telesport és helyszíni közvetítés, valamint számos nagy világverseny riportere volt. Összesen 21 téli és nyári olimpiáról közvetített. A Színház- és Filmművészeti Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Televízió örökös tagja. Kossuth-díjas, Prima Primissima-díjas, kiváló művész.


kgvtSzuk
Legsikeresebb műsorai címe a KOS-tőzsde rovatban található keresztrejtvényből megfejthető.
 

Érdekességek Vitray Tamásról az E Heti Magazin két héttel ezelőtti számából 

és Komlósi Gábornak a Pannon Magazinban 2007-ben megjelent cikkéből.
 


VitrayOravalVitray Tamás:
Én sosem készültem tanárnak, mindig színházi rendező akartam lenni. Nem voltam igazi nevelő, bár voltak bizonyos normáim, amiket be kellett tartani. Késni például nem lehetett. Egyetlen percet sem. Az élő televíziózásban nőttem fel, ott megengedhetetlen a pontatlanság.

VitrayTamasS2Inkább talán tájékozottságnak, mint műveltségnek mondanám, amit tőlünk elvártak. Én annak köszönhettem a sikeremet, hogy kimehettem külföldre, és elmesélhettem az embereknek, hogy mit láttam ott. Egy nyugat-németországi műkorcsolyaversenyen az itthoni nézőket nem feltétlenül a sport érdekelte, hanem az, hogy milyen az élet ott Nyugaton, milyen ruhákba öltöznek egy gazdag téli üdülőhelyen, milyen zene szól. De az egy más történelmi korszak volt.

VTmogotteKKHaritomajelentwebA tv-csatornánál, ahol most dolgozom, az egyik riporter mellett ültem, amikor közvetítette az olasz labdarúgó-szuperkupa döntőjét. Pekingből! Tetszik érteni? A stadionban pedig több tízezer kínai énekelte a csapatok indulóit. Olaszul. Erről egy szót sem szólt a kolléga, pedig ez maga volt az élő világtörténelem. Szegény meg hazamegy, és azt gondolja magáról, hogy jó szakember, mert tudja, hogy mikor van gól.

vitray8Szerencsés vagyok, mert lehetőségem volt hűségesnek maradni ahhoz, hogy engem az ember érdekel, legyen bárki, bíborostól pártfőtitkárig bezárólag. Hamar megtanultam, hogy a televízió nagyon gonosz röntgenkészülék, nem kell benne az emberek kivesézésére törekedni, „kiveséződnek” ők maguktól is. Elég az embernek „ártatlan kék szemmel” érdeklődni csupán.
 PannonDuplaoldalVitray2007kgsztorikMINI.jpg

Vitray-legendárium

Ha nem a sámlis sztorit mesélem (ezen állva készítette első interjúját a Népstadionban egy közel kétméteres atlétával), vagy riporteri ars poetica-mondatát („Aki felülkerekedik, alulmarad”), azonnal tiltakozik: „Nem is így történt, ez csak a Komlósi-legendárium része”.

ROBI-RÓKA

– Halló Szarajevó, halló Vitray Tamás! – szólítja Vitár Robi szokásos vehemenciájával, borvörös arccal ordítva az itthoni stúdióból.

– Itt vagyok – mondja halkan a mester, amit a tv-készülékekből odahaza jól hallani, a stúdióban azonban Vitár füléig nem jut el.

– Hát sajnos kedves nézőim, hát igen, amint hallhatják, Vitray Tamással még nincs meg az összeköttetés, addig… Addig… Addig engedjék meg, hogy bemutassam önöknek a téli olimpia kabalaállatkáját, a kis Vucskót – veszi kezébe a plüssállatkát. – Vucskó egy kis farkas, noha több kollégám már lerókázta.

Mire Vitray, most már hangosan, mindenki számára hallhatóan:

– Nem te voltál az, Róbert?

HATVAN – ELLOPVA

Túlünnepeljük kerek szülinapján. Ilyen köszöntés, olyan fogadás, Rózsa Gyuri ellopja neki a 60-as busz tábláját, a TeleSport munkatársai a Hatvan várostáblát. Aztán kétórás élő tv-adás a Filmgyárból. Ettől nagyon tart. Hátha valami méltatlan helyzetbe hozzák. De nem, brillírozik.

Aztán zártkörű fogadás. Csendesen ül, tűri. Szegvári Kati kocogtatja meg a poharat: „A Mester, a mester is hadd szóljon már, gyerekek!” Vitray feláll, majd visszaül. Újabb nógatás, megint szólásra emelkedik, de csak rázza a fejét és feltűnően gyűröget valamit a kezében. „Nem, köszönöm, nem.” Mi van, Vitray – egy Vitray! – nem találja a szavakat? Végül megszólal, s mutatja a kezében szorongatott személyi igazolványát: „Ne haragudjatok, de még csak 59 vagyok…”
Csak utólag tudom meg, a titkárnőjétől: még egy Vitraynak sem volt könnyű egy hamis igazolványt csináltatni, minden eshetőségre számítva…

FRIDI-FRICSKA

Friderikusz már úgy érezte, ő az új riporterkirály. Show-ja tizedik adásába meghívta „a régit”: „Vitray Tamás korábban azt nyilatkozta, 50 év fölötti ember már nem való a képernyőre. Szeretettel köszöntöm a stúdióban a rendszeresen képernyőn szereplő, 59 éves Vitray Tamást, akit ifjú felesége jól kondicionál”. A stúdióban ordít a csönd. Huh, ez mélyütés. Na, erre mit lép „a mester”? Cáfol? Tiltakozik? Kikéri magának? Inkább visszakérdez. Ibolyakék szemekkel, legmézesebb hangján: „Tényleg, Fridi, maga már megnősült?…”

Vitray_szlinap_csoportkpVT-TOTO

Hajdú B. István Vitray-totója a Gundelben tartott 70. szülinapról:

„Kinek mondta Vitray Tamás: Gyere, gyere, kicsi lány!

1. Egerszegi Krisztinának, a szöuli úszódöntő hajrájában?

2. Feleségének, Kállai Borinak?

X  Mindkettőnek?”

FŐTANÁCS

Mostani legjobbja több mint két és fél éve betöltött új MTV-s állásáról: „Még egy darab főtanácsot nem kértek tőlem.

kgVT2007nov5bKomlósi Gábor

(20 éve Vitray munkatársa,
helyettese, üzlettársa)


KOS Plusz

Számüzzük a kameralázat!

Visszatérő feladat: mutasd be kedvenc tárgyadat a kamera előtt! Az igazi cél persze a beszélő „megnyugtatása": a kezében tartott tárgy csak segít „megnyílni”, elfelejtetni a körülötte lévő kamerákat, lámpákat, monitorokat; leküzdeni a lámpalázat.

Hoztak már karikagyűrűt és kutyát, marsallbotot és szteppcipőt, Barbie-babát és bibliát, Fradi-sálat és rózsaszínpárducos melltartót, mobiltelefont és irodaszéket. A csúcs: Vadon János (KOS-13., azóta ismert tévés és rádiós szereplő) nyulai. Ráadásul a nézőknek kellett kitalálni, a fülüknél  fogva lógatott szegény párák közül melyik a preparált (kitömött) és melyik a szintén mozdulatlan, de élő. 

A KOS-módszer a stúdiódrukk ellen nála is bejött. „Nyusziból″ médiaoroszlán lett.

PRE - KOS
Keresés