Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

TIPPEK. Hogyan közvetítsünk focimeccset? 1/5.

A negatív közvetítés

AranylabdaA kommentátor rémálma: nem ismeri fel a kapura törő játékost. Nehéz elképzelni, hogy ne ugrana be egyből Dzsudzsák vagy Szalay neve. De biztos, hogy Arnautovicot vagy Alabát is mindig sikerül kapásból azonosítani a mozgásáról, hátulról, akár takarva is? Az „áh, ízé, osztrák támadó” vagy a kínosan hosszú csend nem megoldás.

Ilyenkor az úgynevezett NEGATÍV KÖZVETÍTÉS lehet az üdvözítő. Ha nem tudjuk, ki közelít, mondjuk a magyar tizenhatos felé, fordítsuk meg a szöveget: ’Guzmicsra vezetik rá a labdát…’ Vagy: ’Király kapuja veszélyben’. Magyarán: mindenképp mondjunk nevet! Ha másképp nem, hát a másik oldalról, a védekező csapatból. Ezzel azt a hatást keltjük, hogy képben vagyunk, felismerjük a játékosokat. Majd miután ezzel a „csellel” kis időt nyertünk, mielőbb soroljuk a kaput veszélyeztetők nevét.

KOS Plusz

Számüzzük a kameralázat!

Visszatérő feladat: mutasd be kedvenc tárgyadat a kamera előtt! Az igazi cél persze a beszélő „megnyugtatása": a kezében tartott tárgy csak segít „megnyílni”, elfelejtetni a körülötte lévő kamerákat, lámpákat, monitorokat; leküzdeni a lámpalázat.

Hoztak már karikagyűrűt és kutyát, marsallbotot és szteppcipőt, Barbie-babát és bibliát, Fradi-sálat és rózsaszínpárducos melltartót, mobiltelefont és irodaszéket. A csúcs: Vadon János (KOS-13., azóta ismert tévés és rádiós szereplő) nyulai. Ráadásul a nézőknek kellett kitalálni, a fülüknél  fogva lógatott szegény párák közül melyik a preparált (kitömött) és melyik a szintén mozdulatlan, de élő. 

A KOS-módszer a stúdiódrukk ellen nála is bejött. „Nyusziból″ médiaoroszlán lett.

PRE - KOS
Keresés