Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Murányi András: Nem mese ez, gyermek!

Profi tanárunk profi cikke, KOS-os beütésekkel...

A KOS-ban megengedett, hogy úgy teljesíted a televíziós gyakorlatodat vagy a cikkírási feladatodat, hogy elmondod/leírod, te ezt MIÉRT NEM teljesíted.
MuranyiMagyarazVagottWeb
Iskolapéldája ennek legnépszerűbb tanárunk, Murányi András legújabb cikke, amelyben ráadásul egy KOS-műhelyórán elhangzottakból indítja a sztorit.

Murányi magyaráz
(KOS-óra, 2012) 


A négy legjobb magyar futball-publicistát kérte fel a Népszabadság kupacsapataink vérciki kupakudarcainak taglalására.
Egyikük Murányi András, a Nemzeti Sport főszerkesztő-helyettese.


MuranyiAndras2012ElegansWeb

Murányi András:
Nem mese ez, gyermek!

Európa jobb helyein még meg sem kezdődött a futballévad, és már mind a négy magyar résztvevőt kiselejtezték a kontinentális kupák periferiális csatározásaiban. Hivatásunk négy tekintélyes egyéniségét arra kértük: írják meg, mit gondolnak a hazai labdarúgás változatlanul vigasztalan helyzetéről. A cikkekből az derül ki: „vendégművészeink” szomorúak ugyan, de korántsem meglepettek.

Most szórakozol, András?

A kérdés annyira váratlanul ért, hogy hirtelen a terem felső sarkai felé kezdtem pillantgatni, hátha meglelem a kandi kamerát. A világért sem, feleltem hökkenten, ám két zavarodott percnek így is el kellett telnie, mire leesett, hogy az a derék médiahallgató, aki az imént megkínált a felvetéssel, a feladat kiosztásánál valóban azt gondolta: szívatni tetszem őt és tanulótársait.

Előzőleg egy zászlót tettem eléjük. S arra kértem őket, írjanak róla egy papírt; bármit, ami eszükbe jut. Csakhogy első gondolatuk az volt: az Újpesti Dózsa sosem játszott BEK-elődöntőt a Bayern Münchennel, ekként az állítólagos 1974-es eseményre készített zászló kamu, s tréfálkozzak inkább az anyósommal.

MuranyiMuhely2012KOS45

Mély levegőt vettem.

Hogy tudniillik akkor most mindenki nagyon figyeljen, mert ezt csak egyszer mesélem el.

Szóval, drága gyermekeim, egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy magyar futballnak nevezett, hm, vallásféle, minden honpolgárok legkisebb közös többszöröse, amelyet – bármennyire furcsállja is kis húszéves fejetek – anno dicsfény övezett világ- és Európa-szerte.

Ámulva hallgattak a ’65-ös FTC-ről, a Kőbányai Porcelán gyilkos centerhalfjáról, aztán Törőről, a sáros, mély talajú pályáról (vezette: Jaczina, gyengén), az 5000 nézős NB II-es meccsekről, a tökmagszotyisról, a téli edzőmérkőzés hümmögő publikumáról, Rudi bácsiról, az ezüstcipőről, a három hülyéről, az ezer góllal kitömött, térképen túli kiscsapatokról, a 22. sz. Volánról, a sorozatban hétszer bajnok Ú. Dózsáról, a szódásüveggel és kék igazolással baktató ikonikus technikai vezetőről, a csurig telt Népstadionról, a gyári munkás hétfői boldogabb munkakezdéséről, a ’74-ben – és tényleg – itt járt Gerd Müllerről, aki az 1-1 során egyszer pánikszerűen vágta ki a labdát az ötösről, pedig kisvártatva világbajnok középcsatár lett, az Albertet is kritizáló szakíróról, a Blaha Lujza teret betöltő marseille-i csöndről, Luxemburg grófjáról, a kidagadt verőerű, kockás zakós Mészölyről, az „itt, Csepelen semmi sem történt, Hungária körút”-féle vasspistás Körkapcsolásról, Döméről, a ’85-ös World Soccer-ranglistáról, a ’95-ös FTC-ről, az...

Az utóbbi tizenöt-húsz évről – a torzításokba és arroganciába fojtott inkompetens műveletek, valamint a kis országokéhoz képest is kínos eredménytelenség miatt – sokat nem tudtam mondani.

A múlt hónapról mit tudnék?

Nepszabadsag

A cikk a Népszabadság 2013. augusztus 3-ai számában, illetve webes felületen ITT olvasható.

NemzetiSport4(a szerző a Nemzeti Sport főszerkesztő-helyettese)

KOS Plusz

A KOS (egyik) igazi varázsa a személyes találkozás a médiasztárokkal

Arról nem is beszélve, amikor „késve” kezdődött a 12.00-ra kiírt előadás, mert a hallgatóknak „meg kellett” nézniük a déli Tv-híradót, amelynek műsorvezetője aztán tíz perccel később, talpig sminkben, 12.15-kor már ott állt „élőben”, az imént még megcsodált ruhában a tanteremben és elkezdte az előadását.
Az „aktuális sztárok” aztán igazán azt tanítják, ami épp a legfrissebb tudnivaló a médiáról!

PRE - KOS
SZAVAZÁS
Kit látnál a legszívesebben a Kovácsi László Médiadíj ünnepélyes átadásán a KOS-ban? Ki legyen a műsorvezető, interjúkészítő október 28-án, vasárnap 10 órától?
 
Keresés