Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Szíjjártó Anita blogja no. 2. (2011)

Nincs KOS gyep nélkül

PreKOS-kosfocimeccsNincs olyan hely, ahol nem járt még KOS-os. Az elmúlt pár nap főhadiszállásaként a Sajtóház szolgált, többször birtokba és blokád alá vettük az MTVA-székházat, ma pedig meghódítottuk a zöld gyepet. Mit nekünk kordonok, mufurc, világító sárgamellényes biztonsági őrök hada? A PRE-KOS hallgatóit semmi sem riasztotta vissza, hogy befészkeljék magukat a négyszínvirág focimeccs lelátójára.

No, de ne rúgjuk a bőrt ilyen előre! Az üdvrivalgásoktól és fülsiketítő húúúúúú-hogásoktól hangos pálya csak a hab a tortán. Először süssük meg az alapot!

Vasárnap a pihenés ideje. Mindenki a családjával sziesztázik a nappali kanapéján, vagy épp ragyogó napsütésben élvezi a Margitsziget ezeréves fáinak árnyékát. Általában így van. De nem Komlósi Oktatási Stúdióban. Ott még ilyenkor is gőzerővel folyik a munka. Habár ma a PRE-KOS-osok zümmögésétől nem visszhangzott a MÚOSZ törtfehér aulája, a régi öregek szorgosan értékelték a „kicsik” kamerapróbáját. Az ex-diákok elfoglalták a stúdiót, és belevetették magukat az ifjak első kamera előtti szereplésébe. Az elővillanó produkciók során ámulatból ámulatba estek, hiszen a „kicsik” remekül vették az akadályokat, egy-két apróbb hibát lehetett csak kiemelni náluk.

A tanár nénik és tanár bácsik elismerő nyilatkozatai után futólépésben – ha nem is tűzpiros Porschén száguldozva – igyekeztünk a Vasas-pályára, ahol már nagyban zajlott a házi focimeccsünk. A füves ring piros sarkában a fiatalok, a kék sarkában pedig a vén KOS-rókák sorakoztak, a pompom nélküli lányok pedig a pálya másik oldalán dísznapszemüvegben, tollas ütőkkel körülbástyázva pihentették megfáradt izmaikat. A fiúk és Kuti kisasszony szorgosan rohangáltak a labda után, s végül az izzasztó, abszolút tiszta és fair játékban a PRE-KOS-hallgatók kerültek ki győztesen. Hiába: öreg KOS-os csak vén KOS-os! :)

PreKOS-kosfocimeccs

A hangulat már így is a tetőfokára hágott, de a Stúdió-szellem még ezt is tudta fokozni. A terv: kijutni a Vasas vs. Fradi utolsó rangadójára. A cél egy volt, ám az odavezető út elég szerteágazó. Szétszaladtak az újdonsült futballsztárok, és ki kocsival, ki tömegközlekedési eszközzel igyekezett az „All Star” meccsre. A BKV-s kicsapat széllel szemben, természetesen jegy nélkül sietett a Puskás Ferenc Stadion hatalmas épületébe, ahova végül megkerülve a hivatalos kapukat, ellenőrzés nélkül, hátsó bejáraton jutott be. A kulcs három szó volt: Komlósi Oktatási Stúdió. A kényelmesen andalgó társak nemhogy a sorban állást nem úszták meg, de oázisként funkcionáló vizüket is elvették, sőt a hihetetlenül veszélyesnek titulált parfümöket és dezodorokat is elkobozták.
Pre-KOS-VasasFradi-lesikameraAz incidensek miatt viszont senki sem panaszkodott – sokat –, a lényeg az volt, hogy minél hamarabb magaslati levegőt szívhassunk. Felérvén a lelátóra homályos tekintettel csodáltuk a zöldre festett, lukacsos vasszékeket, ám a helyet foglalás kiváltsága egyelőre csak a sportosoknak adatott meg, a nemsportos részleget a stadion történetével, kulisszatitkaival ismertették meg. Ahogy telt-múlt az idő, a nemsportosok érdeklődő köre egyre szűkült, s lassan mindenki beszállingózott a lelátóra. A sportos PRE-KOS-osok rádió közvetítést adtak, illetve tévés kommentátori pozícióba helyezkedtek. Akik kevésbé voltak szakavatottak, kamerával és mikrofonnal cikáztak ide-oda, stand up-ot mondtak, és keresték a gyanútlan interjúalany-áldozatokat. A szemfüles kis riporterpalánták még a Megasztár énekes targoncását, „Genyát” is mikrofonvégre kapták. A lelkes focirajongók közben hol a Vasas, hol a Fradi nevet skandálták, s bár a szurkolók mindent megtettek, az eredmény: Vasas-FTC 2-0. A meccs végeztével PRE- és ex-KOS-osok együtt indultak hazafelé Fradi- és Vasas-drukkerek, valamint kék pufi ruhás, szigorú tekintetű rendőrök gyűrűjében.

 

Kemény nap állt a kis hallgatók mögött, s ők mégis simán ugrották át a hepehupákat, mi, mentorok pedig a lehető legbüszkébbek voltunk rájuk…

Szíjjártó Anita (KOS-41.)

PatakiGabor-PREKOS-VasasFradi-Puskasstadion

 Az egyik büszke (és nem csak rádiós) mentor: Pataki Gábor (KOS-35.)

 

Keresés