Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Nyílt hétvége a riporteriskolában (2015 tél)

„CSAPÓ 1”

PRE-KOS_csapo2015jan

A PRE-KOS #50 első napja

„CSAPÓ 1”

Nyílt hétvége a riporteriskolában

A PRE-KOS #50 első napja

Gyerekkoromban – ami a 80-as, 90-es évekre tehető – meghatározó élményt jelentettek számomra a rádiós és televíziós sportközvetítések. Alföldi születésűként sajnos a legtöbb helyszínre nem jutottam el, de a rádióban és tévében a különböző stílusban szórakoztató közvetítéseket hallgatva úgy éreztem, nem vagyok egyedül, én is ott vagyok a mérkőzéseken. Leginkább ez az élmény keltette fel bennem az érdeklődést az iránt, miként is készülhetnek ezek a műsorok, milyen lehet egy sportriporter élete.

Pár hónapja olvastam a riporteriskoláról az interneten, az pedig bizalmat ébresztett bennem. Szimpatikusnak tűnt a képzés felvételijét megelőző nyílt hétvége: díjmentes lehetőség nyílik megbizonyosodni arról, vajon tényleg ilyen lovat akar-e a jelentkező. Mivel az iskola a sportriportereken túl szerkesztőket, újságírókat is képez, így azzal az elképzeléssel vágtam neki a hétvégének, hogy igyekszem megbizonyosodni arról, mi állhat közelebb hozzám.

Az épületbe lépve egyetemi előkészítő hangulata fogadott, számítottam rá, hogy sok fiatal érdeklődő lesz, de arra nem, hogy kizárólag csak ők lesznek. Kilógtam a sorból. Végzett hallgatók fogadták az érkezőket, és segítettek a regisztrációban. KOS-pólós ismertetőjelük tudatta, kihez fordulhatunk, ha valamilyen kérdésünk van.

Komlósi Gábor köszöntött minket, egyben bevezető előadást is tartott nekünk. Nosztalgikus anekdotáit szívesen hallgattam, precíz hangja a régi pingpong-közvetítéseket idézte fel bennem.
Rögtön lehetett plusz pontokat szerezni az ösztöndíjhoz, ami egyben egyfajta belerázódást  jelentett. Egy közvetítés végét kellett szimulálni, amit időre kellett teljesíteni. Akadt néhány bátor jelentkező, én nem voltam köztük…

Hosszú percekbe telt, míg a technikai feltételek rendelkezésre álltak, ezt Komlósi úr rutinosan áthidalta azzal, hogy rövid, frappáns riporteri példákkal, praktikákkal tartotta fenn figyelmünket.
(A technikus fiú a nap folyamán aztán többször is feltűnt, magányos, szinte élet-halál harcát víva a technika ördögével.)

Hamar kaptunk szorgalmi feladatot is. A szünetben tűnődve olvastuk, miként és milyen cikket kell átszabnunk vagy kommentálnunk valamilyen formában.

A bevezető előadás után útra keltünk, és belenéztünk egy operatőri előadásba, utána pedig mi, „sportosok” a DigiSportos Haraszti Ádámot kérdezhettük, aki kitartóan válaszolt kérdéseinkre. A „sajtótájékoztató” közben kamerapróbára kellett mennünk, amire utólag azt mondom, számomra olyan volt, mint egy rossz álom. Az első 10 másodpercen kívül nem is azt mondtam, amit akartam, az időből is kifutottam, az 1 perc inkább 1 pillanatnak tűnt. Rossz kedvem lett ezután.

Még a következő előadásra is a sportosokkal tartottam, Koppányi Gergely Kompany újságíró és videóbloggertől kaptunk tippeket az off-tube kommentáláshoz.

A focimeccsek közvetítésére már nem iratkoztam fel. Beültem meghallgatni Németi Kitti előadását, aki arról adott gyakorlati tudnivalókat, mire kell figyelni a stúdióban, tévés felvételnél. Ezt is hasznosnak találtam.

Én lassan 9 éve dolgozom teljesen más területen (termelő vállalatnál, humán erőforrás területen). Az utóbbi időben foglalkoztat új élmények keresése, akár másfajta munka, másmilyen közeg megismerése. Ma itt úgy éreztem magam, mint pályakezdő koromban. Kiléptem a komfortzónámból, a megszokottól teljesen eltérő élményt kaptam.

Nem tudom még, a második nap hogyan alakul, de az biztos, hogy már az elsőn olyan ismereteket kaptam, amelyekkel hazatérve a tévét bekapcsolva máris éreztem, hogy kicsit másképp nézek bármilyen műsort, legyen az sportközvetítés, stúdióbeszélgetés vagy időjárás-jelentés. Úgyhogy megérte eljönnöm. Köszönöm.

 

Veszprém, 2015.01.10.

                                                                                              Rajki HenriettFellépés, stílus, magabiztosság

Nagy kérdés 
a KOS és a PRE-KOS előtt:
mi van, ha nem futok be?...

A legtöbb szakmában, a legtöbb iskolában egyértelmű a válasz: semmi. Azaz: kidobott pénz, elpocsékolt idő, ha nem sikerül kamatoztatni az ott szerzett tudást.

FeczerBrugosHerczegMaraB2010KOS39

A KOS-ra ez nem áll. Mert előfordul (bár közel sem ez az általános!), hogy a két félév után sem tud valaki odakacérkodni a sajtóhoz, nem sikerül elhelyezkednie a médiában. De az itt tanultakat akkor is hasznosítani tudja: a KOS-ban megszerzett fellépése, kiállása, szövege, stílusa, magabiztossága az élet szinte minden területén komoly előnyt jelent. A magánélettől az állásinterjúig minden helyzetben feltalálja magát, minimálisra csökken a lámpaláza, ha mások előtt kell szerepelnie.

Bővebben...

Kérdések a PRE-KOS (2015 január) előtt XIII.

OsztondijPuzzleMosolySzomoruArcokNincs duplázás,
nincs jogtalan előny

Kerdezz

Jöhet-e olyan a mostani Nyílt Hétvégére, aki már részt vett valamelyik korábbi PRE-KOS-on? – kérdezte korábban V. Zs. Tolnanémediből.

KOSlogoMikrofonKorZsukk2013Web

Nem.
Nem lenne fair azokkal szemben, akik még csak most ismerkednek a médiával! Aki már több mint egy napig részese volt 2011-ben, 2012-ben, 2013-ban vagy 2014-ben valamelyik korábbi PRE-KOS-nak, az nem szállhat harcba a 280 ezer forintos ösztöndíjért.

OkIsIttKezdtekOkIsIgyKezdtekSportriporterekPRE-KOS2014augNegyzetben.jpg


TOVÁBBI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK
prekos_logo a PRE-KOS-ról ITT!


Kérdések a PRE-KOS (2015 január) előtt XII.

„Zabálják” az új médiamunkásokat

RidegHajduERTEKELESMajdnem egyforma ruhában jártak...
A KOS-ban készült archív képen Hajdú Péter, 
amikor még csak riporter volt és Rideg Richárd, 
amikor még csak riportertanonc volt.
Azóta mindketten nagyot léptek a médialétrán.

Kerdezz

Az 50. évfolyamát indító KOS-ban is jogosan tesszük fel a kérdést: mennyi újságíróra, riporterre van még szükség Magyarországon?


KOSlogoMikrofonKorZsukk2013Web

A válasz: egyre többre.
Miközben olykor elbocsátásokról is hallani, ÚJ MUNKAHELYEK IS SORRA ADÓDNAK: NEMCSAK A TELEVÍZIÓ- ÉS RÁDIÓADÓK SZÁMA NŐ ROHAMOSAN, NEMCSAK ÚJSÁGBÓL VAN EGYRE TÖBB, AZ INTERNET, A WEBOLDALAK, AZ ÚJ ÉS ÚJ HÍRPORTÁLOK VALÓSÁGGAL „ZABÁLJÁK” AZ ÚJ MÉDIAMUNKÁSOKAT.
 Egyre több cég, intézmény, hivatal alkalmaz „sajtós munkatársat” (referens, beszédíró, szóvivő, sajtófigyelő, kommunikációs munkatárs), nem beszélve a gombamód szaporodó eseményekről: a csapatépítő tréningektől a konferenciákon át a sporteseményekig mindenütt szükség van moderátorra, műsorvezetőre. Szóval, van lehetőség, bőven!

TOVÁBBI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK
prekos_logo a PRE-KOS-ról ITT!


Bővebben...

Kérdések a PRE-KOS (2015 január) előtt X.

Tényleg semmiért nem kell fizetni?

Kerdezz

Az iskola honlapján a PRE-KOS, illetve a KOS tandíjáról és egyéb hasznos információkról csak regisztrált felhasználók szerezhetnek tudomást? – érdeklődött FNG Nyíregyházáról.

KOSlogoMikrofonKorZsukk2013Web

A PRE-KOS teljesen ingyenes. KOS állja az oktatás és a programok minden költségét a Nyílt Hétvégén! (Na jó, az ebédet, az esetleges szálláskölséget nem mi fizetjük. :-))

MeeegyeeekAKOOOOOOsbaaaaa

Az INGYENES Nyílt Hétvége az iskola utánpótlásnevelő- és tehetségkutató programjának része, de nem tagadjuk: propaganda-akció is: A „RENDES”, 2 FÉLÉVES KÉPZÉSRE SZERETNÉNK RÁIRÁNYÍTANI AZ ÉRDEKLŐDŐK FIGYELMÉT.

KOS-tandíj

A februárban induló hagyományos képzés, az 50. KOS-évfolyam tandíjáról ITT tájékozódhat!


TOVÁBBI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK
prekos_logo a PRE-KOS-ról ITT!


Kérdések a PRE-KOS (2015 január) előtt IX.

„Lefejezhetnek”
a Nyílt Hétvégén? Le!

Kerdezz

A KOS egyik nagy haszna – vallja Bus István, Zsigmond Márta Média-díjas újságíró (Nők Lapja, Playboy, JOY, Éva Magazin) –, hogy itt az is hamar kiderül, ha tehetségtelen vagy.

Elég hamar? – Sípos Zoltán (Nagykáta) kérdésére „Busi” válaszol.

BusFotelbenFejetlenNokkel

KOSlogoMikrofonKorZsukk2013Web

Nem képhiba, a szerkesztő úr rendelte így!
Bus István (KOS-12.) mögött nem véletlenül fejetlenek a lányok.
A PRE-KOS a legrosszabb esetben erre is jó: ha valakinél úgy látjuk, kegyetlenül megmondjuk, ne rohanj fej nélkül a médiába, esélyed sincs rá, hogy befuss...


TOVÁBBI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK
prekos_logo a PRE-KOS-ról ITT!


Bővebben...

Kérdések a PRE-KOS (2015 január) előtt VII.

Tudja le „egy lendülettel”
a felvételit is!

Kerdezz

Akkor most PRE-KOS vagy előfelvételi? – kérdezi Enci Miskolcról.

KOSlogoMikrofonKorZsukk2013Web

Mindkettő. Ez is, az is.
Az INGYENES Nyílt Hétvége nem felvételi előkészítő, de a szombat-vasárnap hallottak/tanultak mindenképpen hozzásegíthetik média-tanulmányai megkezdéséhez. 

SzeretnelHBIPRE-KOS2014janVagott

OsztondijPuzzle

Vagy azzal, hogy tandíjkedvezményt nyer a kétnapos pontszerző próbán: 280 000 forint talál gazdá(k)ra.

Vagy azzal, mindenek előtt, hogy A TÉLI PRE-KOS UTOLSÓ ELŐTTI PROGRAMJAKÉNT (AZ UTOLSÓ AZ ÖSZTÖNDÍJOSZTÁS!) SIKERES Felveteli VIZSGÁT TESZ:

előfelvételi január 11-én,
vasárnap, 13 órától!

Erre természetesen azok is jöhetnek, akik nem vettek részt a PRE-KOS-on!
S az is magától értetődő, hogy a Nyílt Napok résztvevőinek sem kötelező most felvételizniük.


TOVÁBBI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK
prekos_logo a PRE-KOS-ról ITT!


Kérdések a PRE-KOS (2015 január) előtt VI.

„Idegenvezetés”
a KOS-ban

KerdezzMi az az idegenvezetés, amire az egyik cikkben utalnak? Ilyen hidegben nem lenne jó külső program  – írta S. J. Ajkáról.

KOSlogoMikrofonKorZsukk2013WebAz egész PRE-KOS olyan, mint egy modern, mozgalmas kiállítás-látogatás. Végigrohanunk az összes termen (persze, csak a Sajtóházon belül, a jó melegben :-) ), mindenbe belesünk, de most még semmiben sem merülünk el igazán. 

50.evfolyam

Ha kedve támad hozzá, visszatérhet, benevezhet a  teljes programra, a 2015 FEBRUÁRJÁBAN INDULÓ 50. ÉVFOLYAMRA!
(Vagy egy későbbi évfolyamra – felvételije két évig érvényes.)

A január 11-én, vasárnap 12-kor kezdődő idegenvezetés a következő úton halad: a KOS-ból a képernyőre (FixTv) – Élő adásban (Hírpercek, KOS-os műsorvezetőkkel) – Esti Hírlap, saját szerkesztésben – műhelyfilmek – sulimédiumok bemutatkozása (KOSTv, suliújság, iskolarádió) – KOS-os lányok januártól élő, profi rádióműsorban.  


TOVÁBBI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK
prekos_logo a PRE-KOS-ról ITT!


További cikkeink...
Keresés