Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Büky Anna (KOS-30.) következő könyvét is Brenyó József (KOS-27.) adja ki

KOS-generációk találkozása II.

Felolvasás, teltház, bombasiker

Az Alexandra Pódiumon Büky Anna (KOS-30.) olvasott fel régi és hamarosan megjelenő könyvéből (micsoda édes-érdekes, vonzó hang!), Brenyó József (KOS-27.) az iskolánk hatására angoltanárról könyvkiadásra váltó üzletember szakértett (micsoda jártasság-szakértelem, magabiztosság!), s a legújabb hallgatók forgattak (micsoda sokoldalúság: fotó, videó, cikk!).
KOS-korszakok kézfogása.

BrenyoBuky.KEZFOGAS2.BukyAnnaFelolvasoestAlexaxandra2011Vagott

Éjszaka történt

BukyAnnaFelolvasoestAlexaxandra2011cMár megint egy írónőnek kikiáltott limonádé-gyáros csaj… – ez volt az első gondolatom, amikor megláttam a felhívást: Büky Anna felolvasós közönségtalálkozója lesz hétfő este. Ilyen címekkel, hogy „A pillanat műve” vagy „Ó, az a férfi!” mi másra gondolhattam volna ebben az elkorcsosodott világban?! Az Alexandra könyvpalotájába mászkálni azonban nagyon szeretek, olyan érzés, mint amikor a szerencsejáték-függő bevonul a kaszinóba: tátott szájjal cikázza végig a termet, hosszan elidőzik a kedvenc részénél – majd ingét-gatyáját hátrahagyva távozik… És mert ez az érzés nem pótolható semmi mással – hát természetes, hogy felkerekedtem én is a találkozóra.

Ha már ott vagyok, akkor persze szeretem hasznossá tenni magam, vittem kis fotómasinámat, hogy megörökítsem az eseményt, és gondoltam, azért egy rövid interjút csak csinálok, ha mást nem, a közös iskola kapcsán. De interjúra nem megy az ember készületlenül, így beírtam Anna nevét a keresőbe… a szokásos interjúkat véltem felbukkanni, gondoltam ez se rossz kiindulási alap, ám ekkor belefutottam egyik saját írásába. Lássuk „mit is ír a hogyishívják?” – belekezdtem.

BrenyoJozsef3BukyAnnaFelolvasoestAlexaxandra2011Egy pillantás alatt magával ragadt a történet! Visszarepültem az időben, egész a század elejére, és szinte peregtek előttem a képek, éreztem az illatokat, magukkal ragadtak az érzések! Megszűnt előttem a számítógép és az asztal, és ott találtam magamat a húszas években, egy csintalan lányka életének közepén, és még a térdem is belesajgott, amikor épp arról mesélt, hogyan mászott fel a fára bátyjaival. Aztán persze jött a háború… nem is egy… és jöttek az ötvenes évek. Szemtanúja lehettem, hogyan zuhantak emberek a mennyországból a pokolba, teljesen érthetetlenül, a legkülönfélébb okoknál fogva – például azért, mert élve született. Hátborzongató! Mégis csodásan megkomponálva volt ez leírva, pont annyi szörnyűséget a nyakamba eresztve, ami még elviselhető, hogy aztán egy-egy viccesebb jelenettel, vagy épp egy reménysugárral feloldást adjon a lelkemnek. Ezt a kort csak a történelemkönyvekből ismerhettem, amelyek – koromnál fogva – időnként más és más tartalmat bocsátottak elém. Amit ebben az írásban kaptam, az azonban kísértetiesen egybecseng nagyszüleim elbeszéléseivel… és nem dönti el helyettem, hogy minek kellene lássam a dolgokat, hagyja, hogy én állapítsam meg, mit gondolok róla.

CsatariPatrik43VargaMarton43BukyAnnaFelolvasoestAlexaxandra2011Észre sem vettem az idő múlását, csak arra lettem figyelmes, hogy vége… pedig én akartam a folytatást! Már tudtam, nagy hibát követtem el, amikor olvasás nélkül felcímkéztem magamban Büky Annát, és szerencse, hogy nem fosztottam meg magam attól az élménytől, ami a Könyvpalota Pódiumán várt rám.

Kiderült, nem csak írónak zseniális, emberileg is nagyon szimpatikus jelenség! A közönséget szavaival épp úgy magával ragadta, mint felolvasott soraival, és így bepillantást nyertem többi művébe is. Én azonban türelmetlenül csak azt vártam, mikor tudhatok meg többet erről a történetről, amely mint kiderült: nagymamája életét dolgozta fel, tejbegrízek közötti elbeszélések és az Öreganya naplója alapján.

Nem kell sokáig várjak: a mű elkészült, és ha karácsonyra nem is, de a tavaszi könyvhét alkalmából már biztos, hogy a kezembe vehetem és elolvashatom, jó eséllyel egyetlen éjszaka alatt! Nem is lehet másképp, hiszen ez: Éjszaka történt! 

  KissAgnes43Kép és szöveg: Kiss Ágnes (KOS-43.)

Szaszibernadett43VargaMArton43BukyAnna.INTERJU4.BukyAnnaFelolvasoestAlexaxandra2011

KOS Plusz

 Mennyire lehet alapos, elmélyült tudást szerezni kétszer négy hónap alatt?

A KOS soha nem is állította, hogy teljes körű, mindenre elegendő ismereteket nyújt.

Azt viszont igen, hogy mindennel megismertet, kedvet csinál, felkelti az érdeklődést. Mint egy múzeumi tárlatvezetés profi útikalauzokkal. Mintha a Louvre összes termén átrohannánk egy nap alatt. Mindent látunk, hallunk, tájékozódunk. Ismereteink nem mindenre kiterjedőek, de azt pontosan tudni fogjuk, hogy hol lehet utánanézni, hozzáolvasni, hogyan mélyülhetünk el benne, és ami a legfontosabb: kit kérdezhetünk meg, ha elakadunk valamiben.

Igen, a KOS egyik erénye a kapcsolatok építése. Akár a sztártanárokkal, akár azokkal, akik egykor ugyanide jártak és már alapemberei egy-egy szerkesztőségnek. Van belőlük néhány…

PRE - KOS
Keresés