Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

TIPPEK. Hogyan közvetítsünk focimeccset? 4/5.

Kerüld a sablonokat!

Könyvet lehetne írni a sportriporterek által elpuffogtatott közhelyekből: „jogos az öröm”, „megérdemelt vezetés”, „kipókhálózta a balfelsőt”, „a kapus már verve volt”, „igazolta a papírformát”, „rátettek egy lapáttal”, „az esélyesség terhe”.

FocikozonsegMaIttGyozniKell

Ne, ezeket még vészhelyzetben se! Inkább tartsunk egy kis csendet, amíg történik valami a pályán, amíg eszünkbe jut valami.
A panel, az előre épített elemekből építkezés a közvetítő riporter halála. Ennél csak a „szintetikus humor” a rosszabb, ha a két nappal korábban kitalált, tegnap begyakorolt poénjainkat sütjük el ma, akkor is, ha nem illenek igazán oda.
Egy kommentátornak legyen egy meccsre több száz (!) bármikor előhúzható információja, kapcsolódó mondandója – minden játékosra, minden lehetséges esetre –, de mindig csak annyit és azt adja elő, amelyik pontosan odatartozik, kapcsolódik a látottakhoz.
Ja, és úgy, mintha épp csak úgy „mellesleg épp most jutna eszünkbe”.

HBI2016fociEbTrianonFRA-ROM

De hát ez már a riporteri munka magasiskolája, ahogy egykor Hajdú B.-ék és Faragóékis tanulták – és most már tanítják – a KOS-ban, a legsikeresebb magyar médiaiskolában. S amiből a júniusi foci EB-táborban is átnyújtunk egy kis kóstolót.

KOS Plusz

Önbizalomfröccs
és kemény kritika

Felevzaro2012majusPappGabriella44FoglBalazsKG

Alapos, úgynevezett félévzáró beszélgetésen vesz részt 2018. június 10-étől a kezdő évfolyam (KOS-56.) valamennyi hallgatója. A kéttagú vizsgabizottság mindenkivel körülbelül egy órát társalog: értékel, kérdez, meghallgatja a személyes problémákat, elemzi a tévés vizsgát és a tesztet, tanácsokat ad a folytatásra, új (!) műhelyeket javasol a második félévre.

OsztondijPuzzle

Fejenként kb. 20-30 (!) osztályzat és értékelés, valamint a szubjektív benyomások alapján születik meg a döntés, hogy ki kaphat ösztöndíjat, illetve ki jut esetleg az eltanácsolás sorsára. 
A félév és a vizsgák során elért részeredményeket a vizsgabeszélgetésen összesítjük, az ott kialakult képet is beleszámítva.

PRE - KOS
Keresés