Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Büky Anna (KOS-30.) következő könyvét is Brenyó József (KOS-27.) adja ki

KOS-generációk találkozása II.

Felolvasás, teltház, bombasiker

Az Alexandra Pódiumon Büky Anna (KOS-30.) olvasott fel régi és hamarosan megjelenő könyvéből (micsoda édes-érdekes, vonzó hang!), Brenyó József (KOS-27.) az iskolánk hatására angoltanárról könyvkiadásra váltó üzletember szakértett (micsoda jártasság-szakértelem, magabiztosság!), s a legújabb hallgatók forgattak (micsoda sokoldalúság: fotó, videó, cikk!).
KOS-korszakok kézfogása.

BrenyoBuky.KEZFOGAS2.BukyAnnaFelolvasoestAlexaxandra2011Vagott

Éjszaka történt

BukyAnnaFelolvasoestAlexaxandra2011cMár megint egy írónőnek kikiáltott limonádé-gyáros csaj… – ez volt az első gondolatom, amikor megláttam a felhívást: Büky Anna felolvasós közönségtalálkozója lesz hétfő este. Ilyen címekkel, hogy „A pillanat műve” vagy „Ó, az a férfi!” mi másra gondolhattam volna ebben az elkorcsosodott világban?! Az Alexandra könyvpalotájába mászkálni azonban nagyon szeretek, olyan érzés, mint amikor a szerencsejáték-függő bevonul a kaszinóba: tátott szájjal cikázza végig a termet, hosszan elidőzik a kedvenc részénél – majd ingét-gatyáját hátrahagyva távozik… És mert ez az érzés nem pótolható semmi mással – hát természetes, hogy felkerekedtem én is a találkozóra.

Ha már ott vagyok, akkor persze szeretem hasznossá tenni magam, vittem kis fotómasinámat, hogy megörökítsem az eseményt, és gondoltam, azért egy rövid interjút csak csinálok, ha mást nem, a közös iskola kapcsán. De interjúra nem megy az ember készületlenül, így beírtam Anna nevét a keresőbe… a szokásos interjúkat véltem felbukkanni, gondoltam ez se rossz kiindulási alap, ám ekkor belefutottam egyik saját írásába. Lássuk „mit is ír a hogyishívják?” – belekezdtem.

BrenyoJozsef3BukyAnnaFelolvasoestAlexaxandra2011Egy pillantás alatt magával ragadt a történet! Visszarepültem az időben, egész a század elejére, és szinte peregtek előttem a képek, éreztem az illatokat, magukkal ragadtak az érzések! Megszűnt előttem a számítógép és az asztal, és ott találtam magamat a húszas években, egy csintalan lányka életének közepén, és még a térdem is belesajgott, amikor épp arról mesélt, hogyan mászott fel a fára bátyjaival. Aztán persze jött a háború… nem is egy… és jöttek az ötvenes évek. Szemtanúja lehettem, hogyan zuhantak emberek a mennyországból a pokolba, teljesen érthetetlenül, a legkülönfélébb okoknál fogva – például azért, mert élve született. Hátborzongató! Mégis csodásan megkomponálva volt ez leírva, pont annyi szörnyűséget a nyakamba eresztve, ami még elviselhető, hogy aztán egy-egy viccesebb jelenettel, vagy épp egy reménysugárral feloldást adjon a lelkemnek. Ezt a kort csak a történelemkönyvekből ismerhettem, amelyek – koromnál fogva – időnként más és más tartalmat bocsátottak elém. Amit ebben az írásban kaptam, az azonban kísértetiesen egybecseng nagyszüleim elbeszéléseivel… és nem dönti el helyettem, hogy minek kellene lássam a dolgokat, hagyja, hogy én állapítsam meg, mit gondolok róla.

CsatariPatrik43VargaMarton43BukyAnnaFelolvasoestAlexaxandra2011Észre sem vettem az idő múlását, csak arra lettem figyelmes, hogy vége… pedig én akartam a folytatást! Már tudtam, nagy hibát követtem el, amikor olvasás nélkül felcímkéztem magamban Büky Annát, és szerencse, hogy nem fosztottam meg magam attól az élménytől, ami a Könyvpalota Pódiumán várt rám.

Kiderült, nem csak írónak zseniális, emberileg is nagyon szimpatikus jelenség! A közönséget szavaival épp úgy magával ragadta, mint felolvasott soraival, és így bepillantást nyertem többi művébe is. Én azonban türelmetlenül csak azt vártam, mikor tudhatok meg többet erről a történetről, amely mint kiderült: nagymamája életét dolgozta fel, tejbegrízek közötti elbeszélések és az Öreganya naplója alapján.

Nem kell sokáig várjak: a mű elkészült, és ha karácsonyra nem is, de a tavaszi könyvhét alkalmából már biztos, hogy a kezembe vehetem és elolvashatom, jó eséllyel egyetlen éjszaka alatt! Nem is lehet másképp, hiszen ez: Éjszaka történt! 

  KissAgnes43Kép és szöveg: Kiss Ágnes (KOS-43.)

Szaszibernadett43VargaMArton43BukyAnna.INTERJU4.BukyAnnaFelolvasoestAlexaxandra2011

KOS Plusz

Számüzzük a kameralázat!

Visszatérő feladat: mutasd be kedvenc tárgyadat a kamera előtt! Az igazi cél persze a beszélő „megnyugtatása": a kezében tartott tárgy csak segít „megnyílni”, elfelejtetni a körülötte lévő kamerákat, lámpákat, monitorokat; leküzdeni a lámpalázat.

Hoztak már karikagyűrűt és kutyát, marsallbotot és szteppcipőt, Barbie-babát és bibliát, Fradi-sálat és rózsaszínpárducos melltartót, mobiltelefont és irodaszéket. A csúcs: Vadon János (KOS-13., azóta ismert tévés és rádiós szereplő) nyulai. Ráadásul a nézőknek kellett kitalálni, a fülüknél  fogva lógatott szegény párák közül melyik a preparált (kitömött) és melyik a szintén mozdulatlan, de élő. 

A KOS-módszer a stúdiódrukk ellen nála is bejött. „Nyusziból″ médiaoroszlán lett.

PRE - KOS
Keresés