Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

TIPPEK. Hogyan közvetítsünk focimeccset? 4/5.

Kerüld a sablonokat!

Könyvet lehetne írni a sportriporterek által elpuffogtatott közhelyekből: „jogos az öröm”, „megérdemelt vezetés”, „kipókhálózta a balfelsőt”, „a kapus már verve volt”, „igazolta a papírformát”, „rátettek egy lapáttal”, „az esélyesség terhe”.

FocikozonsegMaIttGyozniKell

Ne, ezeket még vészhelyzetben se! Inkább tartsunk egy kis csendet, amíg történik valami a pályán, amíg eszünkbe jut valami.
A panel, az előre épített elemekből építkezés a közvetítő riporter halála. Ennél csak a „szintetikus humor” a rosszabb, ha a két nappal korábban kitalált, tegnap begyakorolt poénjainkat sütjük el ma, akkor is, ha nem illenek igazán oda.
Egy kommentátornak legyen egy meccsre több száz (!) bármikor előhúzható információja, kapcsolódó mondandója – minden játékosra, minden lehetséges esetre –, de mindig csak annyit és azt adja elő, amelyik pontosan odatartozik, kapcsolódik a látottakhoz.
Ja, és úgy, mintha épp csak úgy „mellesleg épp most jutna eszünkbe”.

HBI2016fociEbTrianonFRA-ROM

De hát ez már a riporteri munka magasiskolája, ahogy egykor Hajdú B.-ék és Faragóékis tanulták – és most már tanítják – a KOS-ban, a legsikeresebb magyar médiaiskolában. S amiből a júniusi foci EB-táborban is átnyújtunk egy kis kóstolót.

KOS Plusz

Miért érdemes előre, interneten jelentkezni?

Az előzetés jelentkezés a KOS-ba nem kötelező. De ajánlott. Nemcsak azért, mert az érdeklődőknek – természetesen ingyen és bérmentve – postázzuk a KOS-könyvet, hanem mert, ha kitöltötte az elektronikus jelentkezési lapot, akkor három éven át rendszeresen megküldjük az iskola hírlevelét e-mail címére.

PRE - KOS
Keresés