Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Szösszenet az első napról (2013 nyár)

Belecsöppentünk 

J. K. Rowling regényébe...
1PRE-KOS47

Mi tudtuk, most pedig már ők is tudják, hogyan is telik az első nap a PRE-KOS-on...
Mihályi Vanda beszámolója. 

Elérkezett a nagy nap. Kissé rémülten, mégis izgatottan léptük át a budapesti Sajtóház küszöbét csütörtök kora délután, ahol az elmúlt évfolyam végzősei fogadtak minket cinkos mosollyal az arcukon. Ők már tudták, mi vár ránk, hiszen egy évvel ezelőtt nekik is volt alkalmuk kipróbálni magukat a PRE-KOS-on.

A kiküldött levelekben és az iskola honlapján sok különböző ígéretet olvashattunk arról, hogy itt nincsenek tankönyvek, játszva tanulunk, és szinte azonnal kamera és mikrofon elé kerülhetünk. Túl szép, hogy igaz legyen, nem igaz? De abban a pillanatban, amikor megtudtam, hogy a következő feladat a kamerapróba lesz, már nem voltam szkeptikus. Elszállt minden kétely, és felváltotta a helyét a remegés, amikor meghallottam a szót: „Mehet”. Az óra csak visszafelé számolt, a felvétel forgott és én úgy éreztem, hogy már órák óta csak magamról beszélek. Az egészből szinte csak az utolsó mondatomra emlékszem: „Ennyi voltam.” Ennyi voltam?! Ezek után bátran kijelenthetem, hogy rettegek az értékeléstől, amit a nyílt hét végén a kezembe kapok.

1pre-kos_47

Még fel sem ocsúdtam a történtek után, amikor a szomszédos teremben kezdetét vette a következő órám „a Barátok köztös Andrással”, R. Kárpáti Péterrel, aki vicces feladatokkal adott ízelítőt a riporteri munkából. A tőle kapott dicséret némileg helyre tette az előző feladat során megcsorbult önbizalmamat.

Már este hat óra, Novák András lép a képzeletbeli pulpitushoz. A mellette álló statív és a kamera gyanúsan kacsintgatott felénk. Már sejtettük, hogy itt bizony tudósítás lesz. De mindenki arcáról lefagyott a mosoly, amikor kiderült, hogy mi magunk leszünk a tudósítók. Hosszú, néma csend. Senki nem mert elsőként átesni a tűzkeresztségen. Egy kis idő elteltével úgy döntöttem, „feláldozom” magam a csapatért és készen álltam, hogy elmondjam életem első „stand up”-ját. Mekkora égés! Simán helyet kaphatna a (le)szereplésem egy bakiparádéban. A negyedik vagy ötödik mondatom után összeakadt a nyelvem. Totális képzavar, leblokkoltam. Ilyenkor nincs más hátra: „a szó a stúdióé”.

Ez még csak az első nap volt ugyan, de az ember úgy érezhette, hogy belecsöppent J. K. Rowling legsikeresebb regényébe. Soha nem lehet tudni, hogy mi következik éppen. Csakhogy, ez nem egy varázslóképző és nem sötét mágiák kivédését tanuljuk. Ez a Komlósi Oktatási Stúdió, egy médiaiskola, ahol a legjobbaktól tanulhatjuk meg a szakma csínját-bínját, és leküzdhetjük a legveszedelmesebb ellenséget: a lámpalázat.

                                                                                                          Mihályi Vanda

Keresés