Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Képes beszámoló a PRE-KOS-ról

post PRE-KOS – utólag az előzetesről

 PRE-KOS2013janKocsisBrigitta45Tablanal

Kocsis Brigitta (KOS-45.) hosszú képaláírásai

Január 12-én és 13-án a szokásosnál is nagyobb volt a nyüzsgés a Vörösmarty utca 47/a szám alatt, a Komlósi Oktatási Stúdiónak helyt adó Sajtóházban. A frappánsan KOS-tolónak titulált PRE-KOS-on, az iskola hagyományos nyílt napján tekinthettek be az itt zajló pörgésbe és őrületbe a médiaszakma iránt érdeklődő fiatalok. Sőt, a hétvége alapján legtehetségesebbnek ítélt résztvevő(k) 250 000 Ft-os ösztöndíjban részesülhettek. Jöttek is szép számmal a „gólya-jelöltek”, valamint a vizsgaidőszakban jelentkező hiányérzetünket enyhítendő, és utolsó vizsgafeladatainkat teljesítendő mi, jelenlegi hallgatók is nagy számban rontottuk a levegőt.

PRE-KOS2013janLanyokKOS44-45 PRE-KOS2013janKozonseg


Szombat – fejest a mélyvízbe

A szombati nap Komlósi Gábor rövid nyitóbeszédével kezdődött, majd a kifutók világába kalandozhatott a közönség: Szépligeti Ágnes divattervező elképesztő ruháit mutatták be profi és amatőr, KOS-hallgató modellek. A bemutató előtt talán még nagyobb is volt az izgalom, mint bármilyen TV-felvételkor vagy cikkleadáskor: mi, frissen manökenné avanzsált KOS-lányok egymást bátorítottuk, hogy remegő térdek és magas sarkú cipők ide vagy oda, azért le lehet jutni azon a bizonyos „kifutó lépcsőn”.

PRE-KOS2013janKOSmanokenek

De nem csak a modellek, a műsorvezetők is KOS-os diákok voltak.

PRE-KOS2013janBuzekMarton45GulyasBea45Musorvezetok

Mindenki tűkön ült, valaki még a kulisszák mögé is betekintett, meglesni a ruhákat és/vagy lányokat.

PRE-KOS2013janLeselkedoEzerLaszlo45

Aztán fél kettő után pár perccel elindult a zene is, a lányok is, és kezdetét vette a bemutató.

PRE-KOS2013janManokenTabloHatulrol PRE-KOS2013janManokenTabloElolrol

A nagy izgalmak után azonban nem sok idő jutott levegőt venni, jött a mélyvíz-próba: egy valódi KOS-os műhely órán vehettek részt az érdeklődők, és meglepően jól, kínos helyzetek és belepirulások nélkül „megúszták” a feladatot.

PRE-KOS2013janKGJozsaGaborHallgatosag

A csoportos feladat után jött aztán csak az igazi feketeleves: mindenkinek egyesével kellett a „kínpadhoz” járulnia, és kamera előtt bizonyítania: igazi riporter rejtőzik benne.

PRE-KOS2013janKameraprobaSB PRE-KOS2013janKameranAt

Délután négy órától sajtótájékoztatón kérdezhettek az iskoláról, az életről, meg minden másról a PRE-KOS-osok olyan volt hallgatókat, akik ma már sikeres média karriert tudhatnak a hátuk mögött. Ki tudja: talán pár év múlva a kérdezők lesznek a válaszadók?

PRE-KOS2013SikerembereinkKerteszEnikoSzalayAttilaPinterLucaSajtotajekoztato

Ezen kívül volt még gyorstalpaló interjúkészítési óra, sportműsor szerkesztés, előadás a média kulisszatitkokról, sőt élő kézilabda meccs-közvetítés is. De bármilyen sűrű is volt a program, azért egy kis marháskodásra mindig tudtunk időt szakítani.

PRE-KOS2013janVezerloBuzekBence44MeszarosAliz44 PRE-KOS2013janBarthaZoltan44

Vasárnap – magabiztosabb tempózások

A vasárnap is rendhagyó programmal indult: a Krétakör alternatív színházzá változtatta a nagytermet, és beatboxolva, Mátrix-effektekkel, néha káromkodva mesélte el Hamlet örök érvényű történetét. Még minket is meglepett, milyen sokan eljöttek az előadásra: a későn érkezőknek már csak a földön, párnák közt maradt hely. Az előadás után egy közönségtalálkozón faggathattuk a színészeket a darabról, a felkészülésről és magától a társulatról.

PRE-KOS2013janSzanhazraVaroTomeg PRE-KOS2013janKozonsegtalalkozoSzineszekkel

Az előadás után kettévált a csoport: a nem-sportos érdeklődésűek az Internetes újságírásról és a KOS-ban kötelezően készítendő vizsgafilm rejtelmeiről hallgathatták a felsőbb évesek előadását, míg a sportosok a Manchester United-Liverpool Premier League mérkőzést tudósíthatták, egymással versenyezve, igazi „közvetítés párbajban.”

PRE-KOS2013janOff-tube

Volt, aki annyira beleélte magát a feladatba, hogy igazi focihuligánná változott.

PRE-KOS2013janSamuMiklos45Ordit

Mindeközben megszületett a jelenlegi hallgatók egész féléven át tartó KOS-tőzsde játékának előzetes rangsora.

PRE-KOS2013janTozsdeAllasFalon

Az előzetes pontszámok alapján kiderült, kik vehetnek részt a Tőzsde Top Ten Vetélkedőn, ahol borult is az addigi sorrend. A verseny során pedig nem csak mi, jelenleg tőzsdéző hallgatók, de a PRE-KOS-osok is kipróbálhatták magukat, utolsó pontjaikat gyűjtögetve a hőn áhított ösztöndíjért.

PRE-KOS2013janMenyhartAgnes45TTTSzekenAllnak PRE-KOS2013janKocsisBrigitta45Tablanal

A sűrű nap végén eljött az eredményhirdetés, és Komlósi Gábor ünnepélyesen kihirdette, ki(k) érdemli(k) a jelentős tandíjkedvezményt. Bár mindenki kicsit elfáradt a kétnapos pörgés során, azért tapintani lehetett a feszültséget.

PRE-KOS2013janKGHallgatosag PRE-KOS2013janOsztondijasokKoppanyiGergelyRadvanyiBenedekFazekasCsilla

Végül Koppányi Gergely és Radványi Benedek megosztottan, 125-125 ezer forintos ösztöndíjban, Fazekas Csilla pedig ingyenes, extra műhelyfoglalkozásokban részesült.

Ha velük nem is (hiszen a PRE-KOS-osok közül MINDENKI automatikus felvételt nyert), a többiekkel január 19-én délelőtt 11-kor találkozunk, a felvételi vizsgán! Addig is zárul Miki móka tára.

PRE-KOS2013janMeszarosAliz44AjtonBenez

KOS Plusz

Önbizalomfröccs
és kemény kritika

Felevzaro2012majusPappGabriella44FoglBalazsKG

Alapos, úgynevezett félévzáró beszélgetésen vesz részt 2018. június 10-étől a kezdő évfolyam (KOS-56.) valamennyi hallgatója. A kéttagú vizsgabizottság mindenkivel körülbelül egy órát társalog: értékel, kérdez, meghallgatja a személyes problémákat, elemzi a tévés vizsgát és a tesztet, tanácsokat ad a folytatásra, új (!) műhelyeket javasol a második félévre.

OsztondijPuzzle

Fejenként kb. 20-30 (!) osztályzat és értékelés, valamint a szubjektív benyomások alapján születik meg a döntés, hogy ki kaphat ösztöndíjat, illetve ki jut esetleg az eltanácsolás sorsára. 
A félév és a vizsgák során elért részeredményeket a vizsgabeszélgetésen összesítjük, az ott kialakult képet is beleszámítva.

PRE - KOS
Keresés