Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

7 nap múlva indul a PRE-KOS (2015 június)

Légkondi és wifi van, fényképezni szabad, mindenki saját dvd-t kap

OkostojasTöbben kérdezik:
Van légkondi?
Wifi van? Ingyenes? 
Kell valamilyen felszerelés, mit kell magunkkal vinni a PRE-KOS-ra?
Hogy kaphatjuk meg a stúdióban készített anyagainkat? 

KOS: 
Igen. 
Igen. Természetesen. 
Nem. Fényképezőgép, kamera jöhet.
Minden diák saját dvd-t kap a KOS-ban, már a Nyílt Hétvégén is, erre rögzítjük összes anyagát.

DVD-tokKOS2014

Bővebben...

8 nap múlva indul a PRE-KOS (2015 június)

Akkor most PRE-KOS vagy előfelvételi?

Mindkettő. Ez is, az is.

PRE-KOS_szemuveggyerekDatumNelkul

A Nyílt Hétvégén, azaz június 6-án szombaton 11 órától június 7-én, vasárnap 14 óráig minden előadás, élménybeszámoló, gyakorlat, foglalkozás, forgatás, stúdiómunka ingyenes (na jó, a metrójegyedet te fizeted, amikor a Vörösmarty utcai Sajtóházból a Vörösmarty téri Ünnepi Könyvhétre megyünk forgatni), na és persze a záróesemény, a 17 órakor kezdődő rövid értékelés + ösztöndíjosztás is.
OsztondijPuzzleA résztvevők közül a legjobban teljesítők 200+60 ezer forintos ösztöndíjat + ingyenes műhelyrészvételi lehetőségeket nyernek, a PRE-KOS két napján zajló pontverseny alapján.

A többiek pedig már most letudhatják a Felveteli vizsgát:

vasárnap 14 órától az 51. évfolyam előfelvételije

szerepel a programon.

Bővebben...

5 nap múlva PRE-KOS (2015 augusztus)

„Lefejezhetnek”

a Nyílt Hétvégén? Le!

A KOS egyik nagy haszna – vallja Bus István, Zsigmond Márta Média-díjas újságíró (Nők Lapja, Playboy, JOY, Éva Magazin) –, hogy itt az is hamar kiderül, ha tehetségtelen vagy.

BusFotelbenFejetlenNokkel

Nem képhiba, a szerkesztő úr rendelte így!
Bus István (KOS-12.) mögött nem
 véletlenül 
fejetlenek a lányok.

A PRE-KOS a legrosszabb esetben erre is jó: 
ha valakinél úgy látjuk, kegyetlenül
megmondjuk, 
ne rohanj fej nélkül a médiába, 
esélyed sincs rá, hogy befuss...

Az első szűrő a felvételi (legfeljebb 3 ezer forint a veszteség...)

De, ha csak a félévi vizsgán (addig már 280 a tandíj) derül ki, hogy nem vagy elég tehetséges?!
Na, ezért jó a PRE-KOS: a NYÍLT HÉT végén mindenkit (aki megfelelő számú gyakorlatot teljesített) értékelünk. Azaz fehéren-feketén közöljük: látunk-e esélyt arra, hogy a médiába kerüljön. (S mindez az egész egy forintodba sem kerül!)

A PLAYBOY-FŐSZERKESZTŐ BUSI ÍRÁSA A TÉMÁBAN:

Bővebben...

10 nap múlva indul a PRE-KOS (2015 augusztus)

Megkapta?

PRE-KOS.ZoldFekvo

Ha már érdeklődött az iskola iránt...
Ha tervezi, hogy 2015-ben megkezdi médiatanulmányait...
Ha már felvételizett, de még nem jár a KOS-ba...
Ha még nem járt egy napnál többet PRE-KOS-ra...
Ha érdeklik az oktatás újdonságai...
Ha kíváncsi az ingyenes Nyílt Hétvége híreire...

...akkor olvasnia kell
legfrissebb,
2015 augusztusi(!) hírlevelünket!

Ha még nem érkezett meg (általunk ismert) mail-címére, írjon nekünk, és máris küldjük: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

280+60 ezer forint ösztöndíj (PRE-KOS, 2015 január)

Háromfelé osztották az ösztöndíjat, ketten plusz nyereményt kaptak

PRE-KOScsapoDatumNelkulA Nyílt Hétvége két napja alapján nem lehet bizonyosan eldönteni, hogy kik a legtehetségesebbek, de azért néhányan már észrevétették magukat...

PRE-KOSosztondijasokMontazs2015jan.jpg

OsztondijPuzzleA tanárok és a tanársegédek együttesen úgy döntöttek, hogy a 2015 januárjában rendezett PRE-KOS pénzjutalmát Lukács Viktor, Sellei Ábel és Vincze Júlia között ösztják meg; Rajki Henriett és Mihályi Gergő plusz műhelyösztöndíjban részesült, összesen 340 ezer forint értékben.

PRE-KOS-osok máris munkában II. (2015 január)

Sellei Ábel igazi, élő
tv-adásban szerepelt

Illetve „szerepelnie” nem nagyon volt lehetősége a szigorú műsorvezető mellett. De ügyesen vette fel az adás (Sportpálya) fonalát, helytállt a ma már valamennyi nagy kábelszolgáltatónál és az interneten is fogható kis-nagy csatorna (Fix Tv) élő adásában.
SelleiAbelSportpalya2015janSellei Ábel szombaton még a Mikszáth teremben, a Nyílt Hétvégén kérdezhette Haraszti Ádám (KOS-27.) sport-riportert, hétfőn pedig már „élő egyenesben”.

SelleiAbel50KGHarasztiAdamSpprtpalyaAdas2015jan.jpg

PRE-KOS-osok máris munkában I. (2015 január)

Vincze Júlia
a japán nagykövettel készített interjút

Szombaton járt először a KOS-ban, vasárnap már felvételizett és ösztöndíjat nyert, hétfőn pedig – elsőre! – nem kisebb személyiséggel forgatott, mint Japán budapesti nagykövete.
Vincze Júlia (KOS-50.) Koszuge Dzsunicsivel készült interjúja hamarosan ITT látható, a Trom András újságíró a Sajtóházban rendezett kiállításának megnyitó ünnepségéről készülő riportban.

VinczeJuliaJPNnagykovetInterju

Fotó: Sz. Kálmán Zsuzsa (MÚOSZ)

Nyílt hétvége a riporteriskolában (2015 tél)

„CSAPÓ 1”

PRE-KOS_csapo2015jan

A PRE-KOS #50 első napja

„CSAPÓ 1”

Nyílt hétvége a riporteriskolában

A PRE-KOS #50 első napja

Gyerekkoromban – ami a 80-as, 90-es évekre tehető – meghatározó élményt jelentettek számomra a rádiós és televíziós sportközvetítések. Alföldi születésűként sajnos a legtöbb helyszínre nem jutottam el, de a rádióban és tévében a különböző stílusban szórakoztató közvetítéseket hallgatva úgy éreztem, nem vagyok egyedül, én is ott vagyok a mérkőzéseken. Leginkább ez az élmény keltette fel bennem az érdeklődést az iránt, miként is készülhetnek ezek a műsorok, milyen lehet egy sportriporter élete.

Pár hónapja olvastam a riporteriskoláról az interneten, az pedig bizalmat ébresztett bennem. Szimpatikusnak tűnt a képzés felvételijét megelőző nyílt hétvége: díjmentes lehetőség nyílik megbizonyosodni arról, vajon tényleg ilyen lovat akar-e a jelentkező. Mivel az iskola a sportriportereken túl szerkesztőket, újságírókat is képez, így azzal az elképzeléssel vágtam neki a hétvégének, hogy igyekszem megbizonyosodni arról, mi állhat közelebb hozzám.

Az épületbe lépve egyetemi előkészítő hangulata fogadott, számítottam rá, hogy sok fiatal érdeklődő lesz, de arra nem, hogy kizárólag csak ők lesznek. Kilógtam a sorból. Végzett hallgatók fogadták az érkezőket, és segítettek a regisztrációban. KOS-pólós ismertetőjelük tudatta, kihez fordulhatunk, ha valamilyen kérdésünk van.

Komlósi Gábor köszöntött minket, egyben bevezető előadást is tartott nekünk. Nosztalgikus anekdotáit szívesen hallgattam, precíz hangja a régi pingpong-közvetítéseket idézte fel bennem.
Rögtön lehetett plusz pontokat szerezni az ösztöndíjhoz, ami egyben egyfajta belerázódást  jelentett. Egy közvetítés végét kellett szimulálni, amit időre kellett teljesíteni. Akadt néhány bátor jelentkező, én nem voltam köztük…

Hosszú percekbe telt, míg a technikai feltételek rendelkezésre álltak, ezt Komlósi úr rutinosan áthidalta azzal, hogy rövid, frappáns riporteri példákkal, praktikákkal tartotta fenn figyelmünket.
(A technikus fiú a nap folyamán aztán többször is feltűnt, magányos, szinte élet-halál harcát víva a technika ördögével.)

Hamar kaptunk szorgalmi feladatot is. A szünetben tűnődve olvastuk, miként és milyen cikket kell átszabnunk vagy kommentálnunk valamilyen formában.

A bevezető előadás után útra keltünk, és belenéztünk egy operatőri előadásba, utána pedig mi, „sportosok” a DigiSportos Haraszti Ádámot kérdezhettük, aki kitartóan válaszolt kérdéseinkre. A „sajtótájékoztató” közben kamerapróbára kellett mennünk, amire utólag azt mondom, számomra olyan volt, mint egy rossz álom. Az első 10 másodpercen kívül nem is azt mondtam, amit akartam, az időből is kifutottam, az 1 perc inkább 1 pillanatnak tűnt. Rossz kedvem lett ezután.

Még a következő előadásra is a sportosokkal tartottam, Koppányi Gergely Kompany újságíró és videóbloggertől kaptunk tippeket az off-tube kommentáláshoz.

A focimeccsek közvetítésére már nem iratkoztam fel. Beültem meghallgatni Németi Kitti előadását, aki arról adott gyakorlati tudnivalókat, mire kell figyelni a stúdióban, tévés felvételnél. Ezt is hasznosnak találtam.

Én lassan 9 éve dolgozom teljesen más területen (termelő vállalatnál, humán erőforrás területen). Az utóbbi időben foglalkoztat új élmények keresése, akár másfajta munka, másmilyen közeg megismerése. Ma itt úgy éreztem magam, mint pályakezdő koromban. Kiléptem a komfortzónámból, a megszokottól teljesen eltérő élményt kaptam.

Nem tudom még, a második nap hogyan alakul, de az biztos, hogy már az elsőn olyan ismereteket kaptam, amelyekkel hazatérve a tévét bekapcsolva máris éreztem, hogy kicsit másképp nézek bármilyen műsort, legyen az sportközvetítés, stúdióbeszélgetés vagy időjárás-jelentés. Úgyhogy megérte eljönnöm. Köszönöm.

 

Veszprém, 2015.01.10.

                                                                                              Rajki HenriettTovábbi cikkeink...
Keresés