Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

EgyiranyuBehajtaniTilos

Letiltható-e
a nyilatkozat?

Vizsgakérdés lehet!

Aktuális adalék: az emasa (Elektronikus Magyar Sajtó) cikke: a letiltott, ám mégis megjelent Jáksó-interjú.

Letiltott Jáksó-interjú a Magyar Narancsban
2012. április 26. csütörtök, 13:03
Jáksó Lászlóval, a Marslakók című köztévés szappanopera kreatív producerével készített interjút a Magyar Narancs. Jáksó a szöveg megtekintése után arról tájékoztatta a lapot, hogy nem járul hozzá a közléshez – az interjú azonban mégis megjelent a heti Narancsban.
A Marslakók című köztévés napi sorozatról – amelyet sok más laphoz hasonlóan mi is nézhetetlennektaláltunk – kérdezte a Magyar Narancs az ötletgazdát és kreatív producert, Jáksó Lászlót. A (Jáksó részéről) igen ingerült hangvételű beszélgetés leiratát a Narancs a közlés előtt megmutatta a Heti Hetesből is ismert tévésnek, aki ezután kijelentette: nem járul hozzá az interjú megjelenéséhez.

A médiatörvény szerint: „A médiatartalom-szolgáltató köteles a nyilvános közlés céljából készített nyilatkozatot a nyilatkozatot adó személynek – annak kérelmére – megmutatni; azt nem közölheti, ha a közzétételhez a nyilatkozatot adó személy azért nem járul hozzá, mert azt a médiatartalom-szolgáltató érdemben megváltoztatta, és a változtatás a nyilatkozatot adó számára sérelmes”. A Narancs a törvényre hivatkozva – hozzátéve, hogy változtatás nem történt, valamint a nyilatkozat az országos közélet eseményeivel kapcsolatos – a beszélgetés leiratának közlése mellett döntött.

Az interjúban, amely a Magyar Narancs e heti számában olvasható, Jáksó beszél a műsor indulásáról, a köztévé felé támasztott elvárásairól, a producer és a színészek fizetéséről és a műsort ért kritikákról. Jáksó szerint a lapok egy része hamis színben tünteti fel a műsor jelentős – kétmilliárdos – költségeiről szóló híreket, valamint azt is, hogy a nézettsége annyira rossz lenne. Jáksó a műsor minőségét nem rossznak, hanem egyedinek tartja, a hiteltelenségeket pedig sűrítésnek.

Bár Jáksó nem kívánt válaszolni a Narancs politikai kapcsolatait firtató kérdésére, a Népszabadság emlékeztet: a szoros kapcsolat Jáksó és Habony Árpád, a miniszterelnök főtanácsadója között „köztudott”. A szappanopera gyártását évek óta tervezi a köztévé; az MTV Közalapítvány kuratóriumi elnöksége 2009-ben egyszer már előzetes hozzájárulását is adta az MTV és a Brand Lab Tanácsadó Kft. között a Marslakók című produkció gyártásáról szóló szerződés megkötéséhez, de akkor az intézmény nem tudta kigazdálkodni a napi szappanopera éves szinten több százmilliós, milliárdos költségvetését.

A Brand Lab 2009-ben még Habony Árpád testvérének, Habony Máriának a tulajdonában volt. A sorozat alapötletét azonban állítólag Jáksó László televíziós műsorvezető találta ki, aki 2010-ben meg is vette ezt a céget. A március elejétől az m1-en minden hétköznap főműsoridőben futó Marslakók gyártására azonban egy külön produkciós céget hozott létre – írja a Népszabadság.

A Népszabadság tavaly nyáron hasonló érvek alapján jelentetett meg egy interjút, amit Hegedűs Zsuzsa, Orbán Viktor főtanácsadója szeretett volna letiltani.

Forrás: eMasa / Népszabadság

KOS Plusz

Tanárok javítják a puskát

Nincs tankönyv. Pontosabban nincs egyetlen egy, igazi tankönyv (De azért Harléé, Wisingeré, Horváté, Bedőé, sportosoknak Gallové nagyon ajánlott!). De tanulhatsz saját jegyzeteidből is. Másokéból is. Sőt, az iskola arra is vállalkozik, hogy a saját puskádat (vagy másét, ami csak véletlenül hozzád került…) átnézi, kijavítja, még mielőtt rögzülne benned.
Például ez (az elmúlt évek csúcsbakija): a vezető operatőr autóvezetés közben operál”…

Van viszont kötelező, ajánlott és „ha jókat akarsz olvasni…”  fejezetekből álló olvasmányjegyzék.
Vannak sokszorosított (természetesen ingyenes) jegyzetek, a közös fachokban.
S vannak Prezi- és Powerpoint-diasorok, tanári jegyzetlapok, amelyeket neten megküldünk.

PRE - KOS
Keresés