Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Kötelező könnyedség

Fricskázza meg bírálóját!

LiraiCikkBeszéd–értékelés–reklamáció–viszontválasz (2x).
Ez is a KOS.
Vitatkozhatsz is a tanárokkal.
Illusztrációként egy levélváltás egy reklamáló hallgató és az iskola-igazgató között, amihez még az értékelő tanár is csatlakozott.

To: KomlosiG
Subject: beszéd értékelés

Kedves Gábor, 

most olvastam el a beszédem értékelését. Fehér Márta szerint minősíthetetlen.

Hogy teljesítsem a hétvégén a beszéd előadási gyakorlatot, ha eleve minősíthetetlennek értékelték az írásomat? 

Adjam elő a főiskolai retorika órára készített beszédet, amit Aczél Petra javított 5 évvel ezelőtt?

Üdv:
XY 


Kedves Y!

Ez a munkája tényleg nem sikerült.

Gazdag érvanyagot hordott össze, jók az idézetek, de két apró (?) szempont elkerülte a figyelmét, ezért eleve nem számíthatott sikerre:

  • akkora és annyi az időbukfenc benne (a rómaiak korától napjainkig), hogy eleve kizárt, hogy mindenkihez szóljon, hogy egységes legyen a stílusa, nyelvezete, érvrendszere;
    meg mit is kezdene mondjuk egy ókori polgár Kennedyvel?!
  • maga klasszikus beszédet írt, fennköltet és elméletit, filozófiait és akadémikusat (mondhatnám: öncélú karácsonyfát díszített), miközben mi – mivel a mindennapi, azazhogy a mai médiát tanítjuk, ami, mint tudjuk, nem egy elvont ízé, hanem egy kézzelfogható ma esti mütyür – konkrét, rámenős, mai retorikai fogásokkal ható, napjaink érvvilágával szájaló, körbekerítős, legyőzős, képszerűen láttató, könnyen (?) előadható szöveget vártunk (nem fenyőfából faragott, letisztított beszéddárdát).

Ne feledje, a ma idolja a jó debattőr, nem pedig a ’szellemi szárnyaló’ (Periklész), még ha előbbi olykor él is utóbbi eszközeivel. Ha össze akar zavarni, vagy elterelni valamiről a figyelmet….

Mi a megoldás?
Arisztotelész azt mondta, „Az ember nem más, mint egy kétlábú, tollatlan állat”. Másnap nagy ellenfele, Diegenész megjelent egy lekopaszított csirkével: „Íme az ember”.

Hát maga is tegyen így! Kopaszítsa le az írását, tegye igazi „használati tárggyá”, s ezzel egyszersmind finoman-uriasan (csakis úgy!) fricskázza meg bírálóját, mint ahogy Arisztotelészt is próbálták.

Magyarán: bizonyítsa be, hogy tud egy mai, sodró, lendületes, meggyőző, világos, egyszerű (ha nem is az 5 évesekhez szóló…) beszédet írni. (Az eredeti témáról vagy másról.)

Küldje egyből nekem!

Jó munkát, üdv:
kg

U. I.

Aczél Petrát üdvözlöm – adja át, ha találkozik vele.
Legutóbb Balatonalmádiban hallottam, nagyszerű volt. Tudja mi volt az előadása címe? „Kötelező könnyedség” – keressen rá a neten, megérheti.

G.


Kedves Y, Kedves Gábor!

Szívesen segítek, ha holnap délig elkészül az új beszéd.

Bocs, de továbbra sem javaslom, hogy megmaradjon a téma. Nagyon nehéz közhelyeken kívül mást, érdekeset, egyedit, mozgosító hatású gondolatokat közölni róla.

Y!

Javaslat: a/ plágium, b/ Május 1. c/ új KRESZ-bírságok d/ Elhunyt Zádor Ervin olimpiai bajnok vízilabdázó, vs. incidens történt a bajnoki döntő után. 

Üdv, Fehér Márta

KOS Plusz

Tanárok javítják a puskát

Nincs tankönyv. Pontosabban nincs egyetlen egy, igazi tankönyv (De azért Harléé, Wisingeré, Horváté, Bedőé, sportosoknak Gallové nagyon ajánlott!). De tanulhatsz saját jegyzeteidből is. Másokéból is. Sőt, az iskola arra is vállalkozik, hogy a saját puskádat (vagy másét, ami csak véletlenül hozzád került…) átnézi, kijavítja, még mielőtt rögzülne benned.
Például ez (az elmúlt évek csúcsbakija): a vezető operatőr autóvezetés közben operál”…

Van viszont kötelező, ajánlott és „ha jókat akarsz olvasni…”  fejezetekből álló olvasmányjegyzék.
Vannak sokszorosított (természetesen ingyenes) jegyzetek, a közös fachokban.
S vannak Prezi- és Powerpoint-diasorok, tanári jegyzetlapok, amelyeket neten megküldünk.

PRE - KOS
Keresés