Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Képes beszámoló a PRE-KOS-ról

post PRE-KOS – utólag az előzetesről

 PRE-KOS2013janKocsisBrigitta45Tablanal

Kocsis Brigitta (KOS-45.) hosszú képaláírásai

Január 12-én és 13-án a szokásosnál is nagyobb volt a nyüzsgés a Vörösmarty utca 47/a szám alatt, a Komlósi Oktatási Stúdiónak helyt adó Sajtóházban. A frappánsan KOS-tolónak titulált PRE-KOS-on, az iskola hagyományos nyílt napján tekinthettek be az itt zajló pörgésbe és őrületbe a médiaszakma iránt érdeklődő fiatalok. Sőt, a hétvége alapján legtehetségesebbnek ítélt résztvevő(k) 250 000 Ft-os ösztöndíjban részesülhettek. Jöttek is szép számmal a „gólya-jelöltek”, valamint a vizsgaidőszakban jelentkező hiányérzetünket enyhítendő, és utolsó vizsgafeladatainkat teljesítendő mi, jelenlegi hallgatók is nagy számban rontottuk a levegőt.

PRE-KOS2013janLanyokKOS44-45 PRE-KOS2013janKozonseg


Szombat – fejest a mélyvízbe

A szombati nap Komlósi Gábor rövid nyitóbeszédével kezdődött, majd a kifutók világába kalandozhatott a közönség: Szépligeti Ágnes divattervező elképesztő ruháit mutatták be profi és amatőr, KOS-hallgató modellek. A bemutató előtt talán még nagyobb is volt az izgalom, mint bármilyen TV-felvételkor vagy cikkleadáskor: mi, frissen manökenné avanzsált KOS-lányok egymást bátorítottuk, hogy remegő térdek és magas sarkú cipők ide vagy oda, azért le lehet jutni azon a bizonyos „kifutó lépcsőn”.

PRE-KOS2013janKOSmanokenek

De nem csak a modellek, a műsorvezetők is KOS-os diákok voltak.

PRE-KOS2013janBuzekMarton45GulyasBea45Musorvezetok

Mindenki tűkön ült, valaki még a kulisszák mögé is betekintett, meglesni a ruhákat és/vagy lányokat.

PRE-KOS2013janLeselkedoEzerLaszlo45

Aztán fél kettő után pár perccel elindult a zene is, a lányok is, és kezdetét vette a bemutató.

PRE-KOS2013janManokenTabloHatulrol PRE-KOS2013janManokenTabloElolrol

A nagy izgalmak után azonban nem sok idő jutott levegőt venni, jött a mélyvíz-próba: egy valódi KOS-os műhely órán vehettek részt az érdeklődők, és meglepően jól, kínos helyzetek és belepirulások nélkül „megúszták” a feladatot.

PRE-KOS2013janKGJozsaGaborHallgatosag

A csoportos feladat után jött aztán csak az igazi feketeleves: mindenkinek egyesével kellett a „kínpadhoz” járulnia, és kamera előtt bizonyítania: igazi riporter rejtőzik benne.

PRE-KOS2013janKameraprobaSB PRE-KOS2013janKameranAt

Délután négy órától sajtótájékoztatón kérdezhettek az iskoláról, az életről, meg minden másról a PRE-KOS-osok olyan volt hallgatókat, akik ma már sikeres média karriert tudhatnak a hátuk mögött. Ki tudja: talán pár év múlva a kérdezők lesznek a válaszadók?

PRE-KOS2013SikerembereinkKerteszEnikoSzalayAttilaPinterLucaSajtotajekoztato

Ezen kívül volt még gyorstalpaló interjúkészítési óra, sportműsor szerkesztés, előadás a média kulisszatitkokról, sőt élő kézilabda meccs-közvetítés is. De bármilyen sűrű is volt a program, azért egy kis marháskodásra mindig tudtunk időt szakítani.

PRE-KOS2013janVezerloBuzekBence44MeszarosAliz44 PRE-KOS2013janBarthaZoltan44

Vasárnap – magabiztosabb tempózások

A vasárnap is rendhagyó programmal indult: a Krétakör alternatív színházzá változtatta a nagytermet, és beatboxolva, Mátrix-effektekkel, néha káromkodva mesélte el Hamlet örök érvényű történetét. Még minket is meglepett, milyen sokan eljöttek az előadásra: a későn érkezőknek már csak a földön, párnák közt maradt hely. Az előadás után egy közönségtalálkozón faggathattuk a színészeket a darabról, a felkészülésről és magától a társulatról.

PRE-KOS2013janSzanhazraVaroTomeg PRE-KOS2013janKozonsegtalalkozoSzineszekkel

Az előadás után kettévált a csoport: a nem-sportos érdeklődésűek az Internetes újságírásról és a KOS-ban kötelezően készítendő vizsgafilm rejtelmeiről hallgathatták a felsőbb évesek előadását, míg a sportosok a Manchester United-Liverpool Premier League mérkőzést tudósíthatták, egymással versenyezve, igazi „közvetítés párbajban.”

PRE-KOS2013janOff-tube

Volt, aki annyira beleélte magát a feladatba, hogy igazi focihuligánná változott.

PRE-KOS2013janSamuMiklos45Ordit

Mindeközben megszületett a jelenlegi hallgatók egész féléven át tartó KOS-tőzsde játékának előzetes rangsora.

PRE-KOS2013janTozsdeAllasFalon

Az előzetes pontszámok alapján kiderült, kik vehetnek részt a Tőzsde Top Ten Vetélkedőn, ahol borult is az addigi sorrend. A verseny során pedig nem csak mi, jelenleg tőzsdéző hallgatók, de a PRE-KOS-osok is kipróbálhatták magukat, utolsó pontjaikat gyűjtögetve a hőn áhított ösztöndíjért.

PRE-KOS2013janMenyhartAgnes45TTTSzekenAllnak PRE-KOS2013janKocsisBrigitta45Tablanal

A sűrű nap végén eljött az eredményhirdetés, és Komlósi Gábor ünnepélyesen kihirdette, ki(k) érdemli(k) a jelentős tandíjkedvezményt. Bár mindenki kicsit elfáradt a kétnapos pörgés során, azért tapintani lehetett a feszültséget.

PRE-KOS2013janKGHallgatosag PRE-KOS2013janOsztondijasokKoppanyiGergelyRadvanyiBenedekFazekasCsilla

Végül Koppányi Gergely és Radványi Benedek megosztottan, 125-125 ezer forintos ösztöndíjban, Fazekas Csilla pedig ingyenes, extra műhelyfoglalkozásokban részesült.

Ha velük nem is (hiszen a PRE-KOS-osok közül MINDENKI automatikus felvételt nyert), a többiekkel január 19-én délelőtt 11-kor találkozunk, a felvételi vizsgán! Addig is zárul Miki móka tára.

PRE-KOS2013janMeszarosAliz44AjtonBenez

KOS Plusz

 Mennyire lehet alapos, elmélyült tudást szerezni kétszer négy hónap alatt?

A KOS soha nem is állította, hogy teljes körű, mindenre elegendő ismereteket nyújt.

Azt viszont igen, hogy mindennel megismertet, kedvet csinál, felkelti az érdeklődést. Mint egy múzeumi tárlatvezetés profi útikalauzokkal. Mintha a Louvre összes termén átrohannánk egy nap alatt. Mindent látunk, hallunk, tájékozódunk. Ismereteink nem mindenre kiterjedőek, de azt pontosan tudni fogjuk, hogy hol lehet utánanézni, hozzáolvasni, hogyan mélyülhetünk el benne, és ami a legfontosabb: kit kérdezhetünk meg, ha elakadunk valamiben.

Igen, a KOS egyik erénye a kapcsolatok építése. Akár a sztártanárokkal, akár azokkal, akik egykor ugyanide jártak és már alapemberei egy-egy szerkesztőségnek. Van belőlük néhány…

PRE - KOS
SZAVAZÁS
SZAVAZÁS LEZÁRVA! Melyik hétköznap esti focimeccs közvetítésén szeretnél résztvenni 2018 őszén a KOS-ban?
 
Keresés