Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

TIPPEK. Hogyan közvetítsünk focimeccset? 1/5.

A negatív közvetítés

AranylabdaA kommentátor rémálma: nem ismeri fel a kapura törő játékost. Nehéz elképzelni, hogy ne ugrana be egyből Dzsudzsák vagy Szalay neve. De biztos, hogy Arnautovicot vagy Alabát is mindig sikerül kapásból azonosítani a mozgásáról, hátulról, akár takarva is? Az „áh, ízé, osztrák támadó” vagy a kínosan hosszú csend nem megoldás.

Ilyenkor az úgynevezett NEGATÍV KÖZVETÍTÉS lehet az üdvözítő. Ha nem tudjuk, ki közelít, mondjuk a magyar tizenhatos felé, fordítsuk meg a szöveget: ’Guzmicsra vezetik rá a labdát…’ Vagy: ’Király kapuja veszélyben’. Magyarán: mindenképp mondjunk nevet! Ha másképp nem, hát a másik oldalról, a védekező csapatból. Ezzel azt a hatást keltjük, hogy képben vagyunk, felismerjük a játékosokat. Majd miután ezzel a „csellel” kis időt nyertünk, mielőbb soroljuk a kaput veszélyeztetők nevét.

KOS Plusz

Tanárok javítják a puskát

Nincs tankönyv. Pontosabban nincs egyetlen egy, igazi tankönyv (De azért Harléé, Wisingeré, Horváté, Bedőé, sportosoknak Gallové nagyon ajánlott!). De tanulhatsz saját jegyzeteidből is. Másokéból is. Sőt, az iskola arra is vállalkozik, hogy a saját puskádat (vagy másét, ami csak véletlenül hozzád került…) átnézi, kijavítja, még mielőtt rögzülne benned.
Például ez (az elmúlt évek csúcsbakija): a vezető operatőr autóvezetés közben operál”…

Van viszont kötelező, ajánlott és „ha jókat akarsz olvasni…”  fejezetekből álló olvasmányjegyzék.
Vannak sokszorosított (természetesen ingyenes) jegyzetek, a közös fachokban.
S vannak Prezi- és Powerpoint-diasorok, tanári jegyzetlapok, amelyeket neten megküldünk.

PRE - KOS
Keresés