Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Nagyelőadások, szemináriumok, konzultációk, műhelyek, gyakorlati foglalkozások, fogadóórák...

Az 1990-ben alapított médiaiskolában a hallgatók két féléves, egyetemi jellegű képzésben vesznek részt. Az oktatás időtartama kétszer négy hónap, egy félévben 200 órát adunk. Egy-egy félév szeptembertől januárig, illetve februártól június elejéig tart. Az órák döntő többségét szombaton és vasárnap tartjuk, a hétköznapi elfoglaltságok ideje pedig fél évre előre ismert.

Nagyelőadások, szemináriumok, konzultációk, műhelymunka, gyakorlati foglalkozások, egyéni fogadóórák és értékelések – ezek jelentik a képzés alapjait iskolánkban.
 

NAGYELŐADÁSOK
A nagyelőadók ismert médiasztárok, -szakemberek, akik saját(os) szemüvegükön keresztül mutatják be a szakma egy-egy területét. A 90 perces – gyakorta az óriáskivetítőn megjelenő videóbejátszásokkal színesített – előadások után a hallgatók kérdezhetnek, vitatkozhatnak, közelebbről is megismerkedhetnek a televízió, a rádió és az írott sajtó kiválóságaival.

SZEMINÁRIUMOK, KONZULTÁCIÓK
A vasárnapi szemináriumok és konzultációk adnak lehetőséget egy-egy téma kibontására. A kisebb létszámú csoportokban zajló foglalkozásokon a hallgatók is bekapcsolódnak a munkába: helyzetgyakorlatok, azonnal megoldandó riporteri, újságírói, hírszerkesztői feladatok teszik életszerűvé a képzést.
A szakmai kulisszatitkok megismerése mellett itt nyílik mód a beszédtechnika, a nyelvhelyesség csiszolására, a szerkesztőségi munka megismerésére, a jogi és etikai normák számbavételére, a televíziós és nyomdatechnikai ismeretek megszerzésére. Hogyan „áll össze″ a tv-híradó, mi a kézirat (ma már számítógépes) útja egy napilapnál, hogyan kell menedzselni az ötletet, amíg műsor, cikk lesz belőle? – mindezek szerepelnek témáink között, de külön foglalkozunk a botrányújságírással, mint ahogyan sminkes óra is szerepel a programban. A konzultációk és szemináriumok vasárnaponként 10 és 16 óra között zajlanak.

GYAKORLATOK
Hallgatóink heti rendszerességgel kerülnek kamera elé. Egymást követik a hangalámondások, műsorvezetői gyakorlatok, de stand up (helyszíni bejelentkezés), önálló jegyzet és telefonos játék vezetése is szerepel a kötelező feladatok között, s nem maradhat ki a híradó és a vetélkedő, valamint a beszélgetős műsor és a kereszttűz sem. 
A sportriporterek munkája helyszíni közvetítésekkel, illetve úgynevezett off tube stúdió-alámondásokkal, foci BL-adás készítésével is bővül.

A cikkírási feladatok között szerepel tudósítás, riport, blog, jegyzet, interjú, film- és tv-kritika, de még képaláírás is.

A hallgatók valamennyi munkájukról egyéni, írásos értékelést kapnak, neves szaktanároktól. 

MŰHELYEK
A műhelyfoglalkozások egy-egy szerkesztőséget modelleznek, a profi médiamunka leglényegesebb elemeivel ismertetik meg a résztvevőket. Hallgatóink mindkét félévben egy műhely foglalkozásait látogathatják ingyenesen, s kérhetnek szakvizsga-jegyet, a további műhelyeket térítés ellenében "vehetik fel"..

A műhelyeken hallgatóink önálló tévé- és rádióműsorokat, illetve újságokat készítenek, ezek technikai feltételeit az iskola biztosítja.
Egy-egy műhely foglalkozásai mindig azonos időben, fél évre előre ismert órarend szerint zajlanak, hétköznap késő délután, vagy kora este. Vidéki, illetve dolgozó hallgatóinkra gondolva azonban szombat és vasárnap délután is tartunk műhelyórákat. 

MESTERMUNKA: VIZSGAFILM, SZAKDOLGOZAT
A KOS-ban elsősorban nem a lexikális tudáson van a hangsúly, így talán nem is meglepő, hogy egyedüliként a magyar médiapiacon, a televíziózás iránt érdeklődő hallgatók önálló tv-riportot szerkesztenek, forgatnak, vágnak, és természetesen a riporteri feladatokat is ellátják. Mindez nem csak a végzős hallgatókra igaz, hiszen a kezdők is „bemelegítenek″ a vizsgafilmre az első félévben.

Az írottsajtósok saját feltáró munkán alapuló szakdolgozatot írnak, illetve laptervet készíthetnek.

FOGADÓÓRÁK
Egyéni foglalkozások, a hallgató televíziós gyakorlatainak, megírt cikkeinek elemzése, tanácsadás, valamint beszédtechnika-órák.

KOS Plusz

Tanárok javítják a puskát

Nincs tankönyv. Pontosabban nincs egyetlen egy, igazi tankönyv (De azért Harléé, Wisingeré, Horváté, Bedőé, sportosoknak Gallové nagyon ajánlott!). De tanulhatsz saját jegyzeteidből is. Másokéból is. Sőt, az iskola arra is vállalkozik, hogy a saját puskádat (vagy másét, ami csak véletlenül hozzád került…) átnézi, kijavítja, még mielőtt rögzülne benned.
Például ez (az elmúlt évek csúcsbakija): a vezető operatőr autóvezetés közben operál”…

Van viszont kötelező, ajánlott és „ha jókat akarsz olvasni…”  fejezetekből álló olvasmányjegyzék.
Vannak sokszorosított (természetesen ingyenes) jegyzetek, a közös fachokban.
S vannak Prezi- és Powerpoint-diasorok, tanári jegyzetlapok, amelyeket neten megküldünk.

PRE - KOS
Keresés