Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Zsoldos Barna (KOS-39.) a Németh Gyula-díj kitüntetettje

Nyolcadszor nyerte
KOS-os a legjobb kezdő sportriporter díját

Gyorsabb karrier nemigen volt az utóbbi évtizedben a magyar sportmédiában, mint Zsoldos Barnáé.
Végzett a Komlósi Oktatási Stúdióban (2010 nyarán), s máris „odaszemtelenkedett” a Nemzeti Sporthoz. Nagyon hamar a Forma-1 felelőse lett, sorra készítette a nagyinterjúkat a világsztárrokkal, autóversenyzőkkel, focistákkal. Nemrég pedig már az erdélyi magyar lány szocsi síkarrierjéről írt (sem témaközelítésében, sem színvonalában nem csak sportos…) kemény minijegyzetet.


Zsoldos Barna: nyakig a Forma-1-ben ITT!


ZsoldosBarna39NemetGyulaDijNemethGabor2014-ben ő érdemelte ki a legjobb pályakezdő sportriporternek járó elismerést, a Népsport egykori focirovat-vezetőjéről elnevezett Németh Gyula-díjat. A sajtónapi ünnepségen a névadó fia, Németh Gábor író, szerkesztő adta át a pénzdíjjal is járó elismerést.

Fotó: Hludek Dóra
(Bálint György Újságíró Akadémia)

Korábbi KOS-os győztesek

1995: L. Papp István (KOS-5.) – Nemzeti Sport, azóta MTVA
1998: Misur Tamás KOS-3.) – Nemzeti Sport
2000: Barta Gábor (KOS-3.) – Magyar Rádió
2003: Spiller István (KOS-12.) – MTI, a SportTv és az MTVA külsőse
2005: Gyuricza Róbert (KOS-14.) – MTI
2007: Szántó Dávid (KOS-18.) – Magyar Televízió, később TV2, DigiTv
2009: Lódi Renáta (KOS-7.) – MTI
2014: Zsoldos Barna (KOS-39.) – Nemzeti Sport
L.PapIstvan2012 MisurTamasPortreVagott BartaGabor03ff SpillerIstvanPortreMikrofonnal2012 GyuriczaRobert SzantoDavid01 LodiRenataPeking ZsoldosBarna39ff

Zsoldos Barnáról, egykori KOS-os műhelytanárai
Murányi András (a Nemzeti Sport általános főszerkesztő-helyettese) nemcsak a KOS-ban jelölte első helyen ösztöndíjra, de az sem lehet véletlen, hogy Barna csakhamar az NS munkatársa lett… Tanára-főnöke szerint „nyelvtanilag, stilisztikailag abszolúte rendben van; Barnát úgy lehet olvasni, hogy elég csak a cikkre figyelni. Jól ír, s bármilyen típusú feladatot kap, azt egyenletesen jó színvonalon oldja meg. Noha alapvetően csendes típus, a témákért képes >>verekednikikényszerítette<< az interjút. Amennyire hangtalan, annyira szép reményekre jogosít!

Amler Zoltán (KOS-15.), másik műhelyvezetője kiemelte, hogy „Sportműveltsége nagyban könnyítette helyzetét. Műfajismereteit ügyesen használta, tudósításai, interjúi, glosszái, riportjai jelzik íráskészségét, szókincsét, egyszersmind érettségét.”

KOS Plusz

Sztorizás vagy tudás?

A kettő gyakran együtt jár: vannak nagyelőadók, akik egyéniségükkel és humorukkal olyan könnyedén képesek átadni a legszárazabb szakmai anyagot is, hogy a hallgatók először azt érzik, jól szórakoztak, aztán rájönnek, hogy nevetve tanultak. Nem kell magolni, a történetek kapcsán rögzül a konkrét tudás is!
Nem is beszélve például Görög Ibolya nagyelőadásairól: a protokollfőnök-asszony olyan fergeteges stílusban adja a tudtukra illemtani hiányosságaikat, hogy eszükbe sem jut megsértődni, sőt: az előadása után, csupa „jól nevelt” ember özönlik ki a tanteremből.

PRE - KOS
Keresés