Komlósi Oktatási Stúdió

Kovácsi-díj

Kovácsi László Médiadíj

A díjátadó ünnepség évről évre új elemekkel bővül: vetítések, visszaemlékezések, nyilatkozatok, sőt vers Kovácsi Lászlóról. Vagy éppen hat (!) interjú a győztessel, Kovácsiról, a szakmáról, mint 2017-ben; vagy kötetlen beszélgetés egy zsákból előhúzott tárgyak kapcsán a díjazottal. Sőt, esetenként az is előfordul, hogy abszolút meglepetés az elismerés a kitüntetett számára is (aki eredetileg úgy tudta, más apropóból hívtuk a helyszínre). A díjat kamerák, valamint a Komlósi Oktatási Stúdió aktuális hallgatói előtt minden évben a Kovácsi család képviselője adja át.

A névadó KOVÁCSI LÁSZLÓ (1947–2000)

Kedves KOSok, ki az az EMBER, aki halhatatlan, mert az utána következő sok-sok generáció nem engedi elfeledni és örök tisztelet övezi kiváltságos személyiségét? Aki után egy hatalmas űr maradt és soha nem tudjuk már meg mit vesztettünk, hogy nem ismertük.
Mind a szakma, mind mi, szegényebbek lettünk.
A válasz: KOVÁCSI LÁSZLÓ! Ha nem vagy olyan szerencsés – mint ahogy én sem –, hogy találkozhattál vele, akkor itt az ideje, hogy megismerd!

A diploma megszerzése után, felvételvezetőként kezdte az MTV-nél, majd gyártásvezetővé lépett elő. Angolul középfokon, az emberek nyelvén felsőfokon beszélt. Később a sportosztályra került, ahol felelős szerkesztővé nőtte ki magát. Szívproblémái ellenére hihetetlen szakmai alázattal vetette bele magát a munkába és ezt a hozzáállást sikeresen átadta tanítványainak is. A sportújságban állandó rovatot vezetett és szakmai tanácsadóként tevékenykedett több televízióban. Több – köztük Ezüstgerely-díjas – film szerkesztője és rendezője volt, országos lapok publicistája, zenei és ifjúsági műsorok felelős szerkesztője és szaktanácsadója!

Az 1990-ben indult Komlósi Oktatási Stúdió alapító tagja volt. A legnagyobb pontossággal tudta felmérni kinek mi a hibája és azt is látta kiből mi lehet. Mindenki kapott tőle annyi pluszt, ami elkíséri élete folyamán, még ha nem is a médiában helyezkedett el. A KOS 2000-ben vesztette el köztiszteletben álló tanárát. Emlékét őrzi a családja és a KOS által alapított média-díj, profi és nyílt kategóriában. Ne feledjük Kovácsi László örökérvényű szavait: „Szeressétek a szakmát, akarjatok ezzel mindenkit megismertetni, tiszteljétek a közönséget, ha másért nem is, hát azért, mert belőlük éltek!”

Varga Erika
(KOS-41.)

Díjazottak (a profi kategóriában)

2001: Hajdú B. István (KOS-1.)
2002: Borbély Zoltán (KOS-1.)
2003: Méhes Gábor (KOS-8.)
2004: Faragó Richard (KOS-1.)
2005: Várhegyi Ferenc (KOS-1.)
2006: Szujó Zoltán (KOS-19.)
2007: Novodomszky Éva (KOS-15.)
2008: Gundel Takács Gábor
2009: Veiszer Alinda
2010: Suba Kata (KOS-1.)
2011: Vadon János (KOS-13.)
2012: Murányi András
2013: On the Spot (Cseke Eszter, S. Takács András)
2014: Egri Viktor
2015: Al Ghaoui Hesna
2016: Kadarkai Endre
2017: Szántó Dávid (KOS-18.)
2018: Berkesi Judit (KOS-42.)
2019: Viktorin Tamás (KOS-53.)
2020: Csurka Gergely

A kuratórium (profi kategória) tagjai: özv. Kovácsi Lászlóné, Komlósi Gábor, valamint a profi kategória valamennyi korábbi díjazottja.

Scroll to Top