Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

EgyiranyuBehajtaniTilos

Letiltható-e
a nyilatkozat?

Vizsgakérdés lehet!

Aktuális adalék: az emasa (Elektronikus Magyar Sajtó) cikke: a letiltott, ám mégis megjelent Jáksó-interjú.

Letiltott Jáksó-interjú a Magyar Narancsban
2012. április 26. csütörtök, 13:03
Jáksó Lászlóval, a Marslakók című köztévés szappanopera kreatív producerével készített interjút a Magyar Narancs. Jáksó a szöveg megtekintése után arról tájékoztatta a lapot, hogy nem járul hozzá a közléshez – az interjú azonban mégis megjelent a heti Narancsban.
A Marslakók című köztévés napi sorozatról – amelyet sok más laphoz hasonlóan mi is nézhetetlennektaláltunk – kérdezte a Magyar Narancs az ötletgazdát és kreatív producert, Jáksó Lászlót. A (Jáksó részéről) igen ingerült hangvételű beszélgetés leiratát a Narancs a közlés előtt megmutatta a Heti Hetesből is ismert tévésnek, aki ezután kijelentette: nem járul hozzá az interjú megjelenéséhez.

A médiatörvény szerint: „A médiatartalom-szolgáltató köteles a nyilvános közlés céljából készített nyilatkozatot a nyilatkozatot adó személynek – annak kérelmére – megmutatni; azt nem közölheti, ha a közzétételhez a nyilatkozatot adó személy azért nem járul hozzá, mert azt a médiatartalom-szolgáltató érdemben megváltoztatta, és a változtatás a nyilatkozatot adó számára sérelmes”. A Narancs a törvényre hivatkozva – hozzátéve, hogy változtatás nem történt, valamint a nyilatkozat az országos közélet eseményeivel kapcsolatos – a beszélgetés leiratának közlése mellett döntött.

Az interjúban, amely a Magyar Narancs e heti számában olvasható, Jáksó beszél a műsor indulásáról, a köztévé felé támasztott elvárásairól, a producer és a színészek fizetéséről és a műsort ért kritikákról. Jáksó szerint a lapok egy része hamis színben tünteti fel a műsor jelentős – kétmilliárdos – költségeiről szóló híreket, valamint azt is, hogy a nézettsége annyira rossz lenne. Jáksó a műsor minőségét nem rossznak, hanem egyedinek tartja, a hiteltelenségeket pedig sűrítésnek.

Bár Jáksó nem kívánt válaszolni a Narancs politikai kapcsolatait firtató kérdésére, a Népszabadság emlékeztet: a szoros kapcsolat Jáksó és Habony Árpád, a miniszterelnök főtanácsadója között „köztudott”. A szappanopera gyártását évek óta tervezi a köztévé; az MTV Közalapítvány kuratóriumi elnöksége 2009-ben egyszer már előzetes hozzájárulását is adta az MTV és a Brand Lab Tanácsadó Kft. között a Marslakók című produkció gyártásáról szóló szerződés megkötéséhez, de akkor az intézmény nem tudta kigazdálkodni a napi szappanopera éves szinten több százmilliós, milliárdos költségvetését.

A Brand Lab 2009-ben még Habony Árpád testvérének, Habony Máriának a tulajdonában volt. A sorozat alapötletét azonban állítólag Jáksó László televíziós műsorvezető találta ki, aki 2010-ben meg is vette ezt a céget. A március elejétől az m1-en minden hétköznap főműsoridőben futó Marslakók gyártására azonban egy külön produkciós céget hozott létre – írja a Népszabadság.

A Népszabadság tavaly nyáron hasonló érvek alapján jelentetett meg egy interjút, amit Hegedűs Zsuzsa, Orbán Viktor főtanácsadója szeretett volna letiltani.

Forrás: eMasa / Népszabadság

KOS Plusz

Írni is kötelező vagy elég csak jól beszélni?

Gyakran elhangzik a KOS-ban: azért szeretnék tévés lenni, mert nem tudok, vagy nem akarok írni.
Pedig érdemes! Legalább belekóstolni, hiszen manapság a médiumok, a Jolly Joker típusú újságírókat keresik, ráadásul az írással nagyon könnyen csiszolni tudjuk a gondolatainkat. Szabó Magda írónő mondta egykor, hogy aki képes a betűket életre kelteni, annak a beszéde is megelevenedik.

PRE - KOS
Keresés