Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

TIPPEK. Hogyan közvetítsünk focimeccset? 1/5.

A negatív közvetítés

AranylabdaA kommentátor rémálma: nem ismeri fel a kapura törő játékost. Nehéz elképzelni, hogy ne ugrana be egyből Dzsudzsák vagy Szalay neve. De biztos, hogy Arnautovicot vagy Alabát is mindig sikerül kapásból azonosítani a mozgásáról, hátulról, akár takarva is? Az „áh, ízé, osztrák támadó” vagy a kínosan hosszú csend nem megoldás.

Ilyenkor az úgynevezett NEGATÍV KÖZVETÍTÉS lehet az üdvözítő. Ha nem tudjuk, ki közelít, mondjuk a magyar tizenhatos felé, fordítsuk meg a szöveget: ’Guzmicsra vezetik rá a labdát…’ Vagy: ’Király kapuja veszélyben’. Magyarán: mindenképp mondjunk nevet! Ha másképp nem, hát a másik oldalról, a védekező csapatból. Ezzel azt a hatást keltjük, hogy képben vagyunk, felismerjük a játékosokat. Majd miután ezzel a „csellel” kis időt nyertünk, mielőbb soroljuk a kaput veszélyeztetők nevét.

KOS Plusz

Írni is kötelező vagy elég csak jól beszélni?

Gyakran elhangzik a KOS-ban: azért szeretnék tévés lenni, mert nem tudok, vagy nem akarok írni.
Pedig érdemes! Legalább belekóstolni, hiszen manapság a médiumok, a Jolly Joker típusú újságírókat keresik, ráadásul az írással nagyon könnyen csiszolni tudjuk a gondolatainkat. Szabó Magda írónő mondta egykor, hogy aki képes a betűket életre kelteni, annak a beszéde is megelevenedik.

PRE - KOS
Keresés