Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

PRE-KOS: rákerestem, megtetszett. Egy álom kezdete…

...bejött: Koltai-Kiss Bori
azóta a TV2 munkatársa,
majd az M5 riportere lett

Koltai-KissBorbala53.KOSkonyvvelAlszikWeb


TOVÁBBI INFÓK A NYÍLT NAPRÓL (PRE-KOS) ITT!


HallgatosagPRE-KOS2016szept

Érdekes volt úgy ülni a teremben, hogy mögöttünk a nagy falon az iskolában végzett diákok bekeretezett címlapképei figyeltek bennünket.
Ha nekik sikerült befutniuk, borítóoldalra kerülniük, akkor nekem miért ne menne ugyanez?!

Olyan emberek előadásait hallgathatom, akiknek az arcát, hangját már ismerem a televízióból, rádióból, viszont a személyes kisugárzásukat még nem tapasztalhattam meg soha. Nem csalódtam.

NagyhajuFiuPRE-KOS2016szeptRadio-Tv-muzeum

Reggel már izgalommal ébredtem, eljött a NAP… Tudtam, hogy nagyon szuper hétvége előtt állok, hiszen kipróbálhatom magam olyan szituációkban, amikben eddig még soha nem voltam.

Ha rögtönözni kell a kamerába, annyi minden jár a fejemben, annyi mindent szeretnék elmondani, hogy magam is belezavarodok. De hát azért vagyok itt, hogy ezt a problémát helyre tegyük!

Az ajtóban két kedves fiatal fogadott, kezembe nyomtak egy adatlapot, elmutogatták, hogy merre menjek. Ott újra egy kedves mosoly fogadott. Kezdtem megnyugodni, hogy nem kell izgulnom, senki nem fog vacsorára megenni.

Szinkronstudio3PRE-KOS2016szeptRadio-Tv-muzeumWebA PRE-KOS-on töltött nagyjából hét óra meggyőzött, hogy a KOS képzése megadja a gyakorlati tudást ahhoz, hogy a tanulók később elhelyezkedhessenek egy szerkesztőségben.

HallgatosagSzukenPRE-KOS2016szeptCA tanárok inspirálnak, bátorítanak, és ha kell – nagyon remélem – éles kritikát fogalmaznak meg. Szerintem a kritikából lehet a legjobban építkezni ahelyett, hogy babusgatnának.

Először Novák András riporter előadásánál éreztem azt, hogy igen, „jó helyen járok”. Láttam rajta azt a riporteri felkészültséget és szakmai nívót, ami cél lehet a számomra.

És jött a mélyvíz. Stand up. Azonnal. De fel voltunk mi erre készülve? Ahogy körbenéztem a többieken, miután András közölte, hogy „akkor most játsszunk olyat, hogy mindenki kijön egyenként, s egy percig beszél a kamera előtt”, láttam, hogy a legtöbbünk nem. Kimentem. Beszéltem. A végébe belesültem. Zavart? Nem igazán, mert tudtam, hogy ez volt az első, s innentől jobb leszek.

A nap fénypontja Suba Kata sportszerkesztő előadása volt. Görbe tükröt tartott elénk. Szembesített azzal, hogy el kell rugaszkodnom a kliséktől, amelyek az elmúlt években rám ragadtak.

ZsirosAnnaPRE-KOS2016szept

A legnagyobb félelmem az volt, hogy mivel már jó tíz éve túl vagyok az érettségin, mennyire fogok kilógni a korosztályból: miért csak most találom ki, hogy meg akarom valósítani egy álmomat, amely már egészen gyerekkorom óta kísér. A félelem gyorsan tovaszállt mikor megláttam, hogy nem csak én vagyok így ezzel egyedül. A korosztály és az érdeklődési kör is egészen vegyes.

HUN-PORfociA gólösszefoglaló alámondását kétes érzelmekkel éltem meg, mivel jobb teljesítményt vártam magamtól, de ez sok esetben van így… Ez a maximalizmus hátulütője a sok előnye mellett.

Magyarország–Portugália. A nyáron 3-3-as döntetlennel záródott fociösszecsapás gólösszefoglalója volt számomra a legnagyobb élmény. Mondom ezt úgy, hogy bőven van mit javítanom az alámondásomon.

Koltai-KissBorbala53.KOSkonyvvelAlszikWebR. Kárpáti Péter úgy csatlakozott közénk, mintha ezer éve közöttünk lett volna és pillanatok alatt nevetésre késztetett mindenkit. Olyan improvizatív szituációkat próbálhattunk ki, amelyek a riporteri munka során is bármikor felmerülhetnek.

A köztévés műsorvezető, Kocsis-M. Brigitta természetes profizmusa a maximalista személyiségével lenyűgözött. Maximalista személyiségén saját maga is mosolygott.

Komlósi Gáborral kielemeztük az eddigi munkáinkat. Kaptunk hideget-meleget, nevettünk sokat még akkor is, amikor kicsit szégyenünkben csúsztunk lefelé a székünkben. Így tanulunk. A hibáinkból.

Néhány nap a PRE-KOS-on mindenképp egy lépés a média felé, s legalább két lépés önmagunk felé az önismereti úton.

KameraprobaKovacsB2016szeptCsak1monitoron„Bemegyek, kijövök, de milyen jóóól kijövök, ha bemegyek!” Esetemben persze a régi reklámdal eltérő értelmezést kap. A Sajtóházba bizony bementem (ezt mára videófelvételek sora bizonyítja), és rengeteg élménnyel, tapasztalattal gazdagodva jöttem ki onnan.

Az első, egyperces kamerapróba alkalmával még a derekam is megfájdult, annyira görcsösen ügyeltem a megfelelő testtartásra, mialatt égett az a bizonyos piros fényecske.

Megdöbbentő tapasztalat, hogy már néhány óra elteltével otthonosabban éreztem magam a kamerák előtt!

KoltaiBoriStandUpBurgerFesztivalMillenarisPRE-KOS2016szept

Az igazán nagy felismerések ideje a végére érkezett el. A mellénk szegődő önirónia és humor megkönnyítette a szembesülést előző napi teljesítményünkkel…

Egy hétvégét töltöttem eddig a Komlósi Oktatási Stúdióban, a rengeteg új információ és az itt ért sok-sok impulzus mégis nehezen hagy pihenni éjszakánként: akad elemezni- és gondolkodni való bőven.

A szakma nagyjainak vigyázó tekintetétől kísérve olyan éles helyzetekben próbálhattam ki magam, amikre máskülönben nem lett volna lehetőségem, önismeretem fejlődött, miközben egy értelmes, fiatalos csapat részének érezhettem magam.

CsopprtkepPRE-KOS-2016szeptC

„Fiam, mi lenne az a foglalkozás, amit legszívesebben űznél?” – kérdezte tőlem édesapám július derekán, miután sikeres közgazdász diplomát szereztem. Úgy érzem, jó helyre vitt az utam és vasárnap délután egy sikeres felvételivel a hátam mögött elmondhatom, hogy az új KOS-os osztály diákja lettem.

Keresés