Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Koncz Csaba (KOS-37.): már első kötete sikerkönyv-gyanús

Kulisszatitkok a Stand-up comedyről

KonczCsabaKonyvbemutato2013 KonczCsabaKonyvePoen2013

KonczCsaba2011

KonczCsaba37KonyveADdumanTulKicsi2013 novemberének végén jelent meg Koncz Csaba (KOS-37.) A dumán túl – Őszinte vallomások a stand-up comedy sztárjaitól című könyve. Ha ez nem lesz siker, akkor semmi...

A könyv fülszövegeiből

KONCZ CSABA (Jászberény, 1979. január 7.). Újságíró, szerkesztő, riporter. Közlekedésmérnökként végzett Győrben, majd egy távközlési nagyvállalatnál dolgozott közel nyolc évig. Harmincévesen döntött a pályamódosítás mellett. A Komlósi Oktatási Stúdióban tanult újságírást, tévés-, és rádiós műsorkészítést, miközben befejezte kommunikációs másoddiplomáját. Cikkeket írt a Sláger Rádió honlapjára, önálló rovatot vezetett a Premierfilm.hu-n, és műsort szerkesztett a Radiocafé 98.6-on. Három évig volt a Dumaszínház sajtósa, közben írta és szerkesztette a Mikroszkóp Színpad blog-oldalát, jelenleg pedig egy márkamagazin főszerkesztője. Nős, egy kislány édesapja.

A DUMASZÍNHÁZ társulatát 2003-ban alapította Litkai Gergely, Sáfár Zoltán és Ardai Tamás. Fiatal, tehetséges humoristák kaptak lehetőséget Magyarország első stand-up comedy klubjában a Godot Kávéházban arra, hogy díszletek, segédeszközök nélkül, egy szál mikrofonnal kiállva, történeteikkel szórakoztassák a közönséget. A kezdeményezésnek hamar híre ment, a klubműfaj egyre népszerűbb lett, és a folyamatos tehetségkutatásnak köszönhetően a társulat létszáma is gyorsan nőtt. A stand-up comedy csakhamar beköltözött a televízióba, a rádióba, a fesztiválokra, céges és magánrendezvényekre, miközben tíz év alatt alapjaiban változtatta meg a magyar humort, közönség kedvencekké téve a műfaj legjobbjait.

ESTÉRŐL ESTÉRE találkozunk velük. Tévében, rádióban, élő fellépéseken mesélik el életük örömteli-, vagy kínos pillanatait, titkait, fordulatait. Kitárulkoznak, mi pedig csak nevetünk zavarba ejtő őszinteségük hallatán. És éppen ez a céljuk.
Nevettetni, szórakoztatni.
Humoristák ők, stand-up komikusok.

EMBER, A DUMÁN TÚL. Koncz Csaba, újságíró, riporter, a Dumaszínház ex-sajtósa ebben a könyvben sokkal többre vállalkozik, mint amit a humoristákkal készült tucat-interjúkban eddig olvashattunk. A bulvár-kényszervallatás helyett igazi beszélgetésre invitálta a humoristákat. Az eredmény néhol baráti csevej, szívszorító vallomás, könnyed nosztalgia, vagy fordulatos kalandozás egy-egy vicces ember fejében. Kirajzolódnak egyéni sorsok, sikerek és kudarcok, miközben megismerjük a műfaj sajátosságait, jelenét, múltját, a szenvedélyes humorkézművesség titkait.
És persze főleg az embert, a dumán túl.


HÁTSÓ BORÍTÓ - IDÉZETEK.

„Aki esténként kiáll kétszázötven ember elé, arról beszélni, hogy ő kövér és ebből milyen hátrányai adódnak, azzal azért van valami probléma.” (Szupkay Viktor)

„… a nagymamámnak viszont nagyon nehéz volt elmagyarázni, hogy a Showder Klub az egy építészeti műsor, ahova néha meghívnak” (Tóth Szabolcs, Szomszédnéni Produkciós Iroda)

„Mindenki azt hiszi, hogy amikor három igen kreatív ember, három ilyen stand-up sas, humor-pionír együtt van napokig az erdőben, akkor röpködnek a poénok, szikrázik az elme. Nem így van. A teljes szellemi lelassulás következik be, mint amikor egy gyíkot a hűtőbe tesznek.” (Litkai Gergely)

„A családtagjaimnak nincs is könnyű dolguk, amikor meg akarnak győzni, hogy az élet nem áll meg attól, hogy fellépésre kell készülnöm. Mégiscsak le kéne vinni a szelektív hulladékot, el kell menni az óvodába a gyerekért, satöbbi.” (Kőhalmi Zoltán)

„El tudtam képzelni, hogy egy kolostorban kell élnem, vonzott az az élet, és ehhez társult a hirtelen felébredő, nagyon erősen megélt hit.” (Kovács András Péter)

„Ha abból akarnék megélni, hogy nő vagyok, teljesen más szakmát választottam volna.” (Kormos Anett)

„Nem öltem embert, nem vezettem be új adót, csupán próbálok egy tévéműsorban helyt állni és olyan gyűlölet szabadult el, amit nehezen tudok feldolgozni.” (Kiss Ádám)

„Volt már olyan, hogy a kocsiban úgy üvöltöztünk Aranyosival, hogy a sofőr is azt hitte, meg kell állni, különben őt is megverjük.” (Hadházi László)

„Mindig bennem volt amúgy, hogy amikor a többség csinál valamit, akkor én az ellenkezőjét teszem.” (Felméri Péter)

„A rossz tulajdonságaimat, abszolút nem otthonról hoztam, hanem magamnak neveltem őket.” (Dombóvári István)

„Itatós agyam van. Nemcsak arra emlékszem, hogyan mondtam el, hanem az egész előadásra.” (Badár Sándor)

„Úgy lassítom le magam, hogy éjszaka járok bevásárolni hatalmas hipermarketekbe. Jövök haza a fellépésről, és mivel a kocsiban nem lehet lepörögni, bemegyek, majd úgy hat kilométert tolom a bevásárlókocsit.” (Aranyosi Péter)

KOS Plusz

Miért érdemes előre, interneten jelentkezni?

Az előzetés jelentkezés a KOS-ba nem kötelező. De ajánlott. Nemcsak azért, mert az érdeklődőknek – természetesen ingyen és bérmentve – postázzuk a KOS-könyvet, hanem mert, ha kitöltötte az elektronikus jelentkezési lapot, akkor három éven át rendszeresen megküldjük az iskola hírlevelét e-mail címére.

PRE - KOS
Keresés