Get Adobe Flash player
Komlósi Oktatási Stúdió, a mindig megújuló médiaiskola
Tanáraink 1990 –

Bus István (KOS-12.) lett a Playboy felelős szerkesztője

Cool ez a férfi!

BusiCikkRadnai Péter KOS-tanárt egykori tanítványa, Bus István (KOS-12.) váltja az aktfotók mellett egyre inkább irodalmi értékű írásairól is ismert Playboy magazin élén, felelős szerkesztőként.

Erről a lapról is beszél Nagy Eszter (KOS-41.) írásában („kötelező cikkírási feladat: interjú egy befutott KOS-hallgatóval"), amely Cool ez a férfi címmel honlapunkon is olvasható.

 

 

BusIstvan12ffBusFotelbenFejetlenNokkelCool ez a férfi! 
– interjú Bus Istvánnal

Star Wars rajongóként imádta Dart Vadert, az utóbbi 8 évben inkább a Keresztapát nézegeti.  10 évig a Nők Lapjában a nők lelkének húrján játszott cérnakesztyűs kézzel, ma már átállt a másik oldalra, ő a Playboy felelős szerkesztője. Olvas Indexet, HVG-t, Narancsot, de igazán csak a nők világa érdekli. Interjút nem szívesen készít, a jegyzet az ő sajátja. Kiadója két éve várja, hogy megírja első regényét, amely egyszerre lesz tragikus és vicces, megbotránkoztató és kedves.

– Mióta olvasod a Playboyt?

– 20 éves koromban, amikor nyaralni mentünk, vettünk Playboy-t meg CKM-et. Amikor a Sanoma-nál dolgoztam, néha átlapoztam a többi újsággal, de igazából akkor kezdtem el olvasni, amikor megkeresett Radnai.

– A Playboy-ban gyakran szerepelnek politikusok is. A Fidesz, az MSZP, az MDF után a Jobbik képviselőiről is olvashatunk majd?

– Szerintem nem. A Jobbik az egy teljesen szalonképtelen dolog. Ezzel nem tudok azonosulni, nem fogok nekik teret adni. Nagyon érdekes, hogy a jobboldali képviselők általában érdekesebb személyiségek, mint a baloldaliak. Aki baloldalon érdekes lett volna, az nem vállalta a szereplést. Az utolsó politikus Rogán Antal volt, aki fénykarddal, meg Artu Dituval volt benne. A jövőben kerülni fogjuk a politikát, mert mindenkinek tele van a hócipője vele.

1BusMelyik politikai interjúnak volt a legnagyobb visszhangja?

– Kóka Jánosnak, amikor bevállalta a helikoptert, a kastélyt, a több milliós órát, ez a politikusi karrierjének nem tett jót. Az is meglepő volt, hogy a Deutsch Tamásról készült interjút Bolgár György Megbeszéljük c. műsorában elemezték. Akkor, ott éreztük, hogy áttörtük az ingerküszöböt.

Az interjúk miért inkább férfiakról szólnak? Nem izgalmas a férfiolvasóknak egy női interjúalany?

– Már sokat gondolkoztam ezen. Én egy női magazintól jövök, nekem kellene az élharcosának lenni, hogy nőkről olvashassunk. Valahogy így jön ki. Ha egy amerikai Playboy-t megnézünk, – most nem akarom, az amerikaiakra tolni a felelősséget – a nagy interjúk jelentős része férfiakkal készül. A férfiak abból próbálják kihámozni, hogy mi a siker titka, hogy hogyan lehetne a sikeres emberektől ellesni egy-két fogást. Talán emiatt van az, hogy a férfiakat a férfi interjúk jobban érdeklik, de lesznek változások.

Milyen rendszerességgel közöltök külföldi anyagokat?

– Ritkán. Fontos, hogy a magyar Playboyt magyarok írják. Ha Brad Pitt-ről vagy Tarantino-ról készül egy interjú, azt vétek lenne nem leközölni. Hugh Laurie-t, és Robert Downey jr-t is betesszük, aki a legcoolabb színész a glóbuszon. Ezek mellett nem szabad elmenni, ezekre a globális sztárokra mindenki kíváncsi, mert cool arcok.

BUSISzerelemelsoharapasraWEBMelyik a kedvenc interjúd?

– Most a legutóbbiért rajongok éppen, amiben a Bacsó-Winkler párossal a juj.hu-s Körmendi Gábor beszélget. Ez egy klasszikus csevegős interjú. Sokan azt mondták, hogy gyenge, de szerintem tök jó. Halálosan vicces, elkvaterkáznak benne. Ha egy dolog szórakoztató, de kevésbé informatív, az nem baj. Ez egy tipikusan olyan interjú, ahol az élet nagy kérdéseiből az a legfontosabb, hogy szabad-e e-mailban szakítani vagy sem.

KOS Plusz

 Mennyire lehet alapos, elmélyült tudást szerezni kétszer négy hónap alatt?

A KOS soha nem is állította, hogy teljes körű, mindenre elegendő ismereteket nyújt.

Azt viszont igen, hogy mindennel megismertet, kedvet csinál, felkelti az érdeklődést. Mint egy múzeumi tárlatvezetés profi útikalauzokkal. Mintha a Louvre összes termén átrohannánk egy nap alatt. Mindent látunk, hallunk, tájékozódunk. Ismereteink nem mindenre kiterjedőek, de azt pontosan tudni fogjuk, hogy hol lehet utánanézni, hozzáolvasni, hogyan mélyülhetünk el benne, és ami a legfontosabb: kit kérdezhetünk meg, ha elakadunk valamiben.

Igen, a KOS egyik erénye a kapcsolatok építése. Akár a sztártanárokkal, akár azokkal, akik egykor ugyanide jártak és már alapemberei egy-egy szerkesztőségnek. Van belőlük néhány…

PRE - KOS
Keresés