Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

TIPPEK. Hogyan közvetítsünk focimeccset? 3/5.

Ne mondj mezszámot!

Kézenfekvő, hogy például egy foci Eb-n, ahol több száz „új” játékossal ismerkedünk meg, a riporter elsősorban mezszám alapján azonosítja be az ismeretlen arcokat, alakokat. Naná! Csak véletlenül se mondjuk ki a mezszámot! A nézőt ugyanis az nem érdekli. Azért van a riporter, hogy „lefordítsa” neki: nevet, sőt ha belefér, fél(!)mondatos plusz információt is mondjon róla. Ha a mezszámmal kezdjük, a legrutintalanabb tv-néző előtt is lelepleződünk, hogy csak időt akarunk nyerni, épp keressük a listánkról az illető nevét, nem ismertük fel egyből. Nem tragédia, de több ilyen megoldás már aláássa a kommentátor hitelét.

mezszm 

KOS Plusz

Sztorizás vagy tudás?

A kettő gyakran együtt jár: vannak nagyelőadók, akik egyéniségükkel és humorukkal olyan könnyedén képesek átadni a legszárazabb szakmai anyagot is, hogy a hallgatók először azt érzik, jól szórakoztak, aztán rájönnek, hogy nevetve tanultak. Nem kell magolni, a történetek kapcsán rögzül a konkrét tudás is!
Nem is beszélve például Görög Ibolya nagyelőadásairól: a protokollfőnök-asszony olyan fergeteges stílusban adja a tudtukra illemtani hiányosságaikat, hogy eszükbe sem jut megsértődni, sőt: az előadása után, csupa „jól nevelt” ember özönlik ki a tanteremből.

PRE - KOS
Keresés