Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

TIPPEK. Hogyan közvetítsünk focimeccset? 1/5.

A negatív közvetítés

AranylabdaA kommentátor rémálma: nem ismeri fel a kapura törő játékost. Nehéz elképzelni, hogy ne ugrana be egyből Dzsudzsák vagy Szalay neve. De biztos, hogy Arnautovicot vagy Alabát is mindig sikerül kapásból azonosítani a mozgásáról, hátulról, akár takarva is? Az „áh, ízé, osztrák támadó” vagy a kínosan hosszú csend nem megoldás.

Ilyenkor az úgynevezett NEGATÍV KÖZVETÍTÉS lehet az üdvözítő. Ha nem tudjuk, ki közelít, mondjuk a magyar tizenhatos felé, fordítsuk meg a szöveget: ’Guzmicsra vezetik rá a labdát…’ Vagy: ’Király kapuja veszélyben’. Magyarán: mindenképp mondjunk nevet! Ha másképp nem, hát a másik oldalról, a védekező csapatból. Ezzel azt a hatást keltjük, hogy képben vagyunk, felismerjük a játékosokat. Majd miután ezzel a „csellel” kis időt nyertünk, mielőbb soroljuk a kaput veszélyeztetők nevét.

KOS Plusz

 Mennyire lehet alapos, elmélyült tudást szerezni kétszer négy hónap alatt?

A KOS soha nem is állította, hogy teljes körű, mindenre elegendő ismereteket nyújt.

Azt viszont igen, hogy mindennel megismertet, kedvet csinál, felkelti az érdeklődést. Mint egy múzeumi tárlatvezetés profi útikalauzokkal. Mintha a Louvre összes termén átrohannánk egy nap alatt. Mindent látunk, hallunk, tájékozódunk. Ismereteink nem mindenre kiterjedőek, de azt pontosan tudni fogjuk, hogy hol lehet utánanézni, hozzáolvasni, hogyan mélyülhetünk el benne, és ami a legfontosabb: kit kérdezhetünk meg, ha elakadunk valamiben.

Igen, a KOS egyik erénye a kapcsolatok építése. Akár a sztártanárokkal, akár azokkal, akik egykor ugyanide jártak és már alapemberei egy-egy szerkesztőségnek. Van belőlük néhány…

PRE - KOS
Keresés