Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

2012

Murányi András
jNSO2011
Az NSO tv videó-tudósítása ITT!

MuranyiAndrasKovacsineDiatadas2012Web

A kurátorok szavazásán az első helyet fölényesen elhódító kitüntetettnek Kovácsi László özvegye adta át a díjat.

MuranyiAndrasKovacsineKGDiatadas2012Web

Első alkalom, hogy az egykori televíziósról (és publicistáról!) elnevezett díjat írottsajtós nyerte...

NezokKovacsi2012

Először fordult elő, hogy olimpiai évben nem televíziós sportriporter kapta a Kovácsi-díjat...

HBIBorbely2012

Két korábbi Kovácsi-díjas együtt – korábban itt még nem volt ilyen műsorvezető-párosunk:Hajdú B. István és Borbély Zoltán

MuranyiAndrasDijjal2012Web

A 12 éve tartó „meghatódottsági versenyben” is az első hely közelében járt a Nemzeti Sport általános főszerkesztő-helyettese, az ismert tv-kritikus, Murányi András

KGKaszasKornel2012Web2Első ízben a „kis-Kovácsi-díjat” (hallgatói kategória) együtt adtuk át a profik kitüntetésével.Kaszás Kornél (KOS-43.) pénzjutalma ugyanannyi, mint a médiasztárok nyerteséé.

MuranyiAndras2012UjvasriPanna43BekyPatrik43Első alkalom, hogy a kitüntetett KOS-os hallgatóinak is kifejezte köszönetét, mondván, hogy az ő visszajelzéseikből is rengeteget merített, fejlődött az elmúlt években (balról):Béky Patrik és Ujvári Panna (KOS-43.)

KovacsiDijatadas2012MuranyiLapos

Murányi András – laudáció

MuranyiAndras2012ElegansWebSokoldalúságban verhetetlen. Dolgozott az Új Magyarországnál (1994–1997) és a Népszabadságnál (1997–2011). Írt sportról és kultúráról, történelemről és társadalmi jelenségekről. Újságíró („AZ ÚJSÁGÍRÓ”), bizonyos értelemben maga a klasszikus, nyughatatlan, de kiszámítható szerkesztőségi zsurnaliszta. Szerkesztőként szintúgy: a Múlt-kor negyedéves történelmi magazin felelős szerkesztője (2010– ).

Műfajilag az egyik legszínesebb. Hírrel és tudósítással kezdte (tud is tömör lenni!), riporttal és publicisztikával folytatta (nem is akármilyen erős mezőnyben rúgott labdába „lenézett” sportújságíróként az „irodalmárok” között a különböző hétvégi mellékletekben), vevő volt írásaira az ÉS, a Magyar Narancs is. Interjúi pörögtek (Hócipő), glosszái csattantak (Népszabadság), elemzései ültek (Hamu és Gyémánt). Mostanság meg szerkeszt: kiderült, ebben a „műfajban” is tud újat mutatni – tessék csak megnézni a megújult/megújuló Nemzeti Sportot, 2011 őszétől ott száguldozik, felelős szerkesztőként.

MuranyiAndrasBaltaval2012tavaszMuhelyweb„Mindenévésben” utolérhetetlen. Sportújságíró, pontosabban legtöbbször sportról író újságíró: nem szakbarbár meccshajhász, hanem a mögöttesre rárepülő kutakodó. Nem statisztika- és frázisgyűjtő, hanem kreatív szófacsaró; de ha kell, a legtisztább és legvilágosabb egyszerű mondatokkal rámutató. De sohasem magamutogató.

Stílusában utánozhatatlan. Laza és könnyed, de mély és pökhendi is tud lenni, ha bírál. Gúnyos és megértő. Érző és meggyőzhető, de kíméletlenül kegyetlen, ha sivárságot vagy összecsapott munkát lát. Tévé-kritikái sokkalta színesebbek és bátrabbak az átlagnál, ezért hatásosabbak is, amikor az ízlésrombolás ellen lép fel. Sajtópere már volt emiatt, olyan, aki ne okulhatott volna belőle, még nem. (Beleértve az érintetteket is.)

MuranyiAndrasTantRögtönzésben verhetetlen. A legkreatívabb „kedves őrültek” egyike a magyar médiában. S ezt nemcsak billentyűzet, hanem mikrofon közelében is mindig képes előadni: rádió- és tévé-műsorok közkedvelt „odamondója” és „jófej” megszólalója. De nemcsak, amikor humorizál. (Pedig akkor aztán…) Szerethető, szeretett, észrevétlenül tanító.

Tanári. Nemcsak munkájában (és példás életvitelében!), jól is oktat. Eddig majdnem minden évben a legtöbb szavazatot kapta diákjaitól kedvenc médiaiskolájában az „év műhelytanára” választáson (kár, hogy ez a díj hivatalosan csak egyszer nyerhető el).

Emberi. Persze többen félnek is tőle: a főnöktől, a kritikustól, a „megmondó-embertől”. De jól viseli. Nem tapsvadász és nem szeretetkolduló, nem helyezkedő és nem sikerhajszoló. Csak az eredmény-centrikusságot hozta magával a sportvilágból.

MuranyiA-MOBdij02Díjazható. Nem díjgyűjtő (mindössze egy minisztériumi elismerés, egy MOB-kitüntetés és egy Németh Gyula-díj, sportújságíróként), talán épp azért találják meg ritkábban a kitüntetések, mert „sok hangszeren játszik”.

De megérdemelné, mert „zongoracipelésben” és virtuozitásban is egyedi.

Komlósi Gábor

KOS Plusz

Számüzzük a kameralázat!

Visszatérő feladat: mutasd be kedvenc tárgyadat a kamera előtt! Az igazi cél persze a beszélő „megnyugtatása": a kezében tartott tárgy csak segít „megnyílni”, elfelejtetni a körülötte lévő kamerákat, lámpákat, monitorokat; leküzdeni a lámpalázat.

Hoztak már karikagyűrűt és kutyát, marsallbotot és szteppcipőt, Barbie-babát és bibliát, Fradi-sálat és rózsaszínpárducos melltartót, mobiltelefont és irodaszéket. A csúcs: Vadon János (KOS-13., azóta ismert tévés és rádiós szereplő) nyulai. Ráadásul a nézőknek kellett kitalálni, a fülüknél  fogva lógatott szegény párák közül melyik a preparált (kitömött) és melyik a szintén mozdulatlan, de élő. 

A KOS-módszer a stúdiódrukk ellen nála is bejött. „Nyusziból″ médiaoroszlán lett.

PRE - KOS
Keresés