Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Bányász Árpád (KOS-21.), L. Pap István (KOS-5.), Novotny Zoltán és Vass István Zoltán elismerése

Egykori KOS-diákok
és KOS-tanárok
kaptak MOB-médiadíjat

MOBlogoHagyományosan március 15-e után adták át a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sajtónapi elismeréseit. Az idei életműdíjban két egykori KOS-tanár,

MOBNovotny Zoltán (MTVA) és Vass István Zoltán (a Magyar Rádió egykori riportere, jelenleg Lánchíd Rádió) részesült.
Oklevél elismerést kapott többek között L. Pap István (MTVA, Nemzeti Sport) és Bányász Árpád (Origo, Juventus Rádió).

Balról: Borkai Zsolt MOB-elnök, Vass, L. Pap, Novotny
Fotó: Kovács Anikó (MOB, KOS-24.) 


NovotnyZoltanPortre2013Novotny Zoltán – MOB Életműdíj

novotny_zoltn3Amikor 32 évesen, 1972-ben „Mr. Tusnak", azaz Hegedűs Csabának az olimpiai győzelmét közvetítette, ő volt a Novotny.
Ma, amikor átveszi a Magyar Olimpiai Bizottság Életmű-díját, ő a „Mr. Rádió". És ebben semmilyen túlzás nincsen.  2012-ben a londoni volt élete tizenkettedik nyári olimpiája. Mexikótól Londonig egyetlen egy nyári játékokról sem hiányzott, s ha minden jól alakul, lassan, de biztosan közeleg a 13. fellépése Rióban.

Szinte hallom, ahogy mondja magában: ugyan már. Azt még meg kell élni. Igaza van. De Novotny Zoltánnal kapcsolatban van egy olyan érzése az embernek, hogy rajta nem fog az idő. S legyen az úszás, Gyurta Dániel aranyérme, legyen vízilabda, vagy kajak-kenu, az „Öreg" mindenben otthon van. Kifogni rajta nem lehet. A munkához való hozzáállása, alázata példaértékű, s a mai napig ugyanolyan lelkesedéssel indul el a Pápa–Diósgyőr NB I-es mérkőzésre, mint egy-egy világ, vagy Európa-bajnokságra. Ha pedig egy nemzetközi birkózó versenyen lefagynak a számítógépek, ő egy kockás papírlapon percek alatt számolja ki a viadal aktuális állását.

2012-ben Londonban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egy elegáns étteremben köszöntötte a világ azon szépkorú riportereit, akik legalább 10 olimpián megfordultak. A színpadon végignézve sok kedves idős bácsi, kevesebb idős néni hunyorgott a vakuk kereszttüzében. S ott állt közöttük Mr. Riporter, azaz Novotny Zoltán. Frissen, üdén, fiatalon.

Hogy a nagy írót, Molnár Ferencet idézzük: akárcsak a selmeci Sobri Ilonka, Novotny is kiragyogott a tömegből.

Vass_Istvan_Zoltan_TukorVass István Zoltán – MOB Életműdíj 

VassIstvanZoltan3Soha nem feledhető nap volt. 1996, az atlantai olimpia utolsó napja. 
A kenu kettesek 500 méteres versenyszámának döntőjében a Lake Lanier tavon Horváth Csaba és a fájdalmasan korán eltávozott Kolonics György készülődött ennek a fél kilométernek. Na meg Vass István Zoltán a Magyar Rádió kommentátorállásában.
A riporter addigra már túl volt több száz kajak-kenu futamközvetítésen. Erre szokták azt mondani: rutinmunka, simán megoldja.

A mieink voltak az esélyesek. De a verseny másképp alakult. A lengyel páros nem akart leszakadni és amikor a magyar meg a lengyel hajó átsiklott a célvonalon, kettejük között 1 századmásodperc volt a különbség Horváthék javára.
A riporter, Vass István Zoltán a tőle megszokott színvonalon közvetítette a hetedik magyar aranyérmet Atlantában. Majd letette a fejhallgatót. És nyári olimpián azóta sem vette fel.

Egyszer megkérdezték tőle, Pista, miért? Hiszen ott lehettél volna Sydneyben, Athénban, Pekingben, de akár még Londonban is. És akkor a tőle megszokott őszinteséggel így felelt. „Tudjátok, a mai napig eszembe jut az az atlantai kenu kettes 500 méter. Én akkor bekiabáltam az éterbe a magyar aranyérmet, de egyáltalán nem voltam biztos benne. Utána futott át az agyamon, hogy mekkora blamázs lett volna, ha ezt a befutót elrontom. Sosem rontottam el ugyanis. S öreg fejjel kezdjek el hibázni? Nem, inkább nem. Inkább ott hagytam abba."

Ebben az emelkedett pillanatban, amikor átveszi a Magyar Olimpiai Bizottság Életműdíját, csak azt tudom minderre mondani: kár.

L.PapIstvan2012L. Pap István – MOB Oklevél

LPapIstvan2012LondonA Nemzeti Sport vezető szerkesztője, a lapszerkesztői műfaj Paganinije, de szinte minden „hangszeren" képes a legmagasabb szinten játszani. Legendák születtek a Nemzeti Sport szerkesztőségében arról, amikor az L. Pap Pista... Öt perccel lapzárta előtt a semmiből képes lapot készíteni... Amikor az L. Pap Pista észrevette azt, amit még a legnagyobb értékmegőrző, a nyelvőr Skrapits Laci sem... Amikor az L. Pap Pista kettő perc alatt tanult bele a tévézésbe... Amikor az L. Pap Pista a legmagasabb szakmai nívón szolgálja egyszerre a Nemzeti Sportot és a Magyar Televíziót!

BanyaszArpad21eBányász Árpád – MOB Oklevél,

BanyaszArpad21radiomusora

a cali világjátékokról tudósító csapat tagjaként

Több sportági szakszövetség sajtómunkájában segédkezett az elmúlt években, 2005 óta pedig a versenysport mellett a szabadidősport az egyik szakterülete. Az Origo munkatársa, valamint a Juventus  Rádió a 103.9-en hallható zenés sportmagazin, a SportBánya műsorvezetője. 

KOS Plusz

Számüzzük a kameralázat!

Visszatérő feladat: mutasd be kedvenc tárgyadat a kamera előtt! Az igazi cél persze a beszélő „megnyugtatása": a kezében tartott tárgy csak segít „megnyílni”, elfelejtetni a körülötte lévő kamerákat, lámpákat, monitorokat; leküzdeni a lámpalázat.

Hoztak már karikagyűrűt és kutyát, marsallbotot és szteppcipőt, Barbie-babát és bibliát, Fradi-sálat és rózsaszínpárducos melltartót, mobiltelefont és irodaszéket. A csúcs: Vadon János (KOS-13., azóta ismert tévés és rádiós szereplő) nyulai. Ráadásul a nézőknek kellett kitalálni, a fülüknél  fogva lógatott szegény párák közül melyik a preparált (kitömött) és melyik a szintén mozdulatlan, de élő. 

A KOS-módszer a stúdiódrukk ellen nála is bejött. „Nyusziból″ médiaoroszlán lett.

PRE - KOS
Keresés