Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

TIPPEK. Hogyan közvetítsünk focimeccset? 1/5.

A negatív közvetítés

AranylabdaA kommentátor rémálma: nem ismeri fel a kapura törő játékost. Nehéz elképzelni, hogy ne ugrana be egyből Dzsudzsák vagy Szalay neve. De biztos, hogy Arnautovicot vagy Alabát is mindig sikerül kapásból azonosítani a mozgásáról, hátulról, akár takarva is? Az „áh, ízé, osztrák támadó” vagy a kínosan hosszú csend nem megoldás.

Ilyenkor az úgynevezett NEGATÍV KÖZVETÍTÉS lehet az üdvözítő. Ha nem tudjuk, ki közelít, mondjuk a magyar tizenhatos felé, fordítsuk meg a szöveget: ’Guzmicsra vezetik rá a labdát…’ Vagy: ’Király kapuja veszélyben’. Magyarán: mindenképp mondjunk nevet! Ha másképp nem, hát a másik oldalról, a védekező csapatból. Ezzel azt a hatást keltjük, hogy képben vagyunk, felismerjük a játékosokat. Majd miután ezzel a „csellel” kis időt nyertünk, mielőbb soroljuk a kaput veszélyeztetők nevét.

KOS Plusz

Sztorizás vagy tudás?

A kettő gyakran együtt jár: vannak nagyelőadók, akik egyéniségükkel és humorukkal olyan könnyedén képesek átadni a legszárazabb szakmai anyagot is, hogy a hallgatók először azt érzik, jól szórakoztak, aztán rájönnek, hogy nevetve tanultak. Nem kell magolni, a történetek kapcsán rögzül a konkrét tudás is!
Nem is beszélve például Görög Ibolya nagyelőadásairól: a protokollfőnök-asszony olyan fergeteges stílusban adja a tudtukra illemtani hiányosságaikat, hogy eszükbe sem jut megsértődni, sőt: az előadása után, csupa „jól nevelt” ember özönlik ki a tanteremből.

PRE - KOS
Keresés