Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Minden finomságot megízlelhetsz a médiából (2012 nyár)

prekos_logoINGYENES Nyílt Hét, 2012

Egyszerű(?) klip,
rossz(?) reklám 

youtube2A képen KOS-felirattal pompázó három fiatal rap-klipjéről szól a 2. őszi KOS-tőzsde feladat: ha idekattintaszhallhatod a klipet! A feladat ITT olvasható.

KOS41bankettMuosz2011jun_132

Az alábbi hirdetésünk pedig a Nemzeti Sport augusztus 13-ai, hétfői számában jelenik meg, aminek ez még csak egy javítás előtti változata. A hibakeresési feladat leírása ITT!

NS2012augPRE-KOShirdetesROSSZ.jpg

De, ha nem is teljesíted ezeket a feladatokat (nagy hátrányba azért még így sem kerülsz :-)), akkor is tanulságos számba venni, mennyi médiatitkot rejt két ilyen egyszerű anyag is. S mindezeket a finomságokatnem – nem is olyan sokára – már te is érezni, érteni, sőt alkalmazni fogod. Az alapok már az augusztus 23-án induló PRE-KOS-on is elsajátíthatók!

Készítettek egy rap-klipet – a világ legegyszerűbb forgatásának tűnik, hisz nincs benne vágás, egyetlen (4 perces) snitt az egész.. Énekeltek, sétáltak, felvették. Ennyi, kész...

De a NYÍLT NAP végére már azt is tudni fogod, hogy lehet vágni átúszással, „cut”-tal éswipe-pal vagy wishsel is. Hogy ha fahrtól a kamera (mondjuk az énekesek előtt az utcán), akkor vagy sínen megy, vagy fogják az operatőr derekát. De lehet, hogy stadycammel készült a felvétel. Hogy a klip nagytotállal indul, de hamarosan már amerikai plán jön. A greenbox stúdióban meg a TriCaster biztosítja a virtuális hátteret.

TricasterMonitor

S ha csak ennyit megtanulsz majd, már más szemmel figyeled a Fókuszt és a Híradót, észreveszed a képi „csalásokat″ és a hanghibákat a focimeccsen vagy akár egy játékfilmben is. Kicsit már beavatottként tévézel.


A hirdetésnél – és minden más írott szövegnél – ügyelned kell az elválasztásokra, a sortörésekre, s a legfontosabb, hogy fékezve (l a s s a n ,    v i s s z a f o g o t t a n ! ) olvasd a szöveget, figyeld a képeket! Megtanulod, miért hívják még ma is levonatnak a  majd kinyomtatandó újságrészletet, s mit jelent, hogy imprimálni kell az utolsó levonat-fordulóban. Hogy a hasábszélességet ciceróban számolják, a betűmagasságot pontban, hogy a szöveg alatti szín neve tónus... stb. stb.

NS2012augPRE-KOShirdetesROSSZ.jpg

Nem is gondolnád, mennyire másképp olvasol majd újságot, nézed a netes cikkeket... Hamarabb kiszúrod a hibákat; ráérzel, miért kellett túl rövid vagy túlblicfangos vagy épp könnyen elválasztható szavakból álló címet adnia az újságírónak; vagy miért/hogyan változtatták meg az írás befejezését, a slusszpoént... Kicsit már beavatottként ízlelgeted majd ezeket a finomságokat!

A PRE-KOS-sal kapcsolatos
további cikkek ITT!

Keresés