Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

2011

Vadon János

VadonJanosKovacsiDijBeszelKivetito

VadonJanosKovacsiDij2011HBIkgKovacsiunoka

Díjátadó ünnepség, 11-edszer

Mi már nem ismertük őt,
már csak hallomásból. Legenda övezi munkásságát, ösztönből ráérzett a jóra,
a leggyengéb-bekből kihozta
a maximumot. Kollégái, barátai minden év október 8-án
egy díjátadó ünnepség keretében emlékét táplálják. Idén is.
Eleven.

(cikkírási feladat a KOS-42. és -43. diákjainak)

VadonJanosKovacsiDijjal2011Protokollkep KovacsiDijatadas2011VadonJanosMUOSZ_7

KovacsiDijatadas2011VadonJanosMUOSZ_8 KovacsiLaszloszuk kovacsi-dij-2011plakett

Interju-showKovacsiDijVadonJanos2011Muosz_60

Sokszor sokféle képen érkeztem már meg szombatonként, az iskolába. Néha álmosan, itt-ott még a gyűrött lepedő lenyomata az arcomon. Olykor több hetes por a cipőm orrán, néha toll és füzet nélkül. Ma, nem. Időben ébredek, inget vasalok magamnak, vizes szivaccsal áttörlöm a cipőm. Penna és pergament a batyuban. Készülődök.

Zár bezár, út a hátam mögött. Főbejárat. MÚOSZ-székház, Mikszáth terem, kényelmes vajszínű műbőr szék. Megérkezem. Hallom saját lélegzetem, megszeppenve rágom szám szélét, zavartan matatok a táskámban. Nem csoda a sor szélén ülve, jönnek, mennek mellettem, a médiából jól ismert, és elismert arcok. Hátam mögött megy a susmus, kisebb fogadások a végső győztest illetően. Hárman maradtak: Al Ghaoui Hesna, Murányi András, Vadon János. Kérdőjel. 

Lassan halkul a fény, oszlik a zaj a teremben. Óvatosan beszűrődik a tudatomba, egy felirat: In memoriam Kovácsi László.  VHS felvételen peregnek a percek, kezdem megismerni. Tiszta, őszinte, szavak és tekintet. Felcsendül egy jól ismert pánsíp dallam: The Lonely Shepherd. Meghitt.

Éles váltás a hangulatban a porondmester szerepében, Hajdú B. István. Közli a hallgatósággal, hogy sokuk mestere nem vette meg a humor jófajta ízét, és ha tehette merített is azon műfaj kulacsából. Így hűen hozzá, lojális marad. Nagy formában van kommentátorunk, sziporkázik, oda-oda csíp kollégáinak, érződik lételeme a derű. Drámaivá fokozza a hangulatot, dobpergés.

Szabó László (KOS-42.)

Interju-showKovacsiDijVadonJanos2011Muosz_59

Interju-showKovacsiDijGundelTakacsGabor2011Muosz_17 Interju-showKovacsiDijHajduBIstvan2011Muosz_14
Gundel Takács Gábort egyszerre többen, Hajdú B. Istvánt Sigulinszki Laura (KOS-42.) kérdezi

Kovácsi Lászlónéval, a névadó özvegyével V. Szabó Noémi (KOS-42.) készít interjút, a háttérben az unoka, Demetrisz Interju-showKovacsiDijKovacsiLaszlone2011Muosz_37

Szállingóznak a diákok, a meghirdetett kezdésre lassan megtelnek a Sajtóház Mikszáth-termének széksorai. Egykedvű várakozás, laza csevej: a hangulat – bár a falakon bordásfalak helyett kortárs festmények néznek vissza ránk – leginkább az általános iskolák kötelezően letudandó tornatermi ünnepségeit idézi. Mikor az első sorokban elfoglalják helyüket az eddigi díjazottak, a „tanári kar” tagjai, az ember szinte várja, hogy – a Himnusz közös eléneklése után – szólásra emelkedjen az igazgató úr, és beszéljen a régi nagyok erényeiről, az új generáció előtt tornyosuló nehézségekről.

Himnusz és igazgatói beszéd nincs, helyette kapunk viszont valami egészen mást. A kivetítőn képek és videók peregnek gyors egymásutánban Kovácsi László életéről; pályatársai, diákjai mesélnek róla, próbálják elmagyarázni az elmagyarázhatatlant, hogy mitől volt más, mitől volt több, mitől volt emberibb. „Meglátta, amit más nem, Ő hitt bennem, mikor még én sem”, „Pár perc után teljes biztonsággal meg tudta mondani rólad, hogy ki vagy és mit érhetsz el”, „Mindegy ki vagy, nála egyéni csúcsot döntesz!”

A képsorokat elmélázó csend követi. (Hol van ekkor már a tornatermi hangulat?!) Akik ismerték, emlékeznek, akik pedig nem, azok az imént felcsipegetett morzsákból próbálják összerakni személyiségét. A hatást mi sem jellemzi jobban, mint hogy – a nem éppen szűkszavúságáról híres – Hajdú B. István, az esemény konferansziéja is nehezen tud megszólalni. Aztán amikor sikerül neki, gyorsan figyelmezteti a hallgatóságot: „Egy valami biztos, hogy távol állt Kovácsi Lászlótól, és az a szomorúság”. Ennek szellemében ritmust vált, záporoznak a poénok – hol Gundel Takács Gábor, hol Suba Kata frizurája kárára –, míg el nem jutunk az idei győztes kihirdetéséig.

Megtudjuk: az Al Ghaoui Hesna, Murányi András, Vadon János hármasból Vadon János lett a befutó. A győztes percei jönnek (’hajdúbésen’ csak így: „következik Jack Londontól A vadon szava”), aki beszédében közelebb visz a Kovácsi-jelenség megfejtéséhez. Elmondja, hogy abban a vonatkozásban lehet őt Kovácsi László követőjének tekinteni, hogy a média világában ő is igyekezett önmaga maradni, és ráerőltetett szerep felvétele nélkül egyszerűen csak belépni a „Vadon János” feliratú ajtón.

Megvan hát a recept: mindenki nekilát, hogy összeeszkábálja saját névtábláját, megkeresi az ahhoz leginkább passzoló ajtót és – nem utolsó sorban – a jelenkor Kovácsi Lászlóját, aki hozzásegítheti a csúcsdöntéshez.

Dudás Gabriella (KOS-43.)

Interju-showKovacsiDijMuranyaiAndras2011Muosz_47 Interju-showKovacsiDijMuranyiAndras2011Muosz_19
A Kovácsi-díj 2011-es döntőjébe jutott Murányi András Goda Modupénak (egykori KOS-diák), Füstös-Simon Zsuzsannának (KOS-43.), illetve Ujvári Pannának (KOS-43.) nyilatkozik

Interju-showKovacsiDijSubaKata2011Muosz_18 Interju-showKovacsiDijVadonJanos2011Muosz_15
Suba Kata Stumpf Kata (KOS-43.) mikrofonja és Váczi Andrea (KOS-43.) kamerája előtt,
Szászi Bernadett (KOS-43.) Vadon Jánossal forgat

Interju-showKovacsiDijVadonJanos2011Muosz_55
Pató Sándor operatőrködik, Barta Misell Zsaklin (KOS-43) kérdez, Vadon János válaszol

Személy: sziklán, lufival, lánggal

Személy? Igen. 163 cm magas? Igen. Vegetáriánus? Igen. Szereti a rockot? Igen. Kedvenc szavai az abszolút és az egészen elképesztő? Igen. Korán szokott kelni? Igen. Van egy kislánya, akit Virágnak hívnak és sokat eszik? Igen. Reggeli műsort vezet a Class FM-en Sebestyén Balázzsal és Rákóczi Ferivel? Igen. Vicces és hétköznapi figura? Igen. Hobbija a sziklamászás? Igen. Szeret kerékpározni és még mindig a fiatalkori biciklijével jár? Igen. Notórikus péksüti-vásárló? Igen. Egyszer felrepült az égbe, egy csomó lufira kötve? Igen. Idén születésnapjára tandemugrást kapott a kollégáitól? Igen. Gyenge matematikából? Igen. Szereti a várakat, várromokat? Igen. Lehet, hogy ő fog futni az olimpiai lánggal? Igen. Nincs ajtó a fürdőszobáján? Igen. Minden szenteste leviszi sétálni a kutyáját? Igen. Rákérdezhetek? Igen. Vadon János? Igen!

Szentkuti Anna (KOS-43.)

A másik 2 nominált miniportréja ITT!

Interju-showKovacsiDijVadonJanos2011Muosz_45 Interju-showKovacsiDijVadonJanos2011Muosz_8
További Vadon-interjúk,
a riporter: Benedek Róza Muriel (KOS-43.), majd Nagy Viktor (KOS-43.)

 Interju-showKovacsiDijVadonJanos2011Muosz_25 Interju-showKovacsiDijVadonJanos2011Muosz_29 VadonJanosInterjuKOS1
És még mindig Vadon...
Aki kérdez: Balogh Emese (KOS-43.), Peisz Gábor (KOS-42.), Váczi Andrea (KOS-43.) 

Interju-showKovacsiDijGundelTakacsGabor2011Muosz_58 Interju-showKovacsiDijVarhegyiFerenc2011Muosz_6
Gundel Takács Gábor Peisz Gábornak (KOS-42.), Várhegyi Ferenc Boros Tamásnak (KOS-43.) nyilatkozik

Interju-showKovacsiDijMuranyiAndras2011Muosz_28 Interju-showKovacsiDijHajduBIstvan2011Muosz_39
Murányi Andrást Pintér Luca (KOS-43.), Hajdú B. Istvánt Matuz Viktória (KOS-43.) hallgatja elmélyülten, meg még jónéhány KOS-hallgató a háttérben
 

Az Olümposzon innen...

Mit kell ahhoz tenni életünkben, hogy halálunk után bármit is elnevezzenek rólunk? Utcát, teret, díjat. A hősöket, a vezetőket, a királyokat, a feltalálókat, az írókat, a zenészeket, szinte magától értetődőnek vesszük, de mi van az „egyszerű” emberrel? Hogy jut el odáig, hogy díjat nevezzenek el róla?

Sajnos, nem ismertem őt. De azt mondják, zseniális tanár volt. A középiskolában és a főiskolán többnyire olyan tanárokkal találkoztam, akikről ez nem mondható el, éppen ezért többszörösen is sajnálom, hogy már nem taníthat itt” – mondja egy nyílt tekintetű végzős srác. Látszik rajta, hogy tényleg sajnálja. Valami azt súgja, hogy ha tovább ások, én is fogom.

Díjátadó a KOS-ban. Profi kategória, mert van hallgatói is. Kovácsi László a névadó. Nem író, nem király és nem talált fel semmit. „Csak” egy gyártásvezető, „csak” egy szerkesztő, „csak” egy tanár. Nem tudni, hogy csinálta, de úgy beszélnek róla erre felé, ahogy az istenekről szokás az Olümposzon.

Hajdú B. István, az ország elsőszámú sportkommentátora, ezen az eseményen műsorvezető, érti a dolgát, a kisebb szervezési bakik sem zökkentik ki a nyugalmából. Olyan közvetlenséggel és csillogó szemmel emlegeti egykori mentorát, hogy az ember szinte látja maga előtt Kovácsi Lászlót.

Amikor fiatal KOS-osként bekerültünk a TeleSportba, nem mondhatnám, hogy a kollégák kitörő örömmel fogadtak. Talán sokan meg is futamodtunk volna, ha Laci nem vesz a védőszárnyai alá. Ráadásul a testőrünk is volt egyben, ő fogta fel a lövéseket, amik záporoztak felénk. Egy igazi Ember volt, csupa nagybetűvel, akire bármiben számíthattunk. Apánk helyett apánk, mentorunk, tanárunk, kollégánk volt.”

Fura, bármit mondanak róla, egyszer sem jut eszembe: ez olyan szép, hogy mese is lehetne. Nem csöpög, pedig mindenki dicséri. Még úgy is, hogy többször elhangzik, milyen nem volt Kovácsi László. Naiv lennék, aki mindent megkajál? Ahogy leírtam már tudtam, elpazaroltam pár karaktert erre kérdésre.

Kihirdetik a győztest. „Balázs, te mért vagy Vodás?” – kérdezi ártatlanul Vadon János műsorvezető a reklámban és én örülök, hogy végre egy pillanatra kiléphetett társa árnyékából. Neki szurkoltam.

Remélem, Kovácsi László is egyetért a kuratórium döntésével és látja, milyen boldog vagyok most!”

Tényleg, vajon látja, érzi? Hogy itt egy személyben úgy tisztelik, mint a tizenkét Olümposzit Görögországban? Mondtam, hogy olyan szép, hogy mese is lehetne, aki nem hiszi, járjon utána...

Nagy Viktor (KOS-43.)

KOS Plusz

Írni is kötelező vagy elég csak jól beszélni?

Gyakran elhangzik a KOS-ban: azért szeretnék tévés lenni, mert nem tudok, vagy nem akarok írni.
Pedig érdemes! Legalább belekóstolni, hiszen manapság a médiumok, a Jolly Joker típusú újságírókat keresik, ráadásul az írással nagyon könnyen csiszolni tudjuk a gondolatainkat. Szabó Magda írónő mondta egykor, hogy aki képes a betűket életre kelteni, annak a beszéde is megelevenedik.

PRE - KOS
Keresés